loading
close
SON DAKİKALAR

Zarrab'ın itiraflarında 4. gün: Türkiye'de serbest kalmak için 'kısmen' rüşvet verdim

Zarrab'ın itiraflarında 4. gün: Türkiye'de serbest kalmak için 'kısmen' rüşvet verdim
Tarih: 04.12.2017 - 14:55
Kategori: Gündem

ABD'de görülen Reza Zarrab'ın itirafçı olduğu, Halkbank eski Genel Müdürü Yardımcısı Hakan Atilla'nın yargılandığı davada Reza Zarrab 4. kez tanık kürsüsünde...

Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada Reza Zarrab, ifade vermeye başladı.

BBC Türkçe'nin davayı izleyen gazeteci Adam Klasfeld'den aktardığına göre; Zarrab'ın kravatsız bir takımla mahkemeye geldiği bilgisini paylaştı.

Zarrab ile Süleyman Aslan arasında geçen konuşma: 'Bu miktarlar gıda ihracı için uygun olmayabilir '

Süleyman Aslan'ın Zarrab'a attığı bu mesaj mahkemede okundu: Bu miktarlar gıda ihracı için uygun olmayabilir

Savcı:
Buradan ne anladın?

Zarrab:
Burada söylemek istediği; İran'dan transfer edilecek miktar çok büyük olduğu için, gıda ticareti miktarı ile açıklanamaz.

Zarrab bunun üzerine transferleri 5 milyon dolarlar halinde yapabileceğini söylüyor.

Aslan da bunun daha iyi olacağını söylüyor.

Zarrab devamında "hayali gıda ticaretinin" takibinin yapılamaması için neler yapıldığını anlatıyor.

Bunun için Süleyman Aslan ile ticaretin gerçekmiş gibi görünmesi için defalarca konuştuklarını anlatıyor.

Zarrab hayali gıda ticaretindeki "iki hatayı açıkladı"

Zarrab "hayali gıda ticareti" sırasında iki belgede hata yapıldığını açıkladı. Birincisinin miktarın fazlalılığı ile ilgili olduğunu söyledi. İkinci hatanın ise buğday ticareti belgelerinde malın orijinini Dubai olarak gösterdik.

Bunun üzerine savcı sordu:
Bu neden bir hata olsun?

Zarrab:
Çünkü buğday Dubai'de yetişmiyor.

Geçen duruşmada yayınlanan ses kaydında da Mehmet Hakan Atilla, Zarrab'a Dubai'de gıda üretimi yapılmadığı için nasıl ticaretini yapacaklarını sormuş, Zarrab da toptancılardan temin edilen gıdaların İran'a gönderileceğini ifade etmişti.

Geçen duruşmada yayınlanan ses kaydında da Mehmet Hakan Atilla, Zarrab'a Dubai'de gıda üretimi yapılmadığı için nasıl ticaretini yapacaklarını sormuş, Zarrab da Dubai'deki toptancılardan temin edilen gıdaların İran'a gönderileceğini ifade etmişti.

Atilla ile Zarrab arasındaki gıda ticareti konuşmaları: 'Yükleme belgeleri (konşimentolar) daha titiz hazırlanmalı'
Reza Zarrab, tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla ile direkt konuşmaları hakkında mahkemede ifade veriyor:

Zarrab, Atilla'nın gıda ticaretinin gerçek görünmesi konusunda endişeleri bulunduğunu ve kendisine "Yükleme belgelerinin (konşimentolar) daha titiz hazırlanmalı" dediğini aktardı.

Burada verdiği örnekte de Zarrab, Atilla'nın kendisine, "Yalnızca 14 ton taşıyabilen bir gemide 25 ton var yazılmasın" dediğini aktarıyor.

'Atilla perde arkasındaki düzenleyici' yorumu

Duruşmada bulunan muhabirlerden Pete Brush, Zarrab'ın Pazartesi günü vermeye başladığı ifadelerden, iddia makamının, "Halkbank eski genel müdür yardımcısı Atilla'nın perde arkasındaki düzenleyici olduğu" tezini yerleştirmeyi amaçladığı yorumunu açıkladı.

Brush, Reza Zarrab ile Mehmet Hakan Atilla arasındaki direkt konuşmaların buna dayanak olarak ortaya konulduğu yorumunu yapıyor.

'Cumhurbaşkanı danışmanı: Bu sadece Zarrab değil, ülke meselesi'

Reza Zarrab'ın dördüncü gün ifadesi sürerken, eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları, ABD hükümetinin, Zarrab'ın ABD'deki cezaevinden Azerice olarak yaptığı telefon konuşmalarının kayıtlarını zamanında mahkemeye ve kendilerine ulaştırmadığını iddia etti.

Söz konusu telefon konuşmalarının avukatlara iletilen özetleri, duruşmayı takip eden The Daily Beast muhabiri Katie Zavadski tarafından paylaşıldı.

Zarrab ile bir erkek arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın özeti şöyle:

"Erkek konuşmacı, İbrahim konuşmaları dinlerken, Sheyda adlı kadın avukatla görüştüğünü söyledi. Erkek, Sheyda'nın Mevlüt ve Bekir'le görüştüğünü, Beyefendi (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) ile de görüşeceğini ve gerekirse (dönemin ABD Başkanı) Obama'yı aramasını isteyeceğini söyledi.

(Cumhurbaşkanı) danışmanı bunun sadece Reza'nın sorunu olmadığını, ülke meselesi olduğunu söyledi. Yarın Sheyda, Bekir ile konuşup Beyefendi'ye de haber verecek.

Erkek, Zarrab'a İbrahim'in sürece dahil olacağını, Mevlüt, Bekir ve Beyefendi'nin başkanı arayacağını söyledi."

Bir diğer telefon konuşmasında ise Zarrab'ın hapishaneden çıkmak için yalan söylemek zorunda olduğunu ifade ettiği belirtildi.

Mahkemeye sunulan belgelerden, telefon konuşmalarının geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında yapıldığı görülüyor.

Atilla'nın avukatları hükümetin kendilerine ilettiği telefon konuşması kayıtlarının Azerice özet olduğunu ve konuşmanın içeriğinin anlaşılmasının çok güç olduğunu bildirdi.

Savcı: Hangi ambargo? Zarrab: Birleşik Devletler ambargosu

Mahkemede, Reza Zarrab ile şirketinde çalışan Abdullah Happani arasında geçtiği belirtilen bir telefon kaydı dinletildi.

Zarrab bu konuşmayı mahkemeye, "Mehmet Hakan Atilla'nın bir belge problemini çözüme kavuşturması ile ilgiliydi" diyerek aktardı.

Savcı: Bu konuşma ile ilgili Halkbank'tan kiminle temasa geçtiniz?

Zarrab: İlk olarak Süleyman Aslan ile konuştum. Sonra Hakan Atilla ile de konuştum.

Sonra konuşmanın dinlenmesine devam edildi:

Zarrab'tan Happani'ye telefonda:
Kardeşim başka bir yolu yok. Mevzuat bunu gerektiriyor.

Zarrab ifade veriyor: Burada Abdullah'a, bu kararın bana ait olmadığını açıklamaya çalışıyorum

Soru: Hangi mevzuattan bahsediyorsunuz burada?

Zarrab: Ambargo mevzuatından bahsediyorum.

Soru: Hangi ambargo?

Zarrab: Birleşik Devletler ambargosu ve yaptırımları

Zarrab: Türkiye'de serbest kalmak için 'kısmen' rüşvet verdim

Duruşmada Reza Zarrab'a Türkiye'de tutuklanıp tutuklanmadığı soruldu.

Soru: Türkiye’de hiç tutuklandınız mı?

Zarrab: Evet, gözaltına alınıp cezaevine gönderildim... Sonra salıverildim.

Avukatlarım geldi, görüşme yaptık ve serbest bırakıldım.

Soru: Serbest kalmak için bir ödeme yaptınız mı?

Zarrab: Evet, yaptım.

Soru: Bunlar rüşvet miydi?

Zarrab: Kısmen.

Zarrab 17-25 2013’teki yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında 17 Aralık’ta tutuklanmış, 28 Şubat 2014’te serbest bırakılmıştı.

Zarrab, serbest kaldıktan sonra yeniden Halkbank'la iletişime geçtiği de söyledi.

Soru: Halkbank'ta kimle konuştun?

Zarrab: Halbank'ın o dönemki genel müdürü.

Bahsedilen dönemde Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan değil, Ali Fuat Taşkesenlioğlu'ydu.


BBC Türkçe


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları