loading
close
SON DAKİKALAR

Zeydan Karalar: Belediyeyi zarara uğratmış kim varsa savcılığa intikal ettiriyoruz

Zeydan Karalar: Belediyeyi zarara uğratmış kim varsa savcılığa intikal ettiriyoruz
Tarih: 28.08.2019 - 10:53
Kategori: Yerel

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ASKİ Genel Müdürlüğü'nde yaptığı toplantıda ASKİ'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Karalar gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Zeydan Karalar'ın açıklamaları şöyle:

"ASKİ'de yaklaşık 10 milyona yakın her ay açık veren bir müesseseyken ayda şu an atrı 10 milyon veren bir müessese haline geldi. 2 güzel nehri olan Adanamızın 3'te 1'inde sağlıklı su yok. Bazı yerlerde artıma yok 21. yy'da Adana'da arıtma olmamasını içime sindiremiyorum. ASKİ'nin para üretmesi gerekiyor. Baktığımız ilk şet gelir-gider oldu. Baktık ki ASKİ ciddi manada açık veriyor. Ne yapacağız geliri artıracağız, gideri düşüreceğiz. 

Birkaç bulgumuz oldu, arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyor. Baktık ki hiç çalışmayan, mazot kullanmayan, ya da az kullanılan araçlar mevcut. Bunlara kira ödüyoruz, bunları iptal ettik. Her ay 2 milyon tasarruf ettik.

Ödemelerde yanlış hesaplamalardan kaynaklı 4 milyon 30 bin TL fazla para ödendiğini tespit ettik ve tahsil ettik. Yüklenici firmanın vermesi gereken araçlarla birlikte zorunlu hizmetlerin verilmediğini tespit ettik ve tahsil ettik. Uzaktan okumalı sayaç ihalesi kanayan bir yara. 100 bin sayaç ihalesine çıkılmış, 29 bini temin edilmiş, 71 bini temin edilmemiş. İnşaat bitmiş, vatandaşa teslim edecek sayaç yok. İncelediğimizde ihaleyi alanın mali kriterleri sağlayamadığı halde yine de ihalenin gerçekleştiği tespit edilmiş ve ihaleye fesat karşıtırma suçundan suç duyurusunda bulunulmuştur. 

Binalarda su depoları vardır. Ne kadar su deposu var diye ihaleye çıkılmış bedeli 4 milyon 600 bin TL. İncelememizde böyle bir incelemeninin olmadığını tespit ettik. Yapılan iş sıfır. Bu parayı da tahsil ettik. 

Tüm yazıcı-tarayıcı ve fotokopi makinelerinin alındıkları tarihten bu yana 6 milyon 400 bin sayfa baskı yaptıkları tespit edilmiş. Teknik olarak yapılan hesaplamaya göre satın almaya konu edilecek toner adedi 1000 olması gerekirken 5500 adet alınmış. Toner girişi yok. Sadece fatura var. 

Satın alınan A4 fotokopi kağıdı miktarları da incelendi. 28 bin 350 paket kağıt satın alındığı, 406 bin TL ödeme yapıldığı tespit edilmiş. Tüm makinelerin baskı sayısı 6 milyon 400'tür.

İçme suyu ihtiyacının temini amacıyla yapılan sondaj ve kuyu açma saha incelemelerinde 35 kuyunun hiç açılmadığı tespit edilmiş. 76 kuyu açalım diye ihaleye çıkılıyor, bedeli 12-13 milyon. 35 tanesine ulaşabildik. Hiç kuyu yok. Açılmış gibi fatura edilmiş. Zararı 5 milyon 267 bin TL. 41 tanesine daha bakacağız. 

-Geçmişle ilgili bir şey söylemek, uygun olmayan sözler söylemek tarzımız olmadı, niyetimiz de yok. Bir yönetim anlayışının ortaya konması lazım. Yönetim biçimleri farkının ortaya konması lazım. Önemli yerlerdeyiz. Büyükşehir belediye başkanının aldığı her karar memleketin geleceğini tayin edecek. En dikkatli şekilde adım atmalıyız. Hata yaparız, insanız ama hataların en minimum olduğu, kaynakların efektif kullanıldığı yönetim biçimini ortaya koymalıyız. Belediyeler artık vatandaşın gözünde istihdam alanı ve birçok mentalitenin 'ne olsa da kapsam' alanı olmuş. Bunu değiştirmek durumundayız. Belediyelerin kentin eksiğini gideren, modernleştiren bir yönetim biçimi olduğunu sergilemeliyiz. Bakış açısını değiştireceğiz. Vakti geldiğinde teknik eleman alınabilir ama belediyenin işi sadece insan çalıştırmak değildir.

4 milyar 320 milyon borçla devraldım belediyeyi. Her ay 60 milyon bütçesi açık veren bir belediye... Bugün itibariyle borç 4,5 milyara geldi. Böyle bir belediyenin hareket kabiliyetini takdirlerinize sunuyorum. Sorumlu bir yönetici bunu seyretmez, tedbir alır. Gideri düşürecek, geliri artıracaksınız, başka yöntemi yok. Bunun için bazı arkadaşlarımızla yollarımızı ayırıyoruz, başka çaremiz yok. 15 milyon çalışana sorumluluğumuz var ama 2,5 milyon Adanalıya da sorumluluğumuz var.

(Belediyeyi zarara uğratanlar hakkında hukuki süreç) Hukuksal olarak yanlış yapmış, zarara uğratmış kim varsa işimiz savcılığa intikal ettirmek, yapıyoruz. Belediye başkanları en zor durumda olan insanlardır. Her şeyi görmek oldukça zor. Takip ettiğinizi hissettirirseniz, olayları açığa çıkarıp hukuka başvurursanız bu durumlar azalacaktır.

("İşten çıkarma kriterleri, bankamatik memuru sayısı" sorusu) 2014 büyükşehir çalışan sayısı 9 bin. Büyükşehir yasası geliyor, 15 ilçe bağlanıyor. Oraya da eleman gerekiyor ilçelerde çalışanların sayısı 800 civarında. Bizdeki çalışan 15 bin 100. 1000'i müteahhitlerin 14 bini bizim. Hizmeti engelleyecek dereceye kadar hoş karşılanabilir. 

Bankamatik tabirini ben hiç kullanmadım. 31 Mart'tan önce işe gelmeyenler kaç kişi tespit etmek mümkün değil dedim. ASKİ'de 5 kişilik odada 30 kişi olmuş. Duyumlarımız var, ona göre hareket ediyoruz. Çalışanın 'Zeydan'a oy ver' demesi ne kadar normalse 'Sözlü'ye oy ver' diyorsa o normaldir. Çalışan bana PKK'lı diyorsa olmaz. Bize hakaret etmişse onu emekçi saymayız. 

95 milyon gelirimiz var. İşçilik giderimiz 65 milyon. Zorunlu giderler var. Yasa net olarak yüzde 30'u geçemezsiniz diyor. İşçilerin 2,5 aylığı içeride. Maaş ödeyemeyen bir başkan olmak istemem. Adana'ya hizmet etmeyen bir başkan olmak istemem. Gelirinin yüzde 68'ini işçiye veren belediyenin hareket kabiliyeti sınırlıdır.

İşe gelmeyen, huzuru bozan arkadaşlarımızla bir müddet ya da uzun süre yollarımızı ayırmak zorundayız. Biz belediyeyi hizmet üretebilir hale getirmek zorundayız.

SGK'ya başvurdum 2,5 maaş içeride, ayda 60 milyon açık veren bir belediyeyiz. 1750 kişiyi ayırmak zorundayız ki belediyeden yüzde 30'a gelelim.

(Vakıflara aktarılan para var mı) Vakıflara o kadar yüksek bir aktarma tespit edemedik. Bir şirkette 10 milyonluk kredi alınıyor incelediğimizde o paranın yetki istenen yere değil başka yerlere harcandığını görüyoruz." 

(Kayyum atamaları) YSK aday olmanıza engel yok, diyor aday oluyorsunuz. Aday olmaya engel bir suç yoksa görevden almak doğru değil. Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün laik, hukuk devletine yürekten bağlı insanlarız. Asla hukuka aykırı işimiz olmaz. Efsane işler yapmaya geldik, ufak tefek dedikodulara kulak asmayız. Alnının ak sütü gibi, çatır çatır seçimi kazanmış Ekrem'i ne diye görevden alacaklar. Ya da Zeydan'ı? Görevimizi yapmaya devam edeceğiz.

(Belediye çalışanları) Akraba ağı oluşmuş. Bir sürü soyaddan 3-5 kişi olduğunu biliyoruz. O arkadaşlarmız intibak sağlamış belediyeye faydalı işler yapıyorsa devam edecekse devam edecekler."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları