loading
close
SON DAKİKALAR

Zeydan Karalar: Karaya oturmuş bir belediye devraldık, açığı giderek azaltıyoruz

Zeydan Karalar: Karaya oturmuş bir belediye devraldık, açığı giderek azaltıyoruz
Tarih: 13.08.2019 - 12:19
Kategori: Yerel

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Karaya oturmuş, iş yapamaz halde bir belediye teslim aldık. Bu katır bu yükü taşımıyor. Biraz yük indirmek durumundayız. Gelir gelmez ben her ay 3 milyon lira araç kirasını azalttım. Şu anda ASKİ dahil, 2, 3 milyon liralık daha az yakıt tüketiyor...

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve belediye bürokratları, belediye çalışanlarıyla bayramlaştı. Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen bayramlaşma töreninde çalışanlara hitap eden Başkan Zeydan Karalar, ”Dini bayramlarımız birbirimizi hatırladığımız, büyüklerimize gittiğimiz, paylaştığımız, düşmanlıkları, husumetleri geride bıraktığımız, kucaklaştığımız bayramlardır. Türkiye’nin her karış toprağında yaşayan insanların birbirleriyle kucaklaşmaya ihtiyaçları var. Artık bir barış ikliminin, kardeşlik ikliminin tesis edilmesi gerekiyor. Seçim döneminde de bizim mesajlarımız o yöndeydi. Türkiye’de artık yeni bir dile ihtiyaç var. İnsanlarımız kavgadan, didişmekten yoruldular" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım diyen herkesle kucaklaşıp, kardeşçe yaşamalıyız. Bunu becerirsek güçlü bir ülke oluruz. Ayrımcılık yaparsak zayıf düşeriz" diyen Kararlar şzlerini şöyle sürdürdü:

"Başka partilere oy veriyor olmamız bizi düşman yapmaz. Bizim zorumuza giden iftiradır. Adana Büyükşehir Belediyesi’ni bizim kazanmamıza rıza göstermeyenler, içine sindirmeyenler iftiralara devam ediyorlar.

"ÇAĞDAŞ ADANA’YI İNŞA ETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Biz bunlara cevap vermiyoruz. Ülkemiz için, Adana için yapacak işlerimiz var. Bizim safsatayla, dedikoduyla, iftirayla uğrayacak vaktimiz, enerjimiz yok. Çalışanına iyi ve zamanda ücret ödeyen, Adananın tamamına daha fazla ve kaliteli hizmet edebilen bir belediye için çalışıyoruz. Benim kafamda büyük köy olma sıfatından kurtulmuş, modern bir Adana var.

Türkiye’nin modern, çağdaş Adana’yı konuşmasını sağlamak istiyoruz. Hem kendime, hem kadroma, hem sizlere çok güveniyorum. Bunu başaracağız hep birlikte” dedi.

"ADANALININ PARASINI ÇARÇUR ETTİRMEM"

Başkan Zeydan Karalar, devraldıkları belediye tablosunun bilinmesinde yarar olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ben şikayeti seven bir adam değilim ama çalışanlarımızın ve Adanalıların nasıl bir tablo devraldığımızı bilmeye hakkı var. Nereden nereye geldiğimizi herkes bilecek. Bu belediyenin başkanıyım ama tek başıma yapabileceklerim sınırlı. Birlikte başaracağız. Belediyeler çok önemli yerler ve kent için çok önemli işler yaparlar. Kenti geliştirirler, insanların daha mutlu yaşamalarını sağlarlar. Belediye çalışanları da oturdukları şehre hizmet ettiklerini unutmayarak, daha çok çalışmalı ve bu fikre sahip olmalı.

Kontrolörlerinin işlerini iyi yapması bizim için Seyhan’da da çok önemliydi, burada da çok önemli. Kontrolörler, teknik elamanlar bizim ihale verdiğimiz müteahhitlerin yaptıkları işleri adım adım takip etmezlerse, bozuk işler çıkar. Beni Kızıldağ’dan, Kozan’dan aradılar, ‘sizin yaptığınız yamalar önceki dönemde yapılan yamalardan daha sağlam’ dediler. Biz kontrol ediyoruz. Bize kötü iş yapan müteahhidin parasını ödemeyeceğiz. Doğru iş yapmadıklarında paralarını alamayacaklarını bilecekler. Öyle avanta yok. Ben sizin paranızı, güzel insanlarımın parasını çarçur etmem, ettirmem.”

"BÜTÇE AÇIĞINI HER AY DAHA AZALTIYORUZ"

Göreve devraldıklarında Büyükşehir’de ve ASKİ’de mali portrenin çok kötü olduğunu ancak yavaş yavaş tabloyu düzelttiklerini açıklayan Başkan Zeydan Karalar, “Mart 2019’da bütçe açığı en yüksek seviyeye ulaşmış. Martta 78 milyon lira, nisanda 72 milyon liralık bütçe açığı var. Mayısta 28 milyon liraya düşürmüşüz. Haziran’da daha da düşmüş ve  giderek açığı azaltıyoruz. Hedefim aralık sonunda, ocak başında geliri giderine denk bir belediye bütçesi oluşturmak. Geliri giderine denk olmayan bir belediye işçinin parasını ödemekte zorlanır, hizmet yapamaz. 4 buçuk milyar lira borcumuz var ve bu yıl bizim gelirimiz en fazla 1.1 milyar lira olur. Borcumuz gelirimizin 4 katından fazla.

Karaya oturmuş, iş yapamaz, kıpırdayamaz halde bir belediye teslim aldık. Bu katır bu yükü taşımıyor. Biz buradan biraz yük indirmek durumundayız. İndiriyoruz. Gelir gelmez ben her ay 3 milyon lira araç kirasını azalttım. Şu anda ASKİ dahil, 2, 3 milyon liralık daha az yakıt tüketiyoruz. 124 liraya alınan unun çuvalı, 94 liraya alıyoruz şu anda. Bunun gibi çok örnek verebilirim. Ben halının altındaki pisliği gören, görmek zorunda olan bir belediye başkanıyım. Yöneticinin, amirin işi bu. Ben çalışanına maaş ödeyemeyen bir belediyenin başkanı olamam, olmam” diye konuştu.

"BORÇLANMAYI GEÇİRMEYEREK SİYASET YAPIYORLAR"

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nden borçlanmanın geçmemesiyle ilgili de bilgi veren Başkan Zeydan Karalar, “Dün meclisten borçlanma geçmedi. ‘Çalışanlarımızın geriye dönük biraz alacakları var, bir de bayram ikramiyesi var, bayram harçlığı var. Biraz da müteahhit ödemesi yapalım’ dedik. Yüzlerce küçük esnaf bizle iş yapmış. Bayram ağızı onlara da biraz harçlık verelim, onlar da çalışanlarına biraz para versinler, herkes bayrama sevinçli girsin istedik. Ne yazık ki işin işine siyaset girdi. Reddettiler. Meclis onaylarsa ancak borçlanmayı yapabiliyoruz. Borçlanmayı geçiremedik.

Oysa o paranın bir bölümünü çalışanlarımızın eski borçlarına binaen verecektik, bir bölümünü de müteahhitlere verecektik.

Ne yapsın bu kardeşiniz. Yoktan var etmek ancak Yüce Allah’a mahsus. Ama hiçbir sorun bizim işçimizin parasını ödeyen ve Adanalılara kaliteli hizmet eden bir belediye olmamızı engelleyemez. Ben zaten tedbir alıyorum. Attığım her adım bununla ilgili. Eleman çıkarmak da buna dahil. Hiç kimse eleman atmak ister mi? Dünyanın en zor ve kötü işi. Ama para yok, durum kötü ve 2 buçuk milyon Adanalı da bizden hizmet bekliyor. Kendi tedbirlerimizin yanı sıra meclisin de bize yardım etmesini isteriz. Ama biz emekçinin hakkını vereceğiz” dedi.

"ASKİ’DEN PARA ALIP İŞÇİNİN PARASINI ÖDEDİK"

Geçmişte yapılan hatalardan kaynaklı kayıpların da peşine düştüklerini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “ Hem belediyede hem ASKİ’de ne kaçaklar olmuş? Milletin parası nerelere gitmiş? Hangisi geri alınabilir? Hepsinin çalışmasını yaptık. Bu yöntemle kasamıza giren milyonlarca lira var. Geçmişte fazla ödenen paraları çatır çatır tahsil ettik. Bunlar Adanalının parası, yazık günah… ASKİ yaklaşık 38-40 milyon civarında tahsilat yapıyordu. Geçen ay 64 milyon lira yaptı. ASKİ 12, 13 milyon lira eksideydi, şimdi ayda yaklaşık 10, 12 milyon lira fazla veriyor. Büyükşehir çalışanlarının maaşını ödemek için her ay gönderdiğimiz 10, 12 milyon liraya rağmen. Bu ay da ASKİ’den para alıp işçinin parasını ödedik. Seyhan Belediyesi’nden ben özellikle taşeronları bayramlarda harçlık vermek, daha iyi ücret ödemek için çaba gösterirdim. Her bayramda onlara harçlık verirdim. Geçen bayramda Büyükşehir’de taşeron kardeşlerime ikramiye veremediğim için ne kadar üzüldüğümü tahmin edemezsiniz. Ama bu bayram sizlere 600 lira harçlık veriyoruz.

Ben çalışanın mutluluğuna çok önem veren bir arkadaşınızım, Mutlu çalışan zevkle, istekle çalışır, daha verimli olur, daha iyi hizmet yapar. Hayırlı olsun… Ben bir şeyi başlatırsam buna devam ederim, artık her bayramda harçlığınız var.

"5 YIL SONRA ARITMASIZ, SUSUZ YER KALMAYACAK"

Biz aslında ASKİ’nin parasıyla arıtma, altyapı, su ihtiyaçlarını karşılamamız gerek ama bunu yaparsak işçiye para ödeyemeyeceğiz.

Yıl 2019 ve hala Adana’nın üçte biri sağlıklı su içemiyor. Arıtma yapılması gereken çok sayıda ilçe ve köy var. Pislik suya akarken sivrisinekten nasıl kurtulacağız. Bizim tarzımız herkese eşit hizmet götürmektir. İşlerin yoluna koyup arıtma ihtiyaçlarını karşılayacağız.

Yedigöze barajında eski yönetim içme suyu projesi yapılmış. 320 milyona yüzde 20’si ancak tamamlanmış. Devam etsek projeye 1.8 milyar lira harcamamız gerek. Biz çalıştık işin tamamını 300 milyon liraya tamamlayacağız. Para nasıl kullanılır, eldeki olanaklarla nasıl en kaliteli iş yapılır bizim işimiz bu. İnşallah olağanüstü bir terslik olmazsa 5 yıl sonra arıtmasız. Susuz yer kalmayacak ve Tekir’in arıtması ve kanalizasyon işini çözeceğiz.

"ATATÜRK 'VATANINI EN ÇOK SEVEN İŞİNİ EN İYİ YAPANDIR' DER. İŞİMİZİ EN İYİ YAPACAĞIZ"

Benim ricam, istirhamım herkes işini iyi yapsın. İşini iyi yapan insan daha huzurlu olur. Bu ülkenin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Vatanını en çok seven işini en iyi yapandır’ der. İşimizi en iyi yapacağız birlikte ve Adana’yı sınıf atlatacağız. Adana dünyanın en güzel şehri ve dünyanın en güzel insanları Adana’da. Hep birlikte güzel günlere gideceğiz.

Gastronomi kenti olmak için UNESCO’ya ilk başvurumuz kabul edildi, tarih şehri olmak için de başvuracağız. Daha neler neler yapacağız herkes görecek.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Karaya oturmuş, iş yapamaz halde bir belediye teslim aldık. Bu katır bu yükü taşımıyor. Biz buradan biraz yük indirmek durumundayız. Gelir gelmez ben her ay 3 milyon lira araç kirasını azalttım. Şu anda ASKİ dahil, 2, 3 milyon liralık daha az yakıt tüketiyoruz" dedi.

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları