loading
close
SON DAKİKALAR

Lozan Mübadilleri Derneği (LMV) 'den 2 önemli talep

Lozan Mübadilleri Derneği (LMV) 'den 2 önemli talep
Tarih: 01.02.2016 - 20:27
Kategori: Sağlık, Yaşam

Lozan Mübadilleri Derneği; Çifte vatandaşlık verilsin ve göç yollarında Aylan bebekler ölmesin!

Lozan Mübadilleri Vakfı öncülüğünde bir araya gelen 33 mübadil kuruluşu, Nüfus Mübadelesi anlaşmasının 93. yıl dönümü nedeni ile ortak bir bildiri yayınladı.
 
Bildiri göç yollarında yaşamlarını yitirenler anısına denize çiçek atılırken kamu ile paylaşıldı.
İstanbul, Samsun, Bursa, İzmir ve Kuşadası'nda törenler esnasında okunan bildiri şöyledir:

Lozan Mübadilleri Derneği; Çifte vatandaşlık verilsin ve göç yollarında Aylan bebekler ölmesin!

Mübadil Kuruluşlarının Çağrısı 

Bundan 93 yıl önce; 30 Ocak 1923 tarihinde,  Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı. 

Yunanistan'ın Balkan Savaşına katıldığı tarih olan; 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2.000.000 insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Mübadeleye tabi tutulanlar; yüzlerce yıldır ekip-biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları işyerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktılar.  Limanlarda, tren istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca, aylarca beklediler. Çoğu yolcu taşımaya elverişsiz olan gemilerle olmak üzere iki ülke arasında günler, haftalar süren yolcuklar yaptılar.  Bu uzun ve zahmetli yolculuk sırasında yaşamını kaybeden yakınlarını denize verdiler. Yetersiz beslenmeden ve kötü fiziki koşullardan ötürü hastalanarak ölenler oldu.  Aileler dağıldı. Yeni vatanlarında uzun süre uyum güçlüğü çektiler. 
 
Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmedi. 1. Kuşak mübadillerin hemen hemen tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan sessizce göçüp gittiler. Son yıllarda giderek artan sayıda mübadil çocuğu ve torunu , bir vasiyeti yerine getirircesine  aile büyüklerinin  “memleket” dedikleri toprakları ziyaret etmek istiyor. Onların doğdukları kentleri, köyleri, mahalleleri, ibadet ettikleri kutsal mekanları  görmek istiyor. Kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürmek istiyor. Ancak; T.C vatandaşlarına vize uygulanması, vize alırken çekilen sıkıntılar düş kırıklığı yaratıyor. 
 
- AB yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinden iki halk arasına örülen vize duvarının kaldırılmasını tekrar tekrar talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan mübadiller de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerinin doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istiyor.

- Vizesiz ziyaret imkanı sağlanıncaya kadar mübadil kökenlilere A.B.D ve İngiltere'nin uyguladığı gibi uzun süreli 5 

-10 yıllık vize verilmesini talep ediyoruz. 

- Eğer shengen vize mevzuatı uzun süreli vize için bir engel teşkil ediyorsa Türkiye ve Yunanistan hükümetleri mübadele sözleşmesi nedeni ile yaşadıkları ülkeleri terk etmek zorunda kalanlara, onların çocuklarına ve torunlarına çifte vatandaşlık hakkı tanımalıdır.

- Mübadillerin kayıtları T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde mevcuttur. İlgililerden, aile büyüklerimize ait bilgilerin yer aldığı Muhtelit Mübadele Komisyonu Tasfiye Talepnamelerinin Cumhuriyet Arşivi ONLİNE Kataloglarına tekrar geri yüklenmesini talep ediyoruz.

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti'nden mübadillerin geride bıraktıkları cami, kilise, tekke, manastır, türbe, şehitlik, mezarlık  gibi  kutsal mekanların, hamam, bedesten, çeşme, ayazma gibi yapıların günümüze kadar ayakta kalmış olanlarının karşılıklı olarak restore etmelerini ve korumalarını talep ediyoruz.  Türkiye'deki ve Yunanistan'daki yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının mimari mirasın korunması konusunda gösterdikleri  çabaları takdirle karşılıyoruz. Merkezi yönetimlerin ve Avrupa Birliği'nin de her iki ülkedeki kültürel mirasın korunması için yerel yönetimlere maddi ve teknik destek vermelerini istiyoruz.
Mübadil kuruluşları olarak dikkat çekmek istediğimiz önemli bir konu da Ortadoğu'da devam eden kanlı çatışmalar ve savaşlardır. 
 
Ortadoğu'daki savaşlar ve çatışmalar nedeni ile insanlığın binlerce yıllık kültürel mirası yok ediliyor. Suriye'de, Irak'ta yüzbinler yaşamını yitirdi ve bu acımasız savaş bütün hızıyla sürüyor. Milyonlarca insan canını kurtarmak için ülkesini terk ediyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verdiği resmi rakamlara göre Aralık 2015 ayı itibariyle Suriye'yi terk edenlerin sayısı 4.390.439 kişiye ulaştı. Türkiye'deki kayıtlı mülteci sayısı 2.400.000 kişi. Tükiye'deki mültecilerin büyük çoğunluğu yeniden bir yaşam kurabilmek amacıyla lastik botlarla Ege Denizini geçerek Yunanistan'a, oradan da Avrupa Ülkelerine ulaşmak için ölümcül yolculuklara çıkıyor.
 
Ege'nin/Akdeniz'in soğuk sularında günde 9 mülteci can veriyor. Bir yıl içinde denizlerde yaşamını kaybedenlerin sayısı 3771 kişi. Bunların %20'si Aylan Bebek gibi 0-11 yaş arasındaki çocuklar. 
 
Mübadelenin 93.yıldönümü nedeni ile mübadil kuruluşlarının düzenlenledikleri anma etkinliklerinde; savaşlarda, çatışmalarda, terör saldırılarında, mübadele sürecinde yaşamını yitirenler ile umut yolculuğunda yaşamlarını yitiren Aylan Bebeklerin anısına denize kırmızı karanfiller bırakıyoruz. 
 
Emperyalist çıkarlar uğruna sürdürülen, yüzbinlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın ülkelerini terk etmelerine neden olan bu savaşları çıkaranları, destekleyenleri ve sessiz kalanları şiddetle kınıyoruz ve yüksek sesle haykırıyoruz: 
 
Savaşa son verin! 

Ölümleri durdurun! 

Mülteci dramı son bulsun...

Bu topraklarda yaşayan halkların geçmişinde yüzlerce yıllık birlikte yaşam deneyimi var. Bizler; mübadil çocukları ve torunları olarak, Mübadelenin 93. Yıl dönümünde Orta Doğu'da, Balkanlar’da, Akdeniz'de, Ege'de ve yaşadığımız coğrafyada çatışma yerine barış, farklı olanı sürgün yerine birlikte yaşama ortamının oluşturulabileceğine yürekten inanıyoruz. 
 
Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyor, çekilen acılar bir daha yaşanmasın diyoruz...

Kamu oyuna saygıyla sunarız.


İMZACI VAKIFLAR
 
LOZAN MÜBADİLLERİ VAKFI GENEL MERKEZİ
LOZAN MÜBADİLLERİ VAKFI EGE BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
LOZAN MÜBADİLLERİ VAKFI MUDANYA TEMSİLCİLİĞİ 

İMZACI DERNEKLER 

ALAÇAM MÜBADELE VE BALKAN TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA DERNEĞİ
AMASYA MÜBADELE VE BALKAN TÜRKLERİ DERNEĞİ
ANKARA LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ
ANTALYA GİRİTLİLER DERNEĞİ
AYVALIK GİRİTLİLER DERNEĞİ
BAFRA /SÜRMELİ DERNEĞİ
BURSA LOZAN MÜBADİLLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
BÜYÜK MÜBADELE DERNEĞİ
ÇUKUROVA GIRIT MÜBADILLERI KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞI
EDİRNE LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ
ERBAA MÜBADELE VE BALKAN TÜRKLERİ DERNEĞİ
FETHİYE MUHACİR ROMANLAR SOSYAL DAYANIŞMA DERNEĞİ
GELİBOLU LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ
GEMLİK GİRİT VE RUMELİ TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
GİRESUN LOZAN MÜBADİLLERİ VE BALKAN KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA DERNEĞİ
GİRİTLİLER KÜLTÜR, DOSTLUK VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
ISPARTA LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ
İÇEL İLİ GİRİT TÜRKLERİ DERNEĞİ
İZMİR GİRİTLİLER DERNEĞİ
KAPADOKYA RUMELİ MÜBADİLLERİ SOSYAL, KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYAN. DERNEĞİ
KARTAL RUMELİ MÜBADİLLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
KUŞADASI SELANİK MÜBADİLLERİ VE RUMELİ GÖÇMENLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ (İSTANBUL)
MERSİN İHSANİYE/MELEMEZ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
SAMSUN MÜBADELE VE BALKAN TÜRK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ
SAMSUN-SÜRMELİ DERNEĞİ
SARIYER LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ
SELANİK TÜRKLERİ VE BUCA YAYLACIKLILAR EĞİTİM KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ
SILIFKE GIRITLILERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞI
SINOP MÜBADELE VE BALKAN TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA DERNEĞI
TARSUS GİRİT TÜRKLERİ DERNEĞİ

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları