loading
close
SON DAKİKALAR

4 yıl 9 ay sonra özgür

4 yıl 9 ay sonra özgür
Tarih: 10.12.2013 - 11:32
Kategori: Siyaset

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Dünya İnsan Hakları Günü'nden 1 gün önce tahliye edildi. Balbay'ın ilk mesajı, 'haksızlıklara karşı sonuna kadar mücadele, ama kin gütmeye hayır' oldu

‘Ergenekon Davası’ kapsamında 34 yıl 8 ay hapis cezası alan ve 4 yıl 277 gündür tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk süresi nedeniyle temsil hürriyetinin kısıtlandığına karar vermesinin ardından dün akşam saatlerinde kaldığı Sincan Cezaevi’nden tahliye oldu. “Bir girdim bin çıkıyorum” diyen Balbay, Ergenekon davasının diğer tutukluları, başka davalardan cezaevinde olan milletvekilleri, Gezi eylemleri nedeniyle tutuklanan öğrencilerin de ‘hak gasbı’yla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Tahliyemin bütün bu hak gasplarının giderilmesi için bir başlangıç olmasını diliyorum” dedi. Cezaevi önünde kendisini karşılayanları “Merhaba özgürlük” diyerek selamlayan Balbay’ın tahliyesinin 10 Aralık İnsan Hakları Günü öncesi denk gelmesi de dikkat çekti.

Sevinç halayı
CHP Milletvekili Balbay’ın ve sevenlerin beklediği tahliye kararı dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından akşam saatlerinde alındı. Daha karar ilan edilmeden Sincan Cezaevi’nde önünde beklemeye başlayan CHP’liler kararın açıklanmasıyla birlikte bekleyişlerini halaylar eşliğinde devam etti. Bir süre sonra Sincan Cezaevi önüne Mustafa Balbay’ın eşi Gülşah Balbay ile çok sayıda CHP milletvekili ve ağustos ayında tahliye edilen Mehmet Haberal da geldi. Balbay, İstanbul’dan kararın Ankara ulaşmasının ardından saat 20.40 sıralarında Sincan Cezaevi’nden eşine sarılarak özgürlüğe adım attı. Balbay’ın cezaevi önünde yaptığı konuşmada şu konular öne çıktı:

‘Taze bir başlangıç olsun’
Kendimi içerde kalan onlarca, yüzlerce hak arayana, tutukluya karşı sanki kapıyı onların üzerine kapatmış gibi sorumlu hissediyorum. Bütün içtenliğimle paylaşmak isterim ki bu sürecin taptaze bir başlangıç olmasını yürekten diliyorum. Yarın (bugün) öğleden sonra çok büyük bir olasılıkla Meclis’te yemin edeceğim ama ben ilk yemini sevgili meslektaşlarım aracılığıyla halka karşı etmek istiyorum. Ben haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı bundan sonraki yaşamında sonuna kadar mücadele edeceğim. İçinde geçtiğimiz süreç bir sünger çekelim her şeyi unutalım denilecek bir süreç değil ama kin güdülecek de bir süreç değil.

Başkaları da var
Şu anda içerde milletvekilleri, gazeteciler, avukatlar, Gezi tutukluları, askerler var. Onların da o hak kayıplarının da yerine getirilmesini diliyorum. 5 yılda gelecek biriktirdim; bitiremediler. Biz cezaevinde çürümeyeceğiz, çürüyeceğimize zaten hiç inanmamıştık. Mustafa Balbay belki bu sürecin sembollerinden biri oldu; ben bütün yüreğimle bu dönemin önümüzdeki dönem için çok sağlıklı bir başlangıç olmasını diliyorum ve bu sürece hukuk aramaya halkın da katılması en büyük dileğimdir.

GEREKÇE, BAĞLAYICILIK
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Balbay’ın tahliyesine ilişkin kararı, Anayasa Mahkemesi’nin kararının şekil olarak ifade ettiği ‘öncelik ve bağlayıcılığı’ dikkate alarak verdiği belirtildi. Ergenekon davasının Balbay ve diğer sanıkların yargılamayı aksatacak davranışları nedeniyle davanın uzadığı belirtilen kararda, AYM’nin kararının şekil olarak ifade ettiği öncelik ve bağlayıcılığı dikkate alınarak hükmen tutuklu sanık Balbay’ın tahliyesine, yurtdışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

BABA EVİNDE BAYRAM HAVASI
Mustafa Balbay’ın tahliyesi ailesine bayram havası yaşattı. Balbay’ın babası Fevzi Balbay, “Herşey bizim oldu, bir bayram havası yaşadık” dedi. Anne Melek Balbay ise beklentilerinin tahliye yönünde olduğunu ifade ederek, “Şaşırmadık, çünkü oğlumuzun hiç suçu yoktu” dedi. Balbay’ın babası Fevzi Balbay da kararı “çok beklediklerini” anlatarak, “Çok sıkıntılar çektik; Silivri yolunu gidip gidip bütün mahkemeleri takip ettik. İnşallah paşalarımız, Mustafa’nın arkadaşları da en kısa zamanda kurtulur.”

21 kİlometrelİk maratonu koşacağım
Mustafa Balbay, 7 Temmuz 2012’de Radikal Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin’e verdiği ropörtajda, intikam-rövanş duygusunun olmadığını anlatmış ve “Meclis’te barış, siyasette barış” sloganını benimsediğini söylemişti. Cezaevinde spor yapmaya da vakit bulan ve daha önce 6 kez Samsun Maratonu’nu koşan Balbay, bir de söz vermişti: “1990’larda koşamamıştım. Ahdim var, çıkınca o 21 km’yi koşacağım.”
Balbay tahliye olunca yapacağı işlerin öncelik sıralamasını ve nasıl bir milletvekili olacağını da anlatmıştı: “Önce aileme, sonra CHP ’ye, sonra da topluma teslim olacağım. Cumhuriyet gazetesinde yazmaya devam edeceğim. Kalemi elinden bırakmadan siyaset yapacağım.” Balbay, yaşadıklarından dolayı ‘agresif’ bir milletvekili olmayacağını da ifade etmişti. İç barışa katkı sunmak istediğini kaydeden Balbay, nasıl bir milletvekili olacağını, ‘Meclis’te barış, siyasette barış’ sloganıyla özetlemiş ve eklemişti: “Özgürlüğün bedelini ödedim. Rövanş istemiyorum. Toplum kutuplaştı. Ben uzlaşmaya katkı sağlamak, bunun için çaba göstermek istiyorum.”

Siyasiler ne dedi?
Tutuklu vekillerin tümü bırakılmalı
Kemal Kılıçdaroğlu
CHP liderinin ilk demeci “Aramıza hoş geldin sevgili Mustafa Balbay. Özlemiştik, seni çok seviyoruz” oldu. Cezaevindeki diğer milletvekillerinin de serbest bırakılmasını beklediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “İçerde milletvekilleri var, bunlar demokrasi ayıbı. Hiçbir milletvekili tutuklu kalmamalı” dedi.

Uzun tutukluluk mağduriyetine son
Cemil Çiçek
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkeme-si’nin tahliye kararını değerlendiren TBMM Başkanı, “Mustafa Balbay’ın tahliyesinden memnuniyet duydum. Geç de olsa bunun gerçekleşmesine sevindim. Umut ederim, uzun süreli tutuklu kalmış olanların da mağduriyetleri giderilir” değerlendirmesinde bulundu.

Karar emsal teşkil etmeli
Bülent Arınç
Başbakan Yardımcısı, “Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti” dedi ve ekledi: “Bu karar, sadece Balbay için değil hem tutuklu milletvekilleri açısından hem de uzun süredir tutuklu bulunan diğer sivil şahıslar bakımından Anayasa Mahkemesi’nin bağlayıcı kararının uygulanabileceğini gösterdi.”

Hukukçular ne dedi?
Tüm seçilmişlerin tahliye yolu açıldı
Hikmet Sami Türk
Eski Adalet Bakanı, Balbay’ın tahliyesinin örnek teşkil ettiğini ve tutuklu belediye başkanları dahil tüm seçilmişlerin salıverilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Hepsi Anayasa Mahkemesi’ne başvursalar emsal olarak gösterilir.”

Yargıtay onarsa cezaevine döner
Osman Can
Anayasa Mahkemesi eski raportörünün yorumu ise şöyle: “Balbay ile ilgili verilen karar anayasanın 14. maddesi kapsamına girdiği için dokunulmazlık söz konusu olmayacak. Yargıtay cezayı onarsa tekrar cezaevine gidecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları