loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Çelebi, halk sağlığını tehdit eden GDO’lu ürünleri sordu

CHP'li Çelebi, halk sağlığını tehdit eden GDO’lu ürünleri sordu
Tarih: 30.05.2014 - 15:51
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP İstanbul Milletvekili Çelebi, halk sağlığını tehdit eden GDO’lu ürünleri sordu...

İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönetmeliğiyle izin verilen GDO’lu ürünlerin satış serbestliğini yazılı bir soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

İstanbul Milletvekili Çelebi’nin TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle:

“Çevre kirliliği, doğal yaşam alanlarının ve ekosistemlerin tahribi, tarım topraklarının yanlış kullanımı, zehirli ve GDO’lu ürünler sadece insanları değil, sayısız canlı türünü de tehdit etmeye devam ediyor. Daha fazla kar için ne yazık ki halkın sağlığı hiçe sayılıyor. Daha geçenlerde bir bebek maması markasında GDO’lu ürün olduğu tespit edilmesi ile mamaların toplatılmasına karar verilmişken çıkan bu yönetmelik ile çocuklarımızın sağlığı bile hiçe sayılmaktadır.

Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinde yapılan değişiklikle halk sağlığı Bakanlık tarafından tehdit altına alınmıştır.

Bakanlığın bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile, “Analiz sonucunda üründe yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir” fıkrası eklendi. Değişiklik ile eklenen bir başka fıkrada da, “GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir” denilerek, içeriğine yüzde 0.9 ve altında GDO bulunan gıda ürünlerinin üretim ve satışına izin verilmiş oldu.

Yönetmeliğe ayrıca, “GDO Bulaşanı” tanımı da şöyle yapıldı: “Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dâhil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ lar.”

Bu tanımın değişmesi bile GDO’lu ürünlere kapı aralamaktadır. Bu yönetmelik Biyogüvenlik Kanunu’nu hiçe saymaktadır. Yönetmelikler Kanunlara uygun olarak çıkarılması gerekirken Kanunu hiçe sayan bir yönetmelikle karşı karşıyayız.

Bu nedenle;

1- Bakanlığınız tarafından Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı değil midir?

2- Biyogüvenlik Kanunu’nun izin verdiği GDO’lu ürünler var mıdır? Yoksa çıkarılan yönetmelik Biyogüvenlik Kanunu ile çelişmez mi?

3- Yönetmelikte belirtilen %9 kriterini hangi bilimsel verilere göre aldınız?

4- Biyogüvenlik Kanunu’nun yasaklar başlıklı 5. Maddesinde, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanmıştı. Kanun’daki bu açık düzenlemeye rağmen, bugün yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu yasağın yönetmelikle birlikte delinmiş olduğunu düşünüyor musunuz?

5- GDO’lu ürünlerin insan sağlığı açısından zararlı olduğunu düşünüyor musunuz? GDO’lu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini düşünüyorsanız, GDO ‘lu ürünlerin piyasada yer almasına izin verme gerekçeniz nedir?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları