loading
close
SON DAKİKALAR

Karabuğdayın 10 faydası

Karabuğdayın 10 faydası
Tarih: 25.01.2019 - 15:24
Kategori: Sağlık, Yaşam

Ne yaparsanız yapın kendinizi bir türlü eskisi gibi hissetmiyor, uyku problemi yaşıyor, yorgun hissediyor, kilo veremiyor, unutkanlık yaşıyorsanız; sofranızda karabuğdaya yer açın!

Beslenme düzeninizi değiştirmek, şüphesiz bedeninizle ilgili şikayetlerinizi çözüme kavuşturacak yollardan ilki. Besin takvisyesi haplar kısa süreli çözüm sağlasa da, yaşam boyu bu alışkanlığı sürdürmek hem maddi hem de biyolojik faktörler düşünüldüğünde tercih sebebi olmaktan çıkıyor.

Ülkemizdeki besin çeşitliliği ve ürünlere ulaşma kolaylığı düşünülürse, yeni beslenme düzenimize farklı yörelerden lezzetler katmak oldukça kolay. Bu besinler anı zamanda motivasyonumuzu da artırarak yeni düzene alışmanıza yardımcı olacaktır. Karabuğday bunlardan biri… İlla ki bir şikayetinizin olması gerekmiyor, yeni tatlar denemeyi seviyorsanız, son dönemin popüler besini karabuğdaya alışmak güçlük çekmeyeceksiniz.

Karabuğday, isminin aksine buğday olarak kabul edilmeyen, kullanımı açısından tahıllarla benzerlik gösteren; tarımına Orta Asya’da başlanmış ve sonrasında Orta ve Doğu Avrupa’ya kadar yayılmış bir bitki. İçerdiği maddeler ile tıp alanlarında kullanılan karabuğdayın uzun süre çiçek açıyor olması, polenlerinin bal yapımında kullanılmasına da olanak veriyor.

Ülkemizde tarımsal geçmişi Konya’ya ve üç yıl öncesine dayanıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2013 yılı verilerine göre tüm dünya genelinde karabuğday üretimi listesinin başında 833.936 ton ile Rusya bulunuyor. Rusya’yı 733.000 ton ile Çin, 179.020 ton ile Ukrayna, 90.874 ton ile Polonya ve 81.000 ton ile Amerika Birleşik Devletleri izliyor.

İçerdiği diyet lif, aminoasit ve vitaminler diğer tahıllara göre çok daha zengin olan karabuğdayın besin değerlerinden bahsedecek olursak 100 gramında tam 12.25 gr protein, 0.69 gr yağ, 52.68 gr karbonhidrat var.

Tıp dilinde “Gluten Sensitif Enteropati” olarak anılan Çölyak Hastalığı bir çeşit ince bağırsak problemi. Çölyak rahatsızlığı bulunan kişiler gluteni sindiremiyor ve yalnızca glutensiz besinler ile beslenmek zorundalar. Karabuğday da gluten içermeyen ürünlerden biri. Hemen hemen tüm besinlerde olduğu gibi karabuğdayın da fazla tüketilmesinin biyolojik olarak bir takım zararları var. Tüketimin hayli fazla olduğu Asya ülkelerinde karabuğday alerjen bir madde olarak kabul ediliyor.

Karabuğdayın 10 faydası

1. Zengin Protein Kaynağı

Karabuğdayın protein değeri oldukça yüksektir. Et yerine yiyebileceğiniz besinlerden biri olan karabuğday, aynı zamanda lif oranı çok yüksek olduğu için sindirimi de çok kolaydır. Böylece sindirim hastalıklarına da iyi gelir.

2. Gluten İçermez

Gluten içermeyen besin olmasıyla karabuğday çok değerlidir. Özellikle çölyak hastaları için gluten içermeyen gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir.

3. Kolesterol Düşürücü

Karabuğday içerisinde bulunan rutin sayesinde kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kalp dostu olan karabuğday, düzenli kullanımda hipertansiyon riskini de azaltır.

4. Kan Şekerini Kontrol Eder

Karabuğday, glisemik indeksi düşük besinler arasında yer alır. Kan şeker seviyesini yavaş yavaş düşürerek kontrol altına alır.

5. Kansere Karşı Koruyucu

İçerisinde bulunan bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon kanseri, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucu görev üstlenir.

6. Yüksek Tansiyonu Düşürmede Etkili

İçerisindeki potasyum oranı oldukça yüksek olan karabuğday tansiyonu dengeliyor.

7. Kansızlığa Karşı Faydalı

Magnezyum, demir, fosfor ve potasyum yönünden çok zengin olan karabuğday, kansızlığa da iyi gelir.

8. Kilo Vermeye Yardımcı

Karabuğday düşük yağ oranıyla bilinir. İçerisinde bulunan yüksek lif sayesinde uzun süre tok tutar. Çorbalarda, salatalarda ve yemeklerde kullanılarak kolayca kilo verilebilir.

9. Cilt ve Saça Faydalı

Karabuğdayın içerisinde bulunan B1, B3, B5 VE B9 vitaminleri sayesinde sağlıklı bir cilt ve güçlü saçların oluşmasını sağlar. İçindeki rutin maddesi sayesinde kırışıkları önler. Keratin, tırnak ve saçların temel bileşenidir. Karabuğday, keratin üretimi için gerekli aminoasitleri içerir. Saçların kolay uzamasını sağlar.

10. Karaciğer Yağlanmasına Karşı Önleyici Etkiye Sahip

Karabuğday, kolin bileşeni sayesinde tam bir karaciğer dostudur. Böylece karaciğer yağlanmasının azalmasına yardımcı olur.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları