loading
close
SON DAKİKALAR

'1 Mayıs Gözaltıları Hukuksuzdur'

'1 Mayıs Gözaltıları Hukuksuzdur'
Tarih: 04.05.2014 - 13:50
Kategori: Sendika

DİSK – KESK – TMMOB - TTB ve İstanbul Barosu 4 Mayıs 2014 Pazar günü Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı ve gözaltına alınan bırakılana kadar burada nöbetteyiz dediler...

İstanbul’da, 1 Mayıs’ta çıkan olaylarda gözaltına alınan 211 kişiden 171’i hakkında 1 gün ek gözaltı kararı alınması nedeniyle DİSK – KESK – TMMOB - TTB ve İstanbul Barosu 4 Mayıs 2014 Pazar günü Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı ve gözaltına alınan bırakılana kadar burada nöbetteyiz dediler...


CHP İstanbul milletvekili Av. Mahmut Tanal'da adliyede nöbet tutan avukatlar arasında...

DİSK – KESK – TMMOB - TTB ve avukatların basın açıklaması metni;

Siyasal iktidar tıpkı 2013 1 Mayısında, Gezi Direnişinde ve birçok toplumsal hak alma mücadelesinde olduğu gibi 1 Mayıs 2014’te de baskı, şiddet ve zorbalıkla halkın ve emekçilerin evrensel- anayasal haklarını yok sayarak Taksim Meydanı’nı ve 1 Mayıs İşçi Bayramını yasaklamıştır. İstanbul’u 39 bin polis ve 50 Toma ile abluka altına almış, insanların toplanma özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü, ulaşım hakkını engellemiş ve hatta yaşam hakkına kastetmiş, 274 kişiyi gözaltına almıştır.
Dünyanın dört bir yanında coşkulu 1 Mayıs etkinlikleri düzenlendi. Moskova’dan New York’a kadar yüz binlerce işçi insanca bir yaşam için meydanlardaydı. Afganistan’ın Başkenti Kabil’de 20 yıllık yasaktan sonra ilk kez 1 Mayıs kutlandı. Sadece Kamboçya ve Türkiye’de polis halka saldırdı. Ancak İstanbul’da, 1977 yılında Taksim 1 Mayıs alanında yitirdiğimiz kardeşlerimiz için yapmak istediğimiz anmaya yönelik olarak dünyanın tanık olduğu barbarca bir saldırıya maruz kaldık.
En az 274 kişiden 171’i şu an hukuk işlevsizleştirilerek gözaltında tutuluyor.
Sayısı belli olmayacak kadar yüzlerce yaralımız var. Bunlar arasında en az 4’ü kafa travması, bir kulak kesiği, bir kol kırığı, 15-20 gaz kapsülü ile yaralanma, bir göz kaybına yol açabilecek göz yaralanması var.
Değerli Basın Emekçileri,
1 Mayıs 2014 Komitesi bileşenleri olarak hükümeti en baştan beri akla, hukuka ve tutarlı olmaya çağırdık. Biz akıl dedik, ancak onlar Taksim’e çıkan yollar kilitlenir diye tüm İstanbul trafiğini felç edecek, halkın seyahat hakkını engelleyecek, adeta fiili bir sıkıyönetim ilan edecek kadar akıl dışı davrandılar. Biz barış dedik, özgürlük dedik, adalet dedik, onlar ise işçiye, emekçiye ve halka savaş açıp, adaletsizliği, hukuksuzluğu ve esareti dayattılar.
1 Mayıs günü uygulanan polis şiddeti ve onun devamı olan gözaltılar toplumu korkutmayı, sindirmeyi hedeflemektedir. Emniyet yetkilileri gözaltı süresini uzatmak için hukuk dışı yöntemler dahil her yolu deniyor. Sağlık kontrollerinin tutuldukları Emniyet Müdürlükleri’ne en uzak hastanelerde yapılması, ifadelerin el yazısıyla alınması gibi yavaşlatma yöntemleri, gözaltı sürelerinin “iş yoğunluğundan” uzatılması için bir bahane olarak kullanılıyor. Koca bir metropolün merkezini saatler boyunca kapatan kolluk güçleri, gözaltına aldığı insanları adli makamların önüne getirmemek için anlamsız gerekçeler öne sürmektedir.
Hala gözaltında tutulan 171 arkadaşımızın ilk gözaltı süresinin dolması üzerine ek süre isteyen İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Aydın, gerekçe olarak “evrak yoğunluğunu” göstermiştir. Savcı, bu sürenin 3 Mayıs sabah 09.00’da dolmasından saatler sonra ikinci defa uzatma istenmiş, bu kez de “suçların zincirleme ve organize şekilde işlenmesi”, “şüpheli sayısının çokluğu”, “delilerin toplanmasındaki güçlük” ve “görüntülerin izlenerek teşhis işlemlerinin yapılacak olmasını” gerekçe olarak gösterilmiştir.
Uzatma kararlarının düzenlenme saatleri arasındaki üç saatlik zaman diliminde arkadaşlarımız hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın alıkonulmuştur. Hiç kimse hukuksal dayanak olmaksızın bir saniye dahi içeride tutulamaz. Bütün bu zorbaca oyalama taktikleri ve uygulanan açık hukuksuzluk, topluma gözdağı verme ve sindirme çabasının bir başka biçimidir. 1 Mayıs’ta anayasal haklarını kullanan arkadaşlarımızın maruz bırakıldığı bu zorbaca uygulamaları kınıyor ve gözaltındaki arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
Bir kez daha söylüyoruz; hiçbir baskı ve zulüm yöntemi evrensel insan hakları, anayasal haklarımızı, kanuni haklarımızı kullanmamızı ve bu çürümüş hırsızlık, yolsuzluk düzenine karşı mücadelemizi durduramayacak. Biz haklıyız, hükümet ve tertiplediği yeni dikta rejimi ise boğazına kadar pisliğe batmış, şiddeti tek çözüm olarak görmektedir. Hukuk insanlarına sesleniyoruz. Sizin dediğiniz gibi hukuk birgün herkese lazım olacak.
Arkadaşlarımız serbest bırakılsın. 

Organize ve hedef gözeterek halka karşı her türlü araçla saldıran polis şiddetinin sorumluları yargılansın! 

DİSK – KESK – TMMOB - TTB

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları