loading
close
SON DAKİKALAR

1 Mayıs’ta 171 kişiye 1 günlük ek gözaltı

1 Mayıs’ta 171 kişiye 1 günlük ek gözaltı
Tarih: 04.05.2014 - 09:14
Kategori: Sendika

İstanbul’da, 1 Mayıs’ta çıkan olaylarda gözaltına alınan 211 kişiden 171’i hakkında 1 gün ek gözaltı kararı alındı.

İstanbul’da, 1 Mayıs’ta çıkan olaylarda gözaltına alınan 211 kişiden 171’i hakkında 1 gün ek gözaltı kararı alındı.

160’ı Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde, 11’i de Terörle Mücadele Şubesi’nde (TEM) tutulan 171 kişinin ek gözaltı süresinin dolmasının ardından bugün savcılığa çıkartılması bekleniyor. Emniyet’te susma hakkını kullanan 171 kişiye ek gözaltı kararı verilmesine tepki gösteren avukatları ise karara itiraz etti. Savcılık avukatların ek gözaltı süresi kararına yaptıkları itirazı reddetti. Avukatlar da gözaltındakiler adliyeye getirilene kadar Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndan ayrılmama kararı aldı. İlçe Emniyet Müdürlükleri’nde tutulan kişilerin de Emniyet’teki işlemlerinin ardından savcılığa çıkartılması bekleniyor.

TAM BİR HUKUKSUZLUK VAR

Çağlayan Adliyesi’ne gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal “Gözaltı süresi dolmasına rağmen şüpheliler serbest bırakılmadı. Şüpheliler savcılığa da sevk edilmiyor. Tam bir hukuksuzluk hali var. Savcı gelmediği için polislerin şüphelileri göndermediği söyleniyor. Hakime şüphelilerin serbest bırakılması için dilekçe verdik. Ancak işleme alan kimse yok” dedi. Ek gözaltı süresine yaptıkları itirazın mahkemece reddedilmesine tepki gösteren yaklaşık 20 avukat, CHP Milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte oturma eylemi başlattı. Avukatlar, göstericiler bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi CHP’li Tanal, gözaltıların sahte belge ile uzatıldığını öne sürdü.

Polis sergisi

Emniyet, 1 Mayıs olaylarında ele geçen malzemelerin listesini açıkladı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Saldırma eylemlerine karışan ve yakalanarak gözaltına alınan şahıslar üzerinden, 37 adet el yapımı yangın çıkarıcı (molotofkokteyli), 12 adet parça ve basınç etkili el yapımı bomba, 1 adet sis bombası, 40 adet torpil, 2 adet havai fişek ve 8 adet havai fişek rampası, 1 adet demir çivi düzeneği, 31 adet gaz maskesi ve 4 adet filtre, 122 adet toz ve yüz maskesi, 146 adet baret, 41 çift eldiven, çok sayıda cam, demir ve kemik olmak üzere çok sayıda bilye, 26 adet deniz gözlüğü, 2 adet megafon, 1 adet sprey boya, 2 adet bıçak, 15 adet sapan ve çeşitli ebatlarda taş parçaları ele geçirilmiştir” denildi.

1 Mayıs'ta meydana gelen olaylar sırasında gözaltına alınan 211 gösterici için ikinci kez alınan ek gözaltı süresine yapılan itiraz reddedildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, gözaltında bulunan 211 gösterici için, 'işlemleri bitmediği' gerekçesi ile bugün ikinci kez ek gözaltı süresi istemiş, savcılık da bu isteği yerine getirmişti. Göstericilerin avukatları ise, 'gözaltında yapılacak başka işlem kalmadı' gerekçesi ile bu gözaltı süresine itiraz etti. İtirazlar mahkemece reddedildi.

ADLİYEDE OTURMA EYLEMİ

Ek gözaltı süresine yaptıkları itirazın mahkemece reddedilmesine tepki gösteren avukatlar, CHP milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte oturma eylemi başlattı. Eylemi başlatan yaklaşık 20 avukat, gözaltındaki göstericiler bırakılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. Avukatlar eylemlerini kendi kameralarıyla da kaydetti. Daha sonra bir basın açıklaması yapan avukatlar adına, “Her yer Taksim her yer direniş", “Baskılar bizi yıldıramaz", “Direne direne kazanacağız", “Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları eşliğinde konuşan avukat Şerife Ceren Uysal, gözaltıların sabah 09.00'da getirileceği söylenmesine rağmen getirilmediğini ifade etti. 11.30-12.00'a kadar savcı yüzü göremediklerini söyleyen Avukat Uysal, “Şu an 160 kişi güvenlik şubede, 11-12 kişi terörle mücadelede hâlâ gözaltında tutulmaktadır. Gelinen noktada bu insanlar bizim terminolojimizde gözaltında değil haksız yere alıkonulmaktadırlar" dedi.

BARODAN DESTEK


Avukatların oturma eylemine destek veren İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç da, Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle yeni bir mesaj verilmeye çalışıldığını belirterek, “Gözaltına alınan insanlar yoluyla toplumun tamamına mesaj verilmeye çalışılıyor. Onların haksız, keyfi şekilde tutulduğunu görüyoruz" dedi. Oturma eylemi yapan avukatlar adına yapılan açıklamayı ise Avukat İlknur Alcan okudu. Gözaltıların İstanbul Emniyeti'nde tüm işlemlerinin bittiği halde tutulduğunu savunan Avukat Alcan, 171 insanın özgürlüğünü keyfi olarak kısıtlayan ek gözaltı uygulamasına derhal son verilmesini istedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları