loading
close
SON DAKİKALAR

1 milyar dolarlık tropik meyveyi 1 yılda dünyaya ihraç edebiliriz

1 milyar dolarlık tropik meyveyi 1 yılda dünyaya ihraç edebiliriz
Tarih: 02.05.2020 - 07:47
Kategori: Ekonomi

Yurtdışından ithal edilen tropik meyvelere her yıl milyonlarca dolar ödeyen Türkiye’nin bu alanda ihracatçı konuma geçmesi için çalışmalar devam ediyor.

Türkiye’de üretilen tropikal meyvelerin tanıtımı yetiştirilmesi ve pazarlanmasında yaptığı çalışmalar ile tanınan girişimci Mustafa Ezici, “Çiftçi tropikal ürünlerden çok daha fazla gelir elde edecek" dedi.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, tropikal meyve yetiştirilmesi için fidesinden, bahçe kurulmasına, meyvelerin pazarlanmasına kadar bütün aşamalarda üreticilere destek olan Mustafa Ezici, subtropik Antalya’nın Alanya, Gazipaşa, Serik, Mersin’in Anamur, Erdemli ilçelerinde tropikal meyve ağaçlarının bölgeye adaptasyon sağlamasından dolayı yılda 1 milyar dolarlık meyve üretilip, dünyaya ihraç edebileceğini söyledi.

Akdeniz subtropik bölge olduğu için pasiflora (passion fruit), mango, papaya, avokado, ananas, ejder meyvesi, Hindistan cevizi, longan, lichi, jambu, jackfruit, druian, black sapote, white sapote, karambola, cherymoya, atemoya, roseapple, babilfruit, ketem billa, keyelmasi, napal eriği, kahve ağacı, fejua, lime, limon, gouva, çilek gouvasi, pomelo, budanın eli, finger lemon, kurt üzümü, pepino, altın çilek, kamkuat, groviola, yılan meyvesi, sapodilla, demir hindiba, blueberry gibi 42 değişik tropik ürün yetiştirildiğini, Antalya’nın Serik ilçesinde kiralamış olduğu 400 dönüm arazide başta passion fruit ve mango olmak üzere 42 tropik meyve yetiştirip, dünyaya ihraç etmek istediğini söyledi. 42 tropik ürün arasında korona virüsüne karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan c vitamini deposu pasiflora meyvesinin özel bir yeri olduğunu belirten Mustafa Ezici: “Türk toplumu bu meyveleri tanımıyor, bu meyveler bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Serik'te 50 dekar pasiflora, 15 dekar papaya bahçesi var. Üretici ürettiği ürünü Almanya’ya ihraç ediyor.

Pasiflora toprakla buluşmasını takip eden 7-9 ay içerisinde meyve vermeye başlıyor. Pasiflora Ocak-Mart ve Haziran-Eylül dönemi olmak üzere yılda iki kez ürün veriyor, bir asma ilk yılda yaklaşık 20 kilo meyve veriyor. Pasiflora asması 3 yıl yaşıyor, 3 x 2 m aralıkla ekildiğinde dönüm başına minimum 100.000 TL gelir sağlıyor. Tüm Türkiye’de -3 dereceye kadar olan bölgelerde yetiştirilebilen pasiflora meyvesinin kilosunu Almanya, Hollanda başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri 5 Euro ’dan almak istiyor. Ekim yapmak isteyen çiftçiler benle irtibata geçebilir.

Fidanın tanesi 50 lira. Türkiye yakın gelecekte Avrupa, Balkanlar ve Orta Doğunun tropik meyve üretim merkezi olacak" dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları