loading
close
SON DAKİKALAR

10 Ekim Katliamı davasında ara karar: IŞİD'in Türkiye emirinin üyeliği İstanbul Valiliği'ne sorulacak

10 Ekim Katliamı davasında ara karar: IŞİD'in Türkiye emirinin üyeliği İstanbul Valiliği'ne sorulacak
Tarih: 16.07.2020 - 15:20
Kategori: Gündem

10 Ekim Katliamı'nın firari sanıklarının yargılandığı davanın bugün görülen 5. duruşmasında avukatlar, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve delil karartma nedeniyle Antep Emniyeti hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

10 Ekim 2015'te Ankara’da DİSK, KESK, TTB, TMMOB tarafından yapılması planlanan mitingin hemen öncesinde, sabah saat 10.04 civarında Ankara Garı kavşağında 100'den fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği IŞİD tarafından yapılan katliama ilişkin 16 firari sanık hakkında açılan davanın 5. duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada söz alan avukatlar, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve delil karartma nedeniyle Antep Emniyeti hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Savcılık, talebinin reddini istedi. Duruşma 21 Eylül'e ertelendi.

Avukatlar, katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin duruşma salonuna alınması için listenin güncellenmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirdi.

Adliye önünde duruşma salonuna alınmayan ailelerin yanında durarak, yaşanan sorunu çözmeye çalışan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Bazı ailelerin isimleri listede yer almadığı gerekçesi ile içeriye alınmıyor. Listeyi güncellemelerini bekliyoruz. Şimdi de pandemi gerekçesi ile bekletilıyoruz" dedi.

Öte yandan 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın firari sanıklarının yargılandığı dava dosyasına kritik belgeler girdi. Buna göre katliamın planlayıcısı olan IŞİD üyesi İlhami Balı ve örgütün diğer 3 üyesinin yurt dışındaki kamplarda olduğunun tespit edildiği belirtildi.

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre duruşmada yaşananlar şöyle:

Avukatların uzun uğraşlarının ardından bütün aileler içeri alındı.

103 kişinin katledildiği yüzlerce kişinin yaralandığı 10 Ekim Ankara Katliamı’na ilişkin, 16 firari sanık ve “insanlığa karşı suç işlemek” ile yargılanan Erman Ekici yönünden devam eden davanın beşinci duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

10 Ekim katliamının planlayıcılarından IŞİD yöneticisi Erman Ekici, 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne SEGBİS ile bağlandı.

Mahkeme Başkanı dava dosyasına gelen evrakları okudu. 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın firari sanıklarının yargılandığı dava dosyasına kritik belgeler girdi. Katliamın planlayıcısı olan IŞİD üyesi İlhami Balı ve örgütün diğer 3 üyesinin yurt dışındaki kamplarda olduğunun tespit edildiği belirtildi. Mustafa Delibaşlar’ın SDG, Fadile Delibaşlar’ın Roj, Cebrail Kaya’nın SDG, İlhami Balı’nın adı bildirilmeyen bir kampta yer aldığı kaydedildi.

Avukat Eylem Sarıoğlu, dosyaya gelen belgelerle ilgili söz aldı:

"İlhami Balı'nın x kodlu bir kampta olduğu belirtildi. Ne kadar özensiz davranıldığı, Gaziantep IŞİD örgütlenmesine yönelik bilgi ve belgelerin özensizliğini defalarca dile getirdik. İddianemenin aksine aslında burda olması gereken sanıkların burda olmama gerekçesi kamunun sorumluluğudur. Kamplarda olduğu belirtilen bu sanıkların buraya getirilmesi çok önemli. Bu sanıklar sıradan terör örgütü üyesi değildir."

MUSTAFA DELİBAŞLAR IŞİD EMİRİ

"SDG kampında olduğuna yönelik belge sunulan Mustafa Delibaşlar'ın öldüğüne yönelik beyanların gerçeği yansıtmadığını gördük. Kimdir bu sanık, iddianamede iki satır yer alıyor. Öncesinde El Kaide içerisinde yer aldığı, bir çok düğüne IŞİD flaması ile katıldığı görülüyor.

30.10.2014 'te tahliye edilen Mustafa Delibaşlar sonrasında hemen eşini de yanına alarak Suriye'ye gidiyor. Bunun ardından da dava dosyasına silahlı terör örgütüne katıldığına yönelik belgeler giriyor. UYAP' a bakılsa terör örgütü üyesi olduğu görülürdü. Tanık ifadelerinden de Mustafa Delibaşlar'ın önemli bir konumda olduğu görülüyor. IŞİD emiri olduğu da tanık ifadeleri ile açığa çıkıyor."

BİTMEK BİLMEYEN İHMALLER

"SDG kampında olduğu açığa çıkan Cebrail Kaya' ya geçecek olursak da, sıradan bir terör örgütü üyesi olmadığını görüyoruz. 2014 yılında Cebrail Kaya'nın Suriye'de olduğuna ve infaza katıldığına ilişkin emniyetin elinde kayıtlar var. Peki emniyet ne yapıyor, hiç bir şey. 2015 yılında elini kolunu sallayarak sınırı geçerek geliyor. Tespitlerin ardından hemen hareket edilseydi, Ankara Katliamına kadar ki yaptıklarının hesabını yargı önünde verirdi. Ama ihmaller ihmaller..."

2013-2014 YILINDA İHBARLAR DİKKATE ALINMIYOR

10 Ekim Katliamı davasının avukatlarından Gamze Gökoğlu da şunları kaydetti:

"2013 ve 2014 yıllarında ailelerin ihbarlarına karşın emniyet bir şey yapmıyor. 2015'te Yunus Emre Alagöz kardesi ile görüşerek son görüşmeleri olduğunu söylüyor. Sonrasında da Diyarbakır, Suruç ve Ankara da patlamalar yaşanıyor. Bir günde farkedilemeyecek isimlerin kan testi yapılıyor. Fakat iddianamede Adıyaman'da örgütlenen bu isimlere yönelik bilgi yer almıyor. Ellerini kollarını gezen bu insanların ışınlarının yer aldığı Adıyaman dosyasına gizlilik kararı geliyor.

İddianamede sanıkların pozisyonları tam olarak belirtilmiyor. Ömer Deniz Dündar' in hizam taşıdığı ve savaşçı konumda yer aldığı tanık ifadelerinde de açığa çıkıyor. Canlı bomba yeleğinde de parmak izi cikiyor. İddianamedeki pozisyonu doğru belirlememiz lazım. Çünkü iddianamede yer alan pozisyonları doğrultusunda yakalananlara baktığımızda etkin pişmanlıktan yararlanarak salındıklarını gördük. Sıradan sanıklar olmadığı dikkate alınmalıdır."

İLHAMİ BALI İSTİHBARATCI MI?

Avukat Gülşah Kaya, "Mustafa Delibaşlar'ın SDG kampında olduğunu öğrendik. Ilhami Balı'nin ise kampı x olarak yazıyor. İlhami Balı'nın yeri hâlâ söylenmiyor. Neden gizlendigine yönelik tahminimiz var. Kulisten de yazı geldi. Jandarma eri ile bir kaçakçının tape kayıtları gelmiş." diyerek sözlerine şöye devam etti:

" 'Ebubekir kimdir, istihbaratçı mı?' diyor jandarma, kaçakçı da 'evet' diyor. Zaten Türk askerine sıkılıp sıkılmayacağına yönelik İlhami Balı'nın emir verdiği de biliniyor. Türkiye'nin IŞİD'e silahlar verdiği biliniyor. İlhami Balı'nın yeri biliniyor ama yakalanmıyor. Sözde kampta olduğu belirtiliyor. Ankara'da bir otelde MİT ile görüştüğü de biliniyor. İlhamı Balı'nın bulunduğu kamp hangi çalışma ile belirlendi, Türkiye'ye iadesine yönelik bir çalışma yapıldı mı? 'İkamatgahlarına gittik, bulamadık' diyen Gaziantep Emniyeti amirleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz. Bütün sanıklar açısından ne kadar bilgi belge ve tape varsa dava dosyasına girmesini talep ediyoruz."

İNSANLIĞA KARŞI SUÇTAN YARGILAMA

Avukat Senem Doğanoğlu da şunları söyledi:

"Sanıkların iddianameye göre basit birer örgüt üyeliğinden burda olmasına istinaden hatırlatmak isteriz. İnsanlığa karsi suçtan yargılama çok önemli. AB'de de insanlığa karşı suçtan yargılamaya yönelik bir eğilim var. İadeleri gündeme geldikten sonra yargılama başladığında insanlığa karşı suçtan yargılama çok önemli bir nokta. O yüzden profillerini anlattık. İnsanlığa karşı suç işlediler. Ek iddianame düzenlenmelidir. Kadınlarda gelmeye başladı. Tanık olarak dinlendiler kuşkusuz ki sanık olmaları gerekiyordu."

ANTEP EMNİYETİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMALI

Avukat Murat Kemal Gündüz de şöyle konuştu:

"Kayıp dosyalarla ilgili konuşmak istiyorum. Patlama öncesi bomba malzemesi alımına ilişkin ihbarları katliamdan 4 yıl sonra, karar açıklandıktan sonra öğrendik. Nizip Emniyet Müdürü ve Antep Emniyeti ihbarla ilgili ne yaptığına ilişkin bilgi vermedi. Alınan bu bomba malzemeleri Ankara'da ve Antep'te bir düğünde kullanılıyor. Bu dosyalar 4 yıl boyunca gizlendi. Hüseyin Tunç'un örgüt aracı ile bomba malzemesi taşındığı belirtilmesine karşın bu kamyonet iade ediliyor.

İhbarlar üzerine ne yapıldığı sorusuna yönelik sağlıklı bir yanıt yok. Bir önceki celse 'Bir şey yapılmamış ki' dediniz. Antep Emniyeti'nin ciddi bir sorumluluğu var. IŞİD terör örgütü olarak tanınmasına karşın hastanelere yaralı taşıyorlar, insan götürüyorlar...Antep Emniyeti bu insanları yakalamamış. Hepsi şimdi firari. Sizi meslektaşlarını şikayet etme zorunda bırakmamak için biz yaptık. Ağır Ceza Mahkemesi olarak Antep Emniyeti ihbarlara karşın bir şey yapmadığını ortaya koyuyor. Görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve delil karartmadan Emniyet hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz. Antep Emniyeti'nin döneme yönelik sıralı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmanızı temp ediyoruz."

ANTEP EMNİYETİ YALAN BEYANDA BULUNDU

Avukat İlke Işık da "Bu sanıkların hepsi biliniyordu, dinleniyordu yakalanmadılar. Soruşturma yürütülmemiş, ihbarların peşine düşülmemiş. Antep Emniyeti Mustafa Delibaşlar öldü diyor ama kampta çıktı. Antep Emniyeti'nin yaptığı suçtur. Artık işlenen bu suça müsamaha gosterilmemelidir. Bilgi belge verilmiyor" dedi.

Işık sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gümrük ihbar sistemi varmış. Bu sisteme ilişkin belgelerin Ticaret Bakanlığından istenmesi için müzekkere yazılmasını istiyoruz. Kuteybe Hammet'in tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. IŞİD'lilerden bahseden listenin de verilmesini istiyoruz. IŞİD'lilerin fotoğraf albümü olduğu belli sanıklar kendilerine bir albüm gösterildiğini belirtiyor. Bu albüm gönderilmelidir ki dava dosyasında yer alan ve katliamın planlayicilari olan x, y lerin tespit edilmesi gerekiyor. Firari sanıkların kendi adlarına kayıtlı telefonları var. Hts kayıtlarında eksiklikler var. Telefonlarla ilgili BTK ile yazışma yapılması gerekiyor. Erman Ekici' ye yönelik tamamlanmayan dijital materyaller var, bunlar tamamlanmalı."

SANIK, TANIK BEYANLARINI YİNE İNKAR ETTİ

Sanık Erman Ekici, savunmasında Suriye'de olduğuna ilişkin ve Ebu Talha kod isimli kişinin kendisi olduğuna yönelik tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Ekici, "5 yıldır tutukluyum. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

SAVCILIK TALEPLERİN REDDİNİ İSTEDİ

Savcılık, firari sanıkların yakalanmasının beklenmesini, Erman Ekici'nin tutukluluğunun devamını ve müşteki avukatlarının Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü hakkındaki suç duyurusu talebinin reddini istedi.

DURUŞMA 21 EYLÜL'E ERTELENDİ

Mahkeme Başkanı Selfet Giray ara kararı açıkladı. Giray, firari sanıklar hakkındaki yakalama ve tutuklama kararlarının devamına, İNTERPOL aracılığıyla aranması için Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkere cevaplarının beklenmesine, kampta olduğu tespit edilen sanıklar için yeniden müzekkere yazılmasına, firari sanık İlhami Balı’nın Hayır ve Ensar Derneği üyesi olup olmadığının İstanbul Valiliği’ne sorulmasına, sanık Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi

10 Ekim Katliamı avukatları kampta olduğu belirlenen firari sanıkların Türkiye'ye getirilmesi ve iadesi ile ilgili işlem yapılması ve ne işlem yapıldığının sorulması talebi yerine sadece akıbetleri ile ilgili yazı yazılmasını eleştirdi.

Duruşma 21 Eylül'e ertelendi.

ANA DAVADA NE OLMUŞTU?

Katliamla ilgili görülen ana davada karar 3 Ağustos 2018'de çıkmış, sanıklar Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç, 'anayasal düzeni ihlal' suçundan 1'er, '100 kişiyi kasten öldürme' suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Ayrıca bu sanıklar 20'si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557'şer kez hapisle cezalandırılmıştı. Mahkeme, sanıklardan bazılarına da terör örgütü yöneticiliği ve terör örgütü üyeliği suçlarından ceza vermişti. Firari sanıklar İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız ve Hasan Hüseyin Uğur'un dosyaları ayrılmış ve bu sanıkların yargılanmasına daha sonra başlanmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları