loading
close
SON DAKİKALAR

''11 işçi öldü ne çabuk unuttunuz?''

''11 işçi öldü ne çabuk unuttunuz?''
Tarih: 19.10.2012 - 16:30
Kategori: Sağlık, Yaşam

Marmara Park AVM inşaatında hayatlarını kaybeden işçilerin aileleri dün açılışta protesto eylemi gerçekleştirdi...

11 Mart 2012’de inşaatı sırasında 11 işçiye mezar olan Marmara Park Alışveriş Merkezi açıldı. Açılışı protesto eden işçi aileleri bir basın açıklaması düzenledi. Eylemde, "Ne çabuk unuttunuz? İş cinayetlerini unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankart açıldı. Hep bir ağızdan "İş kazası değil bu bir cinayet" ve "Sorumlular belli adalet istiyoruz" şeklinde slogan atıldı.

Alışveriş merkezi önünde, yaşamını yitiren aileler adına işçi Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak açıklamayı okudu. Kıyak, "Şaşaalı reklam kampanyalarıyla Marmara Park AVM Beylikdüzü açılış duyuruları yapılmakta; her yer ışıltılı, alışveriş edenler mutlu ve sanki cennetmiş gibi... Daha 11 işçi kardeşimizin, evladımızın, canımızın senesi dolmadan! İnsanda bir parça utanma ve haya olur diyoruz. Bugün bu yıkılasıca AVM önünde bir araya geldik. Çünkü acımız bu kadar tazeyken ve bu yapıyı inşa edenler sanık olarak mahkeme huzurunda yargılanırken, hiçbir şey olmamış gibi, hiç sorumlulukları yokmuş gibi davranılması canımızı acıtıyor" dedi.

İhmal ve denetimsizliğin bilirkişi raporlarıyla belgelendiğini hatırlatan Kıyak, şöyle devam etti: "Sanki raporlara rağmen önlem almayanlar açılışı yapanlar değil. Sanki işçileri çadırlarda balık istifi barındıran onlar değil. Sanki çadırlarda çıkış kapısını bile kapatan onlar değil. Sanki kanunların emrettiği iş güvenliği tedbirlerini almayan onlar değil. Yüzsüzlükleri devam ediyor. Bakın danslara, balonlara, palyaçolara, janjanlı davetlere... Anlamamak ve unutturmak için bu kadarı da fazla. Kazanç uğruna canlarımızın hayatlarını kaybetmesine neden olanlar, kazanç uğruna acımıza saygıyı bile esirgemekteler."

İş cinayetinde yaşamını yitiren Seyfettin Topal’ın ağabeyi İdris Topal da ““Ben burada kardeşimi kaybettim, yaptıklarına bakın. Bu hak mı? Daha senesi dolmadan, daha acımız dinmeden... Şu gelenlere bakın, insan kaynıyor. Bu bize yakışır mı? Gidenler gelmez giden zaten gitti, ama daha mahkeme sonuçlanmadan açılış yapıyorlar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Barış Kıyak’ın annesi Ayşe Kıyak ise, gözyaşlarını tutamadı. Acılı anne "Her gün öldük. Gözümüzün yaşı kurumadı. Her gün diri, diri öldük. Sadece 'Davacı olmayın' diye aradılar. Üç kuruş para için 11 gencin ölümüne neden oldular" dedi.

İşçi yakınları eylem sırasında “İş kazası değil, bu bir cinayet”, “Sorumlular belli, adalet istiyoruz” sloganları attı. Eyleme TMMOB bileşenleri ve Hava-İş de katılırken, EMEP, UİD-Der, EHP ve TKP'de destek verdi.

İş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenler katillerin peşinde 

Marmara Alışveriş Merkezi’nin inşaatında yaşanan iş cinayetinin davası halen sürmekte. 5’i tutuklu 13 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması 23 Kasım 2012’de görülecek. İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenlerin Adalet Arayan Yakınları, dava günleri ve her ayın ilk pazar günü saat 13.00’da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelerek davaların süreçleriyle ilgili bilgilendirme yapıyorlar.

'İşçiler yanarak ölüyor patronlar zengin oluyor'

Ailelerin ardından İşçi Ölümlerine Son Platformu AVM'yi protesto etti. "İşçiler yanarak ölüyor patronlar zengin oluyor" pankartı açan platform üyeleri adına açıklama yapan Emre Öztürk, AVM'nin 11 işçinin mezar taşı gibi dikildiğini belirterek, yatırımcıların "sorumlular biz değiliz diyerek" olayın üzerinin kapatılmaya çalışıldığını ifade etti. Öztürk, "Bu devran böyle gitmeyecek. Mahkeme salonlarını onlara dar edeceğiz" diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları