loading
close
SON DAKİKALAR

127 bin 337 Suriyeli sığınmacı var

127 bin 337 Suriyeli sığınmacı var
Tarih: 02.08.2012 - 13:00
Kategori: Dünya

BM raporuna göre Türkiye, Lübnan ve Irak'ta 127 bin 337 Suriyeli sığınmacı var. Türkiye'deki kamplar ise son iki ayda yüzde 79 doluluk oranına ulaştı...

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Suriye Bölgesel Mülteci Raporu'na göre Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'ta 127 bin 337 Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

BM raporunda, resmi olarak kayıtlı sığınmacı sayısı Türkiye'de 43 bin 564, Ürdün'de 36 bin 824, Lübnan'da 31 bin 596 ve Irak'ta 8 bin 445 olarak açıklandı. En yüksek sayıda Suriyeli mülteciyi barındıran Türkiye'de kayıt dışı sığınmacı bulunmazken, Ürdün'de 2 bin 59, Lübnan'da 2 bin 500, Irak'da ise 2 bin 359 kişi mülteci statüsü bekliyor.

Raporda Türkiye'deki kamplarının son iki ayda yüzde 79 doluluk oranına ulaştığı, Türk yetkililerin Suriye ile sınır kapılarının kapanmasının, sığınmacıların Türkiye'ye girişine engel olmayacağını açıkladığı kaydedildi.

ÜRDÜN'DE İLK RESMİ KAMP

Ürdün, sınır kenti el-Mefrak'ta 113 bin mülteci barındıran 8 kilometrekarelik ilk resmi kampını açtı. Ez-Zateri bölgesinde kamplara ayrılan arazinin, 20'den fazla mülteci kampının kurulabileceği büyüklükte olması dikkati çekti. 

Ürdün Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Avrupa Birliği'nin Ürdün'e sığınan Suriyeli öğrencilerin eğitiminde kullanılmak üzere 5,4 milyon Euro yardımda bulunduğunu açıkladı.

Kuveyt ve Cezayir gibi birçok ülke de Suriyeli mülteciler için çeşitli çalışmalar başlattı.

Kuveyt Kızılayı yetkilileri; Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki Suriyeliler yararına başlattıkları kampanyanın duyurusunda 'Yardım kampanyasıyla kardeş ve dost ülke halkının sıkıntılarını hafifletmeye çalışacaklarını' vurguladı.

Cezayir hükümeti, Suriye'deki olaylardan kaçarak bu ülkeye sığınan 12 bin Suriyeliye yardım elini uzatacağını, Cezayir Dayanışma Bakanlığı'nın sığınmacılar ülkelerine dönene kadar yerleşim birimleri oluşturmakla görevlendirdiğini duyurdu.

Suriye'de 15 Mart 2011'de yönetim karşıtı gösterilerle başlayan halk hareketi, ülkede şiddetli çatışmalara dönüşerek yaklaşık 22 bin Suriyelinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları