loading
close
SON DAKİKALAR

14 yaşındaki çocuğa ağırlaştırılmış müebbet

14 yaşındaki çocuğa ağırlaştırılmış müebbet
Tarih: 13.09.2012 - 14:03
Kategori: Sağlık, Yaşam

12 Eylül'ün yıl dönümünde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Erdal Eren'e verilen cezanın benzeri bir cezaya imza attı...

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi,  12 Eylül'ün yıl dönümünde Erdal Eren'e verilen cezanın benzeri bir cezaya imza attı.

Dicle Haber Ajansı tarafından geçilen habere göre, Bitlis'te 2009 yılında HPG saflarına katılan ve katılımının 34. gününde elma topladığı bir bahçede silahsız olarak yakalanan 14 yaşındaki Emrah Bayram'a, darbenin yıl dönümünde 14 olan yaşı büyütülerek, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi.

Ömür boyu hapis cezasıyla yetinmeyen mahkeme heyeti, Bayram'a, "Ülkenin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla verdiği ömür boyu hapis cezanın yanı sıra, "patlayıcı madde bulundurmak", "örgütün faaliyetleri çerçevesinde hareket etmek" gerekçesiyle 10.5 yıl hapis cezası daha verdi. Mahkemede avukatların bütün ısrarlarına rağmen Bayram'ın kesin yaşı tespit edilmezken, mahkeme kararını Adli Tıp Kurumu yerine Bitlis Devlet Hastanesi'nin Bayram'ın dişlerine dayandırılarak verdiği rapora göre verdi. Cezaya isyan eden Bayram'ın avukatı, yetkisiz olan mahkemenin yetkilerini aşarak, hukuksuz rekor bir ceza verdiğini dile getirdi.

Savcı bile çocuk olarak ifadesini aldı

26 Eylül 2009 tarihinde HPG saflarına katılan Emrah Bayram silahsız olarak bir bahçede elma toplamaya gittiği sırada gözaltına alınıyor. Savcılık Bayram'ın çocuk  olmasından dolayı "suça bulaşmış çocuk" olarak ifadesini alıyor. İfadesi alındıktan sonra tutuklanan Bayram, emniyetin girişimleri üzerine savcılık tarafından yaşının büyük olduğuna dair rapor alınması için Bitlis Devlet Hastanesi'ne gönderiliyor. Bitlis Devlet Hastanesi ise, ilk raporda tırnak ve gelişim şekline bakarak rapor hazırlıyor. Savcılık, Bayram'ın avukatlarının itirazları üzerine ikinci rapor için Bayram'ı Adli Tıp Kurumu yerine yeniden Bitlis Devlet Hastanesi'ne gönderiyor. Hastane bu kez birçok insanda 15 yaşında çıkan ve bilimsel olarak da tespit edilen 20'lik dişe dikkat çekerek, 22 yaşın üzerinde olduğuna dair ikinci bir rapor veriyor.

Adli tıp'a 3 yıl sonra gönderiliyor

3 yıllık yargılamadan sonra avukatların Bayram'ın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi, bir büyük bir de küçük kardeşlerin mahkeme salonuna getirilerek gözlemlenmesi veya bir Adli Tıp uzmanının mahkemeye çağırılarak gözlemleri ışığında karar vermesi yönündeki taleplerinin hepsi mahkeme tarafından reddedilirken, Bitlis Devlet Hastanesi'nden alınan raporlar 26 Nisan 2011 günü İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Adli Tıp Kurumu ise verilen raporlarla yaşının belirlenmesinin zor olduğunu ve Bayram'ın artık çocuk yaşını geçtiğinden dolayı da gerçek yaşanın tespit edilemeyeceğini belirtti. Raporlarda Bayram'ın yaşı kesin olarak tespit edilmemesine rağmen mahkeme Bayram'ın yaşının 22 olduğunu varsayarak, Bayram'a "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" iddiasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Hızını alamayan mahkeme heyeti Bayram'ın Kürtçe savunma talebinden dolayı iyi hal indirimi yapmazken, Bayram'a ömür boyu hapis cezanın yanı sıra, "patlayıcı madde bulundurmak", "örgütün faaliyetleri çerçevesinde hareket etmek" iddiasından da 10.5 yıl hapis cezası daha verdi.

Avukat Kurt: Bu bir skandaldır

Bayram'ın avukatlığını üstlenen Avukat Sefer Kurt, ilk kez böyle bir kararla karşı karşıya kaldığını dile getirerek şöyle konuştu, "Müvekkillim çocuk olmasına rağmen yaşı büyütülerek rekor bir ceza verildi. Örgütte yönetici olanlara bile bu kadar ceza verilmiyor. Bu bir skandaldır. Silahsız ve 34 günlük katılan birine nasıl böyle bir ceza verilir anlamış değiliz. Yine bizim özelikle müvekkillimin Adlı Tıp Kurumu'na gönderilmesi, yada uzman bir Adli Tıp Kurumu yetkilisinin gelip mahkemede görüş belirtmesi, ailesinden biri ondan bir yaş küçük biri de bir yaş büyük olan iki kardeşinin getirilerek gözlemlenmesine yönelik bütün taleplerimiz reddedildi. Yasal olarak çocuk mahkemesinden yargılanması gereken bir dava mahkeme kendisini yetkili sayarak bu cezayı verdi. Yani cezası büyütülmesi için bütün yollar denendi" .

Kurt, karara 7 gün içinde itiraz edeceklerini kaydetti.
 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları