loading
close
SON DAKİKALAR

1,5 yaşındaki Melek, kalp bekliyor

1,5 yaşındaki Melek, kalp bekliyor
Tarih: 26.05.2012 - 10:01
Kategori: Sağlık, Yaşam

Yapay kalp cihazına bağlı yaşayan 26 aylık Melek Özcan, yürümeyi ve konuşmayı öğrendiği hastane odasında 1 yıldır uygun kalbi bekliyor

Hayata tutunmak için bedeninden büyük yapay kalp cihazına bağlı yaşamını sürdüren 26 aylık minik Melek yürümeyi, konuşmayı öğrendiği hastane odasında 1 yıldır uygun kalbi bekliyor.

Kalp yetersizliğine neden kalp kası bozukluğu olan Kardiyomiyopati hastalığı ile dünyaya gelen Melek Özcan, 15 aylıkken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) gerçekleştirilen ameliyatla yapay kalp cihazına bağlandı.

Bir yıldır bedeninden büyük yapay kalp cihazına bağlı olarak yaşamını sürdüren kız çocuğu uygun kalbi bekliyor.

Minik Melek, hastane odasında geçen 1 yılda konuşmayı ve yürümeyi öğrendi. Melek Özcan, Diyarbakır'da geçen yıl yeni bir bebek dünyaya getiren annesini, maddi durumlarının da iyi olmaması nedeniyle İzmir'e sık gelememesi yüzünden bir kez görebildi. Kız çocuğu, annesini göremediği için babasına ve hemşirelere ''anne'' diye hitap ediyor.

Kızına refakat eden, ona aynı zamanda ''anne şefkati'' ile bakan baba Muhsin Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organların toprak olmaması ve bir hayat kurtarması için insanlardan duyarlılık beklediğini söyledi.

Özcan, kızının bakımının zor olduğunu anlatarak, ''Zorlukları var ama evladımız için katlanmak durumundayız. Yapacak başka bir şey yok. Herkes hastanenin ne olduğunu bilir elbette ama 11 ay cihaza bağlı bir bebekle hastanede yatmak gerçekten zor'' dedi.

Kızının kendisinden yaklaşık 13 kat büyük cihaza bağlı olduğunu vurgulayan baba Özcan, ''Yürümek istiyor, gezmek istiyor ama makineye bağlı olduğu için iki adımdan fazla yürüyemiyor'' diye konuştu.

Hastaneye geldiklerinde konuşmayı, yürümeyi bilmeyen kızının, bütün bunları hastane odasında öğrendiğini ifade eden Özcan, ''Annesini sadece bir gün gördüğü için bana ve herkese 'anne' diyor'' dedi.

'Acil kalp lazım'
Ameliyatı gerçekleştirilen ekibin başındaki DEÜ Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, Melek'in cihaza bağlandığı zaman 7 kilo olduğunu, şimdi 11 kiloya yükseldiğini söyledi. Prof.Dr. Oto, kız çocuğunun tüm Avrupa'da yapay kalp takılan en küçük bebeklerden biri olduğunu belirterek, ''Amacımız bir an önce kalp bulabilmekti, ama maalesef bu 11 aylık zaman zarfında kalp bulamadık henüz'' dedi.

Melek'in kalp cihazını pıhtı nedeniyle iki kez değiştirmek zorunda kaldıklarını anlatan Öztekin Oto, ''Yapay kalple artık çok güzel yaşatıyoruz, bu çok güzel bir şey. Ama 11 ay yaşattığımız için övünmek yerine uzayan sürenin aleyhimize işlediğini vurgulamak istiyorum. Bir an evvel bir kalp bulunması lazım'' diye konuştu.

Kalp naklinde yüzde 10 boy-kilo farkından daha fazlasını vücudun tolere edemediğini bildiren Prof. Dr. Oto, ''Ülkemiz şartlarını göz önüne alarak yüzde 10 diyoruz, aslında yüzde 6-7'dir. Yani 10 kiloluk bebeğe, en fazla 16 kiloluk bir bebeğin kalbi takılabilir. Yani çap olarak da uyumlu olması gerekiyor'' dedi.

Prof. Dr. Oto, Melek'in kendi grubunda listenin başında olduğunu anlatarak, şu bilgiyi verdi:
''Bu kategoride, iki donör bulundu ama uygun değildi. Bunun dışında hiç donör bulunamadı. İki donörden biri çok uzaktı, süre uymuyordu. Öbürü de uygun bir donör değildi. Listenin başında olmasına rağmen Türkiye'de bu kategoride, bu yaşta, bu çapta ve kan grubunda hiçbir kalp önerilmedi bu süre içinde.''

Melek'in ailesinin de zor durumda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oto, şunları söyledi:
''Anne yeni bebeği olduğu için gelemiyor, Melek'e ise baba bakıyor. Baba bu nedenle çalışamıyor. Bu da büyük şanssızlık. Eğer anne bakabilecek durumda olabilse, babaya İzmir'de iş bulacağız. Ailenin yardım edecek başka bir ferdi yok. Ekonomik olarak zaten durumları kötüydü. Hastane ve valilik yardım etti son zamanlarda.''

Habertürk

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları