loading
close
SON DAKİKALAR

18 olmazsa 21 yaş

18 olmazsa 21 yaş
Tarih: 13.10.2012 - 10:11
Kategori: Siyaset

AKP Grup Başkanvekili Canikli, '18 olmazsa 21'e sıcak bakarız' dedi...

Anayasada değişiklik yaparak seçilme yaşını 18’e indirmek isteyen AKP’de, CHP ’nin 21 yaşa destek olması halinde “mevcut durumun daha iyisi” diyerek teklifi kabul etme eğilimi oluştu. 

CHP’nin AKP’den gelen 18 yaş önerisine Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle soğuk yaklaştığı biliniyor ancak önerilerine henüz bir cevap gelmediğini belirten AKP Grup Başkan vekili Nurettin Canikli, CHP’nin seçim bildirgesindeki, “Gençlerin tüm karar verme süreçlerine katılımını sağlamak için seçilme yaşını 21’e indireceğiz” ifadesini hatırlattı. 21 yaşın mevcut düzenlemenin ‘ilerisinde’ olduğunu söyleyen Nurettin Canikli, “Bugünkü durumdan daha iyi. 18 olmazsa 21’e sıcak bakarız” açıklamasını yaptı. Öte yandan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da 18 yaşa seçilme hakkı verilmesiyle ilgili yapılacak düzenlemeye CHP’nin destek vereceğine inandıklarını belirtti. CHP’den yanıt beklediklerini söyleyen Elitaş, 18 yaşın seçilme hakkına sahip olduğuna inandıklarını söyledi.

‘Yazıklar olsun’ 

18 yaşındaki iki genci yanına alarak basın toplantısı yapan MHP ’li Özcan Yeniçeri’nin, ‘Doğru mu Samet’ göndermesini de eleştiren Mustafa Elitaş, “Kendisini seçenleri hor görenlere, gençler tarafından büyük bir ceza verilecektir. Çok üzüldüm. Yazıklar olsun” diye konuştu.

Meclis 18’likleri araştırdı 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın konuşmasının ardından jet hızıyla hazırlanan, seçilme yaşını 18’e düşüren, er ve erbaşların oy kullanmasının önünü açan Anayasa değişikiliği taslağı, CHP grubunun görüşüne sunuldu. Anayasa değişikliği ile ilgili milletvekilleri arasında tartışmalar sürerken, Meclis dünyada parlamento üyelerinin seçilme yaşlarıyla ilgili araştırma yaptı. Araştırmaya göre 18 yaş uygulanan ülkeler arasında Almanya , Andorra, Arnavutluk , Avustralya , Avusturya , Belize, Bosna, Cape Verde, Çin, Danimarka bulunuyor. 18 yaşından daha küçük yaşta milletvekili seçen ülkeler de bulunuyor. Doğu Timor’da milletvekili yaşı 17 olarak belirlenmiş. Angola’da 35, Ekvator’da ise 30 yaşında milletvekili seçilebiliyor. Butan ise 25-65 yaş aralığında milletvekili seçilmesine onay vererek, üst yaş limiti de belirlemiş.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları