loading
close
SON DAKİKALAR

19 Eylül Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü
Tarih: 19.09.2020 - 11:33
Kategori: Gündem

Sakarya Zaferi'nin ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya TBMM tarafından 19 Eylül 1921'de mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmesi nedeniyle bugün 'Gaziler Günü' olarak kutlanıyor.

13 Eylül 1921′de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden bir telgraf gönderdi.

İsmet Paşa ve Fevzi Paşa'nın gönderdiği telgrafta şu önerge yer alıyordu:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” ünvanı verilmiştir.

2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir.

Gaziler Günü, her yıl 19 Eylül’de bütün yurtta törenlerle kutlanmaktadır. Aynı gün "Kahramanlık Günü" olarak da kutlanmaktadır. 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları