loading
close
SON DAKİKALAR

2. Kılıç dönemi

2. Kılıç dönemi
Tarih: 12.02.2012 - 21:58
Kategori: Siyaset

4 yıldır Anayasa Mahkemesi Başkanı olan ve dün jet seçimle yeniden başkanlık koltuğuna oturan Haşim Kılıç, “Seçilmem, hukukçu olmadığım eleştirisi yapanlara en güzel yanıttır” dedi

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için Yüksek Mahkeme’de dün yapılan seçimi, görev süresi dolan mevcut başkan Haşim Kılıç, rakiplerine büyük fark atarak kazandı. 2007’de başkanlığa, 6 farklı günde yapılan 60 oylama sonunda seçilebilen Kılıç, dünkü seçimde ise yapısı değiştirilen mahkemenin 17 üyesinden 13’ünün oyunu alarak, seçimin birinci gününde yeniden başkan oldu.
Kılıç’a karşı aday olan üyeler Fettah Oto, Burhan Üstün, Recep Kömürcü ile Başkanvekili Osman Paksüt ise birer oy alabildi.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından mahkemeye seçilen 7 üyeden, seçimde aday olmayan 5 üye Kılıç’a oy verdi.
Haşim Kılıç, 2007 yılında rakipleri olan, türban ve kapatma davalarında, Kılıç’ın savunduğu görüşlerin karşısında yer almalarıyla tanınan Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Erten gibi isimlerden bile oy alarak, başkanlığı konusunda, mahkemede büyük bir uzlaşma yarattı.

100 dosya 5 ayda bitecek
Kılıç, başkanlık seçiminin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, 2007 yılında başkanlığa seçildiğinde, önlerinde 1997’den 2007’e kadar birikmiş dosyalar ve sonuçlanmamış davalar bulunduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
“Bugün itibarıyla mahkemede sadece 2010, 2011 yıllarına ilişkin dosyalar vardır, bu dosyaları da süre veriyorum, 5 aylık süre içerisinde, elimizdeki yüze yakın dosyayı bitireceğimizi açıkça ilan ediyorum. Bundan sonra mahkeme, 5 aylık süre içerisinde kararlarını verip açıklayacaktır. Mahkemenin böyle bir noktaya gelmiş olması benim için en büyük onurdur.”

Rejimin tehlikesi güç
Etrafımıza baktığımız zaman Ortadoğu’da ve diğer ülkelerde hak ihlallerinin meydana getirdiği olayları yakından takip ediyoruz. Şunun altını çiziyorum, hak ihlali konusunda eğer bir potansiyel güç doğmuşsa bir devletin ve bir rejimin en büyük tehlikesi bu potansiyel güçtür. Bu sebeple hak ihlalleri üzerinde olabildiğince hassasiyetli davranarak bunların olmaması için hem yasama hem yürütme hem de yargı üstüne düşen görevi yapmak zorundadır”
Yapılan anayasa değişikliğinin ardından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı tanındığını anımsatan Kılıç, 2012 Eylül ayında bireysel başvurunun başlayacağını, bundan sonra yargının yarattığı hak ihlallerinin de denetlenebileceğini vurguladı.
Kılıç, böylece, halkın, AİHM kapılarında hak aramaktan kurtulacağını savundu.
Mahkemenin üyesi olduğu 1990’dan bu yana eleştirilerle karşı karşıya kaldığını ancak yanıt vermediğini belirten Kılıç, şöyle konuştu:

“Hukukçu değil” tepkisi
“Demokratik ortamda bu eleştiriler olacaktır, biz bunları sabırla, anlayışla karşılamak zorundayız. 21 yılda, 8 yıl başkanvekilliği, 4 yıl başkanlık yaptık. Kalan 3.5 yılımı başkan olarak geçireceğim. Bu sonuç, beni eleştirenlerin, benim hukukçu olmadığım konusunda acımasızca, hiç de hak etmediğim şekilde yapılan eleştirilere verilen en güzel cevaptır diye düşünüyorum.

Etki altında kalmadan
Bu onurlu görevi, bundan sonra da vicdani kanaatlerim doğrultusunda, hiç kimsenin, hiçbir gücün etkisi altında kalmadan dosdoğru yapacağıma, göreve başlarken yaptığım yemin çerçevesinde devam edeceğime kimsenin kuşkusu olmasın.”

21 yıldır mahkemede
13 Mart 1950’de Kırşehir Çiçekdağı’nda doğan, Yozgat’ta eğitim gördükten sonra 1972’de Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olan Kılıç, 1974’te Sayıştay denetçi yardımcısı oldu. Kılıç, 1985’te Sayıştay üyeliğine, 1990 yılında da dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. 1999-2007 arasında Anayasa Mahkemesi başkanvekilliği, 2007’den bu yana mahkemenin başkanlığını yürüten Kılıç, evli ve 4 çocuk babası. Mahkemenin, tarihe geçen kararlarında imzası bulunan Kılıç, 13 Mart 2015’e kadar 3.5 yıl daha başkanlık yapacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları