loading
close
SON DAKİKALAR

200 bin hektar mera alanında vasıf değişikliği yapılmış

200 bin hektar mera alanında vasıf değişikliği yapılmış
Tarih: 20.07.2020 - 07:00
Kategori: Gündem

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in soru önergesine verdiği yanıtta meralarda amaç dışı kullanımın mümkün olmadığını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, aynı yanıtta 200 bin hektar mera alanında vasıf değişikliği yapıldığını belirtti

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık olarak 200 bin hektar mera alanında vasıf değişikliği yapıldığını bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in soru önergesini yanıtlayan Pakdemirli, mera, yaylak ve kışlakların amacı dışında kullanılmasının mevzuat gereği mümkün olmadığını söylemesine karşın aynı cevapta zorunlu hallerde ve alternatif alan bulunmaması durumunda meralarda vasıf değişikliği yapılabildiğini kaydetti. Meraların amacı dışında kullanılmadığını savunan Pakdemirli, bu kapsamda 200 bin hektar mera alanında vasıf değişikliği yapıldığını söyledi.

MERA PARASI DEVAM EDECEK!

Pakdemirli, buna karşılık 2 milyon hektar hazine arazisinin mera olarak tescil edilerek hayvancılık sektörüne kazandırıldığını, enerji ve maden şirketlerine bedava ve teşvikler eşliğinde verilen mera alanı bulunmadığını öne sürdü.

Mera, yaylak ve kışlaklardan komisyonca tespit edilecek otlatma haklarına göre yararlanacak hak sahiplerinin bölgenin ekonomik durumu, otlatma kapasitesi ve otlatma süresi dikkate alınarak, komisyonca her yıl tespit edilecek belli bir ücreti ödemekle yükümlü olduğunu kaydeden Pakdemirli, bu bedellerin 1998 yılından bu yana alındığını savundu.

Mera, yaylak ve kışlakların mevsimsel olarak göçerlere, otlatma amacıyla kiraya verildiğini belirten Pakdemirli, 2006 yılından bu güne kadar 50 bin 9 hektar alan ile mevsimsel olarak göçerlere 3 milyon 122 bin 585 hektar alanın toplam 54 milyon 854 bin 683 TL karşılığında kiraya verildiğini açıkladı.
MERALAR KÖYLÜNÜNDÜR!

Pakdemirli’nin cevabını değerlendiren CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’de son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçi ve köylünün topraktan ve hayvancılıktan uzaklaştırıldığını belirtti. Çiftçinin üretemez ve geçinemez duruma düşürüldüğünü kaydeden Dr. Şevkin, maliyeti oldukça yükselen hayvancılığın olmazsa olmazı meraların köylünün kullanımından alınıp kiraya verilmesine, meralarda vasıf değişikliğine gidilmesine ve meralarda hayvan otlatmanın paraya bağlanmasına tepki gösterdi.

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları