loading
close
SON DAKİKALAR

2024’e kadar Putin

2024’e kadar Putin
Tarih: 11.02.2012 - 22:39
Kategori: Dünya

Rusya’yı 2000-2008 yılları arasında yöneten Vladimir Putin, dört yıllık başbakanlığının ardından tekrar devlet başkanlığı koltuğuna aday

Rusya’da 2012’de yapılacak olan başkanlık seçimine giden yolda beklenen oldu; Vladimir Putin’in ülkenin bir numaralı koltuğunu geri almak için resmen aday olduğu açıklandı. Üst üste üç dönem başkan olamayacağı için 2008’de görevi devrettiği Dmitri Medvedev, dün Birleşik Rusya Partisi’nin kongresinde Putin’in adaylığını ilan etti. Rusya’da güçlü bir muhalefet adayı olmadığı için seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Birleşik Rusya Partisi iktidarı, 2008 yılında yapılan anayasa değişikliği ile başkanlık süresini altı yıla uzatmıştı. Tekrar iki dönem üst üste başkan seçilebileceği için Putin, 2024 yılına kadar koltuğunu koruyabilecek.

Medvedev’den ayrılmıyor
Birleşik Rusya Partisi dün iki günlük bir kongre için başkent Moskova’daki karargahına kapanırken beklentiler, aylardır süren ‘Putin ile Medvedev karşı karşıya gelecek mi’ tartışmasına artık bir yanıt geleceği yönündeydi. Medvedev, 600 delegenin önüne çıktığında tahminleri yanıltmadı ve partisini 2012 seçimi için Vladimir Putin’in adaylığını desteklemeye çağırdı. Açıklama salonda kulakları sağır eden bir alkışla karşılandı. “Bu alkışlar beni Vladimir Vladimirovich Putin’in sahip olduğu deneyim ve otoriteyi size açıklama zahmetinden kurtardı” diyen Medvedev, başta modernleşme ve yolsuzlukla savaşa odaklanmak üzere hükümette görev almaya devam edeceğini söyledi. Medvedev’in bu sözleri martta yapılacak seçimler sonrasında başbakanlık görevine geçebileceğini akıllara getirdi.

‘Kim o muhalif?’
Putin’in adaylığının ilan edilmesinden sonra sıra oylamaya geldi. 600 delegeden bir kişi oylamaya katılamazken 582’si kabul oyu verdi. Ancak gizemli bir delegeden red oyu geldi. Zaferini kutlamak için kürsüye çıkan Putin salona ‘Ee, nerede bu red oyu veren? Kim bu muhalif’ diye seslendi. Salondan çıt çıkmayınca da “Çok kötü. Suratını göstermesi gerekirdi” dedi.

Çekişme sona erdi
Putin’in geri döneceğine kesin gözüyle bakılsa da kapalı kapılar ardında göreve kendi elleriyle yerleştirdiği Medvedev ile çekişme yaşadığı söyleniyordu. Rusya için bu flaş haber, Medvedev’in ikinci dönem için devlet başkanlığına adaylığını koyup koymayacağına dair uzun zamandır süren beklentileri aydınlattı. Medvedev’in göreve gelmesi ile birlikte, Putin’in sözünden çıkmayacak ‘kukla başkan’ olacağı düşünülmüştü. Ancak Medvedev beklenenden çok daha özgün politikalar yürütünce Putin’in karşına çıkabileceği konuşulmaya başlanmıştı. Putin’in adaylığını Medvedev’in açıklaması ve verdikleri birliktelik mesajları bu tartışmaları rafa kaldırdı.
 

70 yaşında emekli olacak
Vladimir Putin, 1952’de fabrika işçisi bir anne ve donanmada denizaltı filosunda görevli bir babanın oğlu olarak St. Petersburg kentinde doğdu. 1975’te Leningrad Üniversitesi (şimdiki adı St Petersburg) Uluslararası Hukuk Bölümü’nden mezun oldu, ekonomi alanında master yaptı. Mezun olur olmaz çocukluktan beri hayalini kurduğu istihbarat kariyerine başladı. KGB ajanı olan Putin bir süre Doğu Almanya’da görev yaptıktan sonra, doğduğu kente döndü. Siyaset sahnesine geçişi ise 1990’da Leningrad Şehir Konseyi’nde danışmanlık yapması ile başladı. 1991’de belediye başkan yardımcılığını üstlenen Putin hızla yükseldi. 1998-1999 yıllarında Rusya İç İstihbarat Servisi’nin (FSB) başkanlığını yürüttü. Bir süre başbakan yardımcılığı yaptıktan sonra, 16 Ağustos 1999’da Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından başbakan olarak atandı. Yeltsin, 31 Aralık 1999’da istifa ederken koltuğunu Putin’in devralmasını istediğinin sinyalini verdi. Putin de seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy toplayarak devlet başkanı seçildi. 2004’teki seçimlerde yine aday oldu, oy oranını yüzde 71’in üzerine çıkardı. 2008’de görev süresi dolunca yerini Dmitri Medvedev’e bıraktı ve genel seçimleri kazanarak başbakan oldu. Doğa sporlarına ve hayvanlara olan düşkünlüğü ile sık sık basına yansıyan Putin aynı zamanda judoda siyah kuşak sahibi. Halen Lyudmila Putina ile evli olan Putin’in iki kızı var.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları