loading
close
SON DAKİKALAR

22 km'lik metro 3.1 milyara mal olur mu?

22 km'lik metro 3.1 milyara mal olur mu?
Tarih: 13.09.2012 - 16:34
Kategori: Özel Haberler

CHP'li meclis üyeleri Kadir Topbaş'a Kadıköy-Kartal metrosunu sordu...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Eylül ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yazılı olarak cevaplandırması için şu soruları yöneltti:

Kartal-Kadıköy metrosu 17 Ağustos 2012 Cuma günü Sayın Başbakan tarafından açılmıştır. Metronun açılışı açılıştan bir hafta evvel İstanbul genelinde bütün köprü, kavşak ve bilboardlara reklam kampanyası ile duyurulmuştur. Bu reklamlar ulusal gazetelerin tam sayfalarında da yerini almıştır. Yaklaşık 7 yılda 3.1 milyar liralık maliyetle bitirildiği açılış konuşmalarında belirtilmiştir. 22 km'lik uzunluğundaki Kartal- Kadıköy hattı imalatında 2005 yılından bu yana birçok defa ihale yapılmıştır. Diğer taraftan İBB Başkanı Sayın Topbaş’ın 29.08.2012 tarihinde İstanbul’da ulaşıma yapılan zam gerekçesinde İETT’nin zarar ve maliyetlerdeki artışları göstermesini kendi hatalarını ört bas etme çabası olarak görmekteyiz. Bu kapsamda;

1. Kadıköy- Kartal metrosu proje ihalesi hangi tarihte yapılmıştır? Katılımcılar kimlerdir? Muhammen bedel ile ihale bedeli ne kadardır? İhaleye katılan ilk 3 firma ve teklifleri nedir?

2. İlk ihaleden bugüne kadar yapılan toplam ödeme ne kadardır?

3. Finansmanı hangi kaynaklardan sağlanmıştır? Her birinin tutarı, vadesi, faiz oranı ve ödemelerin başlangıç ve bitiş tarihleri ile nihai tutarı ne kadardır?

4. Yapım işinin ilk ihalesinden sonra yapılan başka ihaleler var mıdır? Varsa gerekçesi ve tarihleri nedir? Her bir ihaledeki nihai fiyat ne kadardır? İhaleye katılan kişi ve teklifleri nedir?

5.Yapım aşamasında görev yapan şantiye şefleri, kontrol ve hakediş mühendisleri ile diğer görevli teknik elemanların adı, soyadı – unvanı ve görev yaptıkları birim, görev unvanları ile görev yaptığı tarih aralıkları nedir? Başladığından 
bitimine kadar görevine son verilen, istifa eden personel var mıdır? Varsa adı ve soyadı ile görev unvanları ile görev yaptıkları yer neresidir? Gerekçeleri nedir?

6. İlk ihalede projenin hangi tarihte bitirileceğini beyan ve taahhüt ettiniz? Yapımda bir gecikme olduğunu düşünüyor musunuz?

7. Metronun ilk başlandığı yıl olan 2005 yılında İBB bütçesi ve İBB nin Konsolide bütçesi ne kadardır?

8. Metronun bittiği yıl olan 2012 yılında İBB bütçesi ve İBB nin Konsolide bütçesi ne kadardır?

9. 22 Km lik metronun 3,1 milyar liraya mal olmasını nasıl karşılıyorsunuz? Diğer büyükşehirlerimizde yapılan metro km fiyatları ile karşılaştırıldığında pahalı buluyor musunuz? Pahalı ise sizce bunun gerekçeleri nedir?

10. Metro yapımı esnasında meydana gelen kaza var mıdır? Varsa tarihi ve mahiyeti nedir? Kaza sonucu oluşan can ve mal kaybı nedir? Varsa kaza sonunda yapılan idari ve adli işlemler var mıdır? Varsa mahiyeti ve sonuçları nedir?

11. Kadıköy-Kartal metrosunda kullanılan araçlar (vagonlar) hangi tarihte ve kimden satın alınmıştır? İhale katılan ilk 3 firma ve teklifleri nedir?

12. Kaç araç satın alınmıştır? Araçların muhammen bedeli ve nihai satın alma bedeli ne kadardır? Sigorta tutarı ne kadardır?

13. Araçların alımının finansmanı nasıl sağlanmıştır? Kullanılan kredi var mıdır? Var ise kimden, hangi süre ile kullanılmıştır? Faiz oranı ve toplam maliyeti nedir? Başlangıç ve bitiş tarihi ile taksit tutarı ne kadardır?

14. Metronun açılış için yapılan harcama ne kadardır? 17 Ağustos cuma günü İBB çalışanları törene katılım göstermeleri konusunda yapılan bir çağrı ve çaba var mıdır? Varsa gerekçesi nedir?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları