loading
close
SON DAKİKALAR

’3-5 değil, tam 35 bin’

’3-5 değil, tam 35 bin’
Tarih: 20.11.2013 - 12:46
Kategori: Kültür & Sanat

Başbakan Erdoğan ''3-5 çanak çömlek yüzünden Marmaray 4 yıl gecikti'' dedi...

Başbakan Erdoğan’ın ”3-5 çanak çömlek yüzünden bu proje 4 yıl gecikti” dediği Marmaray kazılarından, toplam 35 bin tarihi eser çıktığı açıklandı. Yenikapı’da ortaya çıkarılan neolitik dönem yerleşmesiyle de, İstanbul’un tarihinin 8 bin 500 yıl olduğu ortaya çıktı.

Kültür Turizm Bakanı Ömer Çelik, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 2014 bütçesiyle ilgili bilgi verirken, ”Marmaray projesinde İstanbul tarihini yeniden yazdıracak önemli eserler kültür hazinelerimize katılmıştır” dedi ve şunları söyledi:

”Marmaray projesinde, 35 bin envanterlik eser kayda girmiş, 3 bin 250 etütlük eserin restorasyon ve konservasyonları yapılmıştır. Kazılarda Bizans dönemine ait 37 gemi kalıntısı açığa çıkarılmıştır. Yenikapı’da ortaya çıkarılan neolitik dönem yerleşmesiyle İstanbul’un tarihinin 8 bin 500 yıl olduğu belirlenmiştir. Marmaray Projesi, İpek Yolu’nun yeniden stratejik eksende birinci plana ulaştığı bir dönemin kapısını aralayan ve hayallerin gerçekleştiği büyük bir ulaşım projesi olduğu kadar, dünyanın en verimli ve en büyük arkeolojik çalışması olarak da tarihe geçmiştir. Eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde geçici olarak sergilenmektedir. Kalıcı olarak sergilenecekleri iki yeni müze yapmayı da planlıyoruz.”

”3-5 ÇANAK ÇÖMLEK” DEMİŞTİ
Başbakan Erdoğan ise 29 Nisan 2013 günü AKP’nin Kızılcahamam kampında milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada ”Bu çılgın projenin gerçekleşebilmesi için bize hendek atlattılar. Üç beş çanak çömlek çıktı diye, Marmaray projesi 4 yıl gecikti. Yenikapı taraflarında ortaya çıkan tarihi eserlerden dolayı 4 yıl gecikti, yazık değil mi, günah değil mi? Basit çanak çömlek hikayesi bize 4 sene kaybettirdi. 3-4 sene önce Marmaray açılacaktı” demişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları