loading
close
SON DAKİKALAR

4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü
Tarih: 11.02.2012 - 18:39
Kategori: Sağlık, Yaşam

Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin, '4 Şubat Dünya Kanser Günü' olması dolayısıyla İHA'ya açıklamalarda bulundu.

Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin, "Kanserin oluşması, gelişmesi ve yayılma aşamasına ulaşması genellikle aylar bazen yıllar alabiliyor. İşte bu aşamada henüz yayılma aşaması olmadan, teşhis edilmesi tedavi başarısını çok artıyor. Önemli bir hasta grubunda tam şifayla sonuçlanmasına neden olabiliyor. Bunun için her geçen gün tanı koyma aşamasında önemli" dedi.

Zengin, '4 Şubat Dünya Kanser Günü' olması dolayısıyla İHA'ya açıklamalarda bulundu. Zengin, günümüzde daha fazla kanser tanısı konulduğunu belirterek, "Tabii bunun birkaç nedeni var. Tabii tanı ve tedavi imkanlarının artması, vatandaşlarımızın daha kolay sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi ve bunun yanında nüfusun yaşlanması ve açıkçası çevresel kanserojenlere daha fazla maruziyette günümüzde daha fazla kanser tanısı konmasının nedenleridir" diye konuştu. Erken tanının son derece önemli olduğuna dikkati

çeken Zengin, "Kanser hastalarının özelliğini dikkate alacak olursak, oluşması, gelişmesi ve yayılma aşamasına ulaşması genellikle aylar bazen yıllar alabiliyor. İşte bu aşamada henüz yayılma aşaması olmadan, teşhis edilmesi tedavi başarısını çok artıyor. Önemli bir hasta grubunda tam şifayla sonuçlanmasına neden olabiliyor. Bunun için her geçen gün tanı koyma aşamasında önemli" dedi.

Zengin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz için en önemli kanserler erkekler için akciğer, bayanlar için de meme kanseri. Bunlar gerçekten en önemli türleri ülkemiz için, dünyanın geneli için de. Bunun hemen arkasında erkekler için prostat kanseri, bayanlar içinse rahim ve jinekolojik kanserler. Mide ve kalın bağırsakta olmak üzere kanserler hemen bu iki kanser türünün arkasından geliyor." Zengin, beslenme ve çevresel faktörlerin, kanserin oluşmasında önemli faktörlerden birisi olduğunu ve bunun

bilimsel olarak etkinliği ispatlandığını söyledi. Zengin, çok fazla spekülasyonunun yapıldığını kaydederek, "Az yağlı az tuzlu, kırmızı etten fakir beyaz etten zengin diyet şeklinde diyet önerisi kanser yanında en önemli hastalıklardan olan kalp damar hastalıkları içinde koruyucu bir özellik taşıyor. Bu basit formülü aklımızda tutmamız sağlıklı diyet açısından önemli" şeklinde konuştu.

Zengin, kanser olan bir hastanın tedavide izleyeceği yönteme ilişkin olarak, öncelikle kendisini tedavi eden hekimiyle çok yakın bir diyalog kurmasının son derece önemli olduğunu söyledi. Bunun zor bir süreç olduğunu anlatan Zengin, "Ameliyatı, ışın tedavisi, ilaçla olan tedavi, kemoterapi zorlu bir dönem. Bu dönemde hekimle olan diyalogları çok önemli. Biz, hekim olarak bu diyalogu geliştirmek adına elimizden gelen gayreti yapıyoruz" dedi. İyi tetkik ve modern yöntemlerin tedavi başarısını arttığını

vurgulayan Zengin, bunun yanında kanser tedavi sürecinde tedaviye devam edebilmenin çok önemli olduğunu belirtti. Zengin, hastanın psikolojik olarak güçlü olması gerektiğine dikkati çekerek, bütün bu teknik imkanlar yanında hekimle iyi bir diyalogun ve nezih bir ortamın hasta psikolojisini olumlu yönde etkileyebilecek bir ortamın son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Doğan Uncu, kemoterapi hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların hazırlandığı 'robotik kemoterapi hazırlama ünitesi' hakkında bilgiler vererek, "Burası robotik kemoterapi hazırlama ünitesi, burada ilaçlar tamamen el değmeden steril ortamda hazırlanıyor. Böylece hazırlayan personelin kemoterapi ilaçlarının toksik etkilerine maruz kalmadan ve steril bir şekilde mikrobik bir alanla temas etmeden ilaçları hazırlanmış oluyor. Hastaların gerekli ilaçları burada hazırlanmış oluyor.

Otomasyon sistemi üzerinden ilaçlar istatistikleri yapılıp, buradaki bilgisayar ekranına düşüyor. Robotun o anda hazırlayacağı ilaçları sadece robotun kabinine koyarak, robotun otomatik bir şekilde ilaçları hazırlaması sağlanıyor" şeklinde konuştu.

Hastanede tedavi gören hastalar, tedavi gördükleri hastaneden son derece memnun olduklarını belirterek, bir sıkıntılarının olmadığını söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları