loading
close
SON DAKİKALAR

'4. zirvenin yükselişi içindeyiz, önümüzdeki günlerde vakalar çok artacak'

'4. zirvenin yükselişi içindeyiz, önümüzdeki günlerde vakalar çok artacak'
Tarih: 25.07.2021 - 11:55
Kategori: Sağlık, Yaşam

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, "Muhtemelen tatil haftası içinde on binlerce insan enfekte oldu, şu anda başkalarını enfekte ediyor. Semptomlar bulaşıdan yaklaşık 6 gün sonra başlayacak" dedi....

Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi ve Boston College Üniversitesi Biyoloji bölümü mikrobiyoloji uzmanı Doç. Dr. Emrah Altındiş, 16 Temmuz'da sosyal medya hesabından vaka artışına karşın uyarılarda bulunmuş, "Bayram sonrası Turkiye'de 4. bir zirve yasanma olasılığı yüksek! Bunun sebepleri: Tüm önlemlerin kaldırılması, toplumsal hareketlilik, insanların yaşadığı rehavet ve aşılamaların yetersiz oluşu" ifadelerini kullanmıştı.

Altındiş, son yaptığı açıklamada, "Bayram öncesi uyarmaya çalıştığım 4. zirvenin yükselişi içindeyiz. Sebepleri a) 07/01'de tüm önlemlerin kaldırılması, b) 9 güne uzatılan tatil ve on milyonlarca insanın seyahati, c) düşük aşılama oranları, d) delta varyantı. Önümüzdeki günler kritik, vakalar çok artacak" dedi.

Sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Doç. Dr. Emrah Altındiş'in paylaşımları şöyle:
"Aslında bir dejavu. Zira 01/06/2020'de kısıtlamaların kaldırılması sonrasında ağustosta pek çok ilde (Ankara vd) yoğun bakımların dolduğunu görmüstük. Bayram dolayısıyla milyonların rehavetle, aşısız/tek aşılı kapalı mekanlarda buluşmaları bulaşının çok artmasına yol açıyor.

Türkiye'de halen 2 doz aşısını tamamlayanlarin oranı nüfusun %25'i, tek doz aşının koruması oldukça düşük (Pfizer icin % 30 civarinda), kimi illerde aşılamaları çok çok düşük, bu şartlarda ağustos Covid-9 açısından zor bir ay olacak.

Bayram tatili bulaşılarıyla daha agresif delta varyantı TR'de de dominant hale gelmiş olacak ve bu çok tehlikeli. Ancak iyi haber  bu hafta yayınlandi: 2 doz Pfizer aşısı delta varyantına karşı da % 87 oranında etkili. Aşıları hızlandırmak zorundayız.

Muhtemelen tatil haftası içinde on binlerce insan enfekte oldu, şu anda başkalarını enfekte ediyor. Semptomlar bulaşıdan ~ 6 gün sonra başlayacak, dolayısı ile vakalarda asıl artışı pazartesiden itibaren sağlık çalışanları gözlemleyecek, devlet sayıları yine manipule edecektir.

Bireylere önerilerim:
- Hızla 2. veya 3. doz aşılarınızı tamamlayın. Kapalı alanlarda sosyalleşmeyin, kapalı çalışma alanlarında maskesiz çalışmayın, girmeyin, mesafeye dikkat edin.
- Aşılanmayan sevdiklerinizi ikna edin, maalesef yarın yoğun bakımda son pişmanlık fayda etmez.

ABD'de sağlık otoritesi CDC, son 6 ayda ölenlerin % 99'unun aşı olmayanlar olduğunu açıkladı. Türkiye'de de benzer verilerin hızla açıklanması gerekiyor ki toplum aşıların faydasını anlayabilsin.

Bugün de 58 yurttas aşıyla önlenebilir bir hastalıktan vefat etmiş, resmi vaka sayıları 12 bini aşmış. Maalesef vakalar artmaya devam edecek ve bu ölümlere de yansıyacak. Aşı tedirginliği yaratanlar gerçekten ölümcül bir dezenformasyona yol açıyorlar.

TR'de de ITA, FRA ve YUN'da uygulanmaya başlayan ve yaygınlaşmasını beklediğim, aşı olmayanların stadyum/restoran/alışveriş merkezi/kapalı çalışma alanları/toplu taşıma vb. alanlara girişini kısıtlayan uygulamaların başlatılması gerektiğini düşünüyorum.

Hükümet, 9 günluk tatilin sonunda bulaşının ve vakaların çok yükseleceğini tabii ki biliyordu. Buna rağmen, vakalar aylık 150 bin bandının altına düşmemiş, her gün (resmi) 50 kişi vefat eder, aşılama düşükken, bayram tatilini 9 güne uzatmak, önlemsiz, bu ölüme davetiye neden?"

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları