loading
close
SON DAKİKALAR

5 yılda 115 milyon metreküp odunluk ağaç kesildi

5 yılda 115 milyon metreküp odunluk ağaç kesildi
Tarih: 21.06.2020 - 14:14
Kategori: Gündem

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ormanlardan endüstriyel odun ve yakacak odun olmak üzere yaklaşık 115 milyon metreküp odunun kesildiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ormanlardan kesilen odun üretim miktarıyla ilgili hedefin 15 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkarılması ve bu durumun ormanlardaki ağaç varlıklarının sürekli azalmasına neden olacağı yönünde oluşan kaygıları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Son beş yıl baz alındığında yıllara dağılımlı orman amenajman planları dahilinde yapılan uygulamadaki ağaç kesim verilerinin sayısal karşılığı nedir? Son 5 yılda yaşanan orman yangınlarının illere göre sayısal dağılımı nedir? Bu yangınlar sonucu yok olan ağaçların yıllara ve türe göre dağılımı nasıldır? Yanan orman arazilerinin kaç tanesi tekrardan ağaçlandırılarak orman arazisi olarak yenilendi? Yanan orman arazilerine yönelik yapılan iyileştirme çalışmalarında kaç ağaç dikimi sağlandı? 2019 yılında dikilen ağaçlar içinde kuruyan ağaçların sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi. 

2019’DA 27 MİLYON METREKÜP ODUN ÜRETİLDİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlan Bakan Pakdemirli, 2019 yılı üretim bilanço sonuçlarına göre 28 milyon 662 bin 997 metreküp dikili ağaç damgasına karşılık 22 milyon 113 bin 248 metreküp endüstriyel odun ve 5 milyon 589 bin 798 ster yakacak odun üretildiğini açıkladı.

Bakan Pakdemirli, 2015-2019 yılları üretim bilanço sonuçlarına göre ise 115 milyon 666 bin 722 metreküp dikili ağaç damgasına karşılık 90 milyon 362 bin 603 metreküp endüstriyel odun ve 24 milyon 739 bin 952 ster yakacak odun üretimi yapıldığını bildirdi.

Bakan Pakdemirli, yangın zararı hesaplamalarında ağaç adedi değil, yangından zarar gören alan hesabının esas alındığını ve hektar olarak gösterildiğini açıkladı. 

Pakdemirli, Orman yangınlarında zarar gören alanların tamamının, Anayasamızın 169’uncu Maddesi gereği Bakanlıkları tarafından mevsim şartları ve arazi yapısına bağlı olarak aynı yıl veya en geç ertesi yıl içerisinde ormancılık teknikleriyle, rehabilitasyon, gençleştirme ve ağaçlandırma çalışmaları ile tekrar onarıldığını belirtti. 

GÜRER: “ODUN ÜRETİMİNDE HEDEF BÜYÜTEREK, MEVCUTTAN TÜKETİLİYOR”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise orman amenajman planlarında, Türkiye ormanlarının yıllık 15-16 milyon metreküp üretimi hedeflenirken bu rakam önce 20 milyon metreküpe, sonra uygulanan amenajman planlarında ise 30 milyon metreküpe ve ardından 40 milyon metreküpe çıkarıldığını belirtti.

Gürer, bu durum mevcuttun tüketilmesine dönüştüğünü ifade ederek uzmanların, orman ekosistemlerinin de bu şekilde yok edildiğini belirttiklerini vurguladı. 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizdeki orman varlıkları tehdit altındadır. Madencilik çalışmaları yüzünden, başta Kaz Dağları olmak üzere, Türkiye’nin tüm orman alanları tahrip edilmiş durumdadır. Örneğin Kaz Dağları’nda 350 bin ağaç kesilmiştir.  Bu kesilen ağaçların yaşı 20 ile 100 yaşları arasında olup kesilen 350 bin ağacın oksijen üretimi de durmuştur. 2004 yılında çıkan bir maden kanunu ile orman alanlarında her türlü madene izin verildi. Bu ormanlarda yüz yaşında ağaçlar kesilmekte ve Ülkemiz ormanları hükümet eliyle yok edilmektedir. İktidar, ayakta kalabilmek ve ekonomiyi güçlendirmek için inşaat ve orman ürünleri işleyen sektörü ayakta tutmaya çalışmakta ve bu sektörleri ayakta tutabilme pahasına da ormanları yok etmektedirler. İnşaat sektörüne malzeme sağlamak için, orman sahalarında maden alanları açarak odun üretimini 3 katı arttırılmıştır. Ülkemiz ormanlarının kapasitesi, bu üretim miktarını karşılayacak durumda değildir. Aşırı odun üretimi ve benzeri uygulamalar Türkiye ormanlarının geleceğini tehdit etmektedir.” diye konuştu.

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları