loading
close
SON DAKİKALAR

7 adımda hamilelik kilolarından kurtulun

7 adımda hamilelik kilolarından kurtulun
Tarih: 29.01.2021 - 07:00
Kategori: Sağlık, Yaşam

Hamilelik kadınların fiziksel olarak da zorlandığı 9 aylık bir süreç. Bu fiziksel zorluklardan biri de gebelik sonrasına da yansıyan hamilelik kilolarıdır. Bu kilolardan kurtulmak için bu adımları takip edin.

Annelik en güzel duygulardan biri. Zor bir 9 ayın ardından onu kucağınıza aldığınızda dünyanız değişir. Hamilelik süresince değişen hormonlarınız 9 aydan sonra normale dönmeye başlar. Peki hamilelikte alınan kilolar? Pek çok annenin kabusu hamilelik kiloları olur. Anneler emzirme telaşına düşüp “Çocuğum doyuyor mu acaba?” diye düşünürken, aldığı kiloları vermeye çalışır. Doğumdan sonra ilk 4 ayda 0,5-1 kilo zayıflama normal kabul edilir. Ancak anne çok kilolu ise ayda 2 kilo kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kilodan daha fazla zayıflamak emziren anne için sakıncalı görülür. Doktor onayı ile hafif yürüyüşler ve egzersizlerle hamilelik kilolarını verme hızlandırılır. Peki hamilelik sonrası fazla kiloları vermek için neler yapmak gerekir? İşte bu sorunun yanıtı...

1. Emzirirken kalori yakarsınız

Bebek ve anne arasındaki duygusal bağın kuvvetlenmesinden, bebeğin büyüme gelişmesine kadar birçok mucizeyi içinde barındıran anne sütü aynı zamanda hamilelik kilolarının verilmesine de yardımcı olur. Emziren anne, günlük yaklaşık 500-700 kalori civarında enerji yakarak aylık ortalama 2 kilo kaybedebilir. Bebeğin ya da annenin emzirmeye elverişli olmadığı durumlarda ise yeni yaşam döngüsünde başlayan hareketlilik kilo kaybına destek olur. Fakat anneler bu dönemde büyük kilo kayıplarını hedefleyen enerji kısıtlı diyetler yapmaktan kaçınmalı.

2. Şerbetli tatlılar süt değil, kilo yapar

Geleneksel olarak şerbetli tatlıların süt yapımını artırdığına dair efsaneler dilden dile dolaşsa da bilimsel olarak böyle bir gerçeklik söz konusu değil. Sütün verimli bir şekilde salgılanmaya devam etmesini sağlamak amacıyla sütün yüzde 80’ini oluşturan sudan faydalanmak gerekir. Emziren annelerin tatlı tuzağına düşerek bu dönemde kilo kaybı sürecini yavaşlatmalarına engel olmak adına bol su içmenin yanında, ısırgan otu çayı, rezene çayı gibi bitkisel desteklerden ve maydanoz, dereotu, roka, tere gibi yeşil yapraklı bitkilerden de yararlanmalarında fayda var.

3. Haşlanmış yumurta tüketin

Uzun süreli doygunluk sağlamak ve emzirirken yakılan enerjiye karşılık karbonhidratlı gıdalara yönelmemek amacıyla sabah kahvaltısında veya gün içerisinde 1 adet haşlanmış yumurta tüketmeye çalışın. Bu şekilde kaliteli protein tüketerek süt verimini de artırabilirsiniz.

4. Kaliteli protein alın

Süt, ayran, kefir gibi süt ürünleri sıvı ihtiyacını karşılayarak süt verimini de artırır. Bunun yanı sıra bu besinler kaliteli kalsiyum ve protein kaynağı olduklarından annenin zayıflama sürecine de yardımcı olur. İhtiyaca göre günlük 2-3 su bardağı kadar tüketilebilir.

5. Güne kahvaltısız başlamayın

Gün içerisinde abur cuburdan uzak durmak, fazladan enerji alımını durdurmak ve enerjinizi artırmak için güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı eden bireyler etmeyenlere göre, fazladan enerji alımına ve kilo artışına daha yatkın hale gelir.

6. Akşamları çorba için

Akşam yemeğine başlarken tüketeceğiniz 1 kase çorba doygunluk hissi yaratarak fazladan enerji alımı riskini yüzde 10-20 oranında engeller. Tarhana, mercimek, ezogelin, yayla gibi protein kalitesi yüksek olanlar ise anne sütü içeriğini de zenginleştirir. Bununla birlikte günlük sıvı alımına katkı sağlayacağından süt miktarının artırılmasına da yardımcı olur.

7. Gece emzirmelerinde tatlı kaçamakları yapmayın

Hamilelik kilolarını vermeye çalışan annelerin gece saatlerinde bebeklerini emzirmek için uyandıklarında yaptığı yanlışlardan biri kek, kurabiye, çikolata gibi şeker içeriği yüksek gıdalardan yemek. Bu tip atıştırmalıklar gece saatlerinde özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı tetikleyerek kilo ile birlikte birçok kronik hastalığı da tetikleyebilir. Hamilelik kilolarından kurtulmaya çalışırken başka sorunlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle hamilelik kilolarını vermeyi hedefleyen anneler, gece uyandıklarında sudan başka bir besin tüketmemeli.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları