loading
close
SON DAKİKALAR

8 yıl geçti

8 yıl geçti
Tarih: 21.11.2012 - 13:52
Kategori: Sağlık, Yaşam

12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın ölümünün ardından 8 yıl geçti...

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004’te polislerce öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın ölümünün ardından 8 yıl geçti. Uğur ve babasını katleden polislerin beraat ettiği dava süreci skandallarla tarihe geçerken, katilleri cezalandırılmayan yargı, Uğur için anıt dikenleri ve adalet isteyenleri yargıladı, hapse attı.

Polisler beraat etti

Uğur ile babası Ahmet Kaymaz, 21 Kasım 2004’te evlerinin önünde polislerce açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Uğur’a 13, baba Ahmet Kaymaz’a 8 kurşun isabet etti. Olayla ilgili 4 polis hakkında dava açıldı. Dava daha sonra Eskişehir’e nakledildi. Burada her duruşma öncesi Kaymaz ailesi ve davayı takip etmek isteyenler saldırıya maruz kaldı. Mahkeme en son karar duruşmasında ‘meşru müdafaada bulunduğu’ gerekçesiyle polislerin beraatına karar verdi. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi de yerel mahkemenin beraat kararını onadı. Ailenin ifadeleri, hazırlanan raporlar her ne kadar baba oğul kaymazların evlerinin önünde bir infaza kurban gittiğini gösterse de polisler cezalandırılmadı.

Skandal savunma

İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine Kaymaz ailesi, AİHM’e başvurdu. Davayı kabul eden AHİM 2. Dairesi’nin savuna istediği Türkiye’nin verdiği yanıtlar da skandal niteliğindeydi. Savunmada, polislerin ihbar üzerine Ahmet Kaymaz’ın evine gittiği, polis güçlerinin Ahmet Kaymaz’ın ‘terörist faaliyetler’ içinde olduğunu değerlendirdiği söylendi. Polisin ‘teslim olun’ çağrısına Ahmet ve Uğur Kaymaz’ın ateşle karşılık verdiklerini öne sürüldü. AİHM’e gönderilen raporda Uğur’un 13, babasının ise 8 kurşunla öldürülmesi ‘orantılı güç kullanımı’ olarak değerlendirildi. Polislerin başka türlü davranma şansları olmadığı öne sürüldü.

Raporlar yok sayıldı

Adli Tıp raporu ise bu ifadeleri yalanlıyordu. Uğur Kaymaz’ın otopsisinde yakın mesafeden sıralı 13 kurşunla öldürüldüğü tespit edilmiş, ayağında terlik olduğu tespit edilen Uğur’un iddia edildiği gibi kalaşnikof taşıyamayacak kadar küçük olduğu belirtilmişti.

Çatışma kanıtı yok

Raporda sırtına 9 kurşun alan birisinin çatışmayı sürdüremeyeceğine dikkat çekilerek, Uğur ve babasının çatıştığına dair hiç bir kanıt bulunamadığı da ifade edilmişti.


Adaletin böylesi!

Polisleri cezalandırmayı gerekli görmeyen yargı Uğur Kaymaz anıtı yaptırdığı için Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı yargıladı. Anma etkinliklerine katılanlara davalar açıldı, 4 kişi bu yüzden tutuklandı.


Katiller cezalandırılsın'

Uğur Kaymaz’dan 2 yaş küçük olan kardeşi Habip Kaymaz, 8 yıldır olayın etkisinden kurtulamadığını belirterek DİHA’ya şunları söyledi; , “Ağabeyim Uğur’la aynı sınıftaydık. Uğur aynı zamanda benim arkadaşım, sırdaşımdı. Hep birlikteydik. Uğur’un katledilmesinden en fazla etkilenenlerden biri bendim. Hem ağabeyimi hem arkadaşımı hem de sırdaşımı kaybettim. Uğur ile babam katledildiği sırada ninem küçük olduğumuz için benle küçük kardeşimi evin arkasından götürüp komşumuza teslim etmişti. Sekiz sene geçti ama aile olarak bu vahşeti bir türlü atlatamadık. Aile olarak psikolojik sorunlar yaşadık ve hâlâ olayın etkisindeyiz. Uğur on iki yaşında olmasına rağmen çalışıp eve ekmek getiriyordu. Okuldan döndükten sonra el arabası ile yük taşıyordu. Katillerin cezalandırılmasını ve adaletin yerini bulmasını istiyoruz.”


 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları