loading
close
SON DAKİKALAR

9.8 TL’lik test kitini Sağlık Bakanlığı'na 32 TL’ye satmışlar

9.8 TL’lik test kitini Sağlık Bakanlığı'na 32 TL’ye satmışlar
Tarih: 21.11.2020 - 13:24
Kategori: Gündem

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, test kitlerine verdikleri fiyatı açıklamak zorunda kaldı. Koca'nın açıklamasına göre, 9.8 TL'lik test kiti, USHAŞ tarafından Sağlık Bakanlığı'na 32 TL'ye satılmış.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in Mart ayından bu yana ısrarla gündemde tuttuğu test kiti fiyatında gerçeği açıklamak zorunda kaldı.

CHP'li Emir'in, bakanlığın zarara uğratıldığı iddiaları üzerine Temmuz ayında "9.8 TL'nin üzerinde hiçbir kit alınmamıştır" diyen Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtlarken, 9.8 TL'lik test kitinin USHAŞ tarafından Sağlık Bakanlığına 32 TL'ye satıldığını itiraf etti. Emir, “Bu işin peşine düşmesek, usulsüzlüğün üstüne yatacaklardı” dedi.

BÜTÇE TOPLANTISINDA DA GÜNDEME GELDİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmelerine Emir'in Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'ye (USHAŞ) yönelik iddiaları damgasını vurdu.

Koronavirüs tanısında kullanılan yerli PCR test kitinin USHAŞ tarafından Mart ayında Sağlık Bakanlığına normal fiyatının yaklaşık 4-5 katı fazlasına satıldığını iddia eden Emir, bu iddiasını bütçe görüşmelerinde de dile getirdi.

ADRESE TESLİM İHALE

Sorularına bugüne kadar ısrarla yanıt verilmediğini belirten Emir, şunları söyledi:

"Biz dedik ki ‘USHAŞ test kitlerini kaç liradan aldı?’ ‘Niye Bioeksen firmasında ısrar ediyorsunuz, 12 firma var, niye bu ısrar?’ diye sorduk. ‘Kaç liradan aldınız?’ diye sorduk, siz ısrarla sizin aldığınız fiyatı söylediniz. Biz sizin aldığınız fiyatı biliyoruz. DMO ihale yaptı, adrese teslim ihale düzeltildi ve Bioeksen'den yine 9.8 liradan alındı. Ama benim sorum şu: USHAŞ kaç liradan aldı? Bakanlığa kaç liradan verdi ve ek fiyat farkı faturası kesildi mi?"

KAMUDA YERİ YOK AMA BEN YAPTIM

Emir'in iddialarına yanıt veren Koca, şu ifadeleri kullandı: "Bu kiti yerlileştirmek istedik, bir firma yerlileştirdi. Bu firmadan bizim aldığımız rakam 32 lira. Bu firmaların sayısı 12’ye çıktı ve bizim 32 liraya aldığımız kiti, hepsini ihaleye soktuk fiyatı 9.8 TL’ye indirdik. 1.7 milyon kiti geriye dönük fatura keserek aldım. Kamu mantığında yeri yok, ben onu anlıyorum ama bunu yaptım diyorum.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları