loading
close
SON DAKİKALAR

AA'nın paralı haberciliği TBMM'de

AA'nın paralı haberciliği TBMM'de
Tarih: 10.09.2012 - 14:54
Kategori: Medya

Anadolu Ajansı'nın para karşılığı haber yapması TBMM gündemine taşındı...

Anadolu Ajansı’nın firmaların haberlerini para karşılığında yapması konusu, Meclis gündemine de girdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, “Anadolu Ajansı’nın para karşılığında çeşitli firmaların etkinliklerini haberleştirdiği ve bunu, firmalarla imzaladığı sözleşmeyle de kayıt altına aldığı doğru mudur ? Sizin bundan haberiniz var mıydı?” diye sordu. Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına sunduğu ve Arınç’ın yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara cevap istedi.

- “ Haberiniz varsa, parayı basanın haberlerini yapma fikrini nereden edindiniz? Gazetecilik ahlakının önemsendiği herhangi bir ülkede, Anadolu Ajansı gibi saygın kurumların para karşılığı haber yaptığı görülmüş müdür?

- Haber ve reklâm arasındaki ayrım sadece ahlâki değil aynı zamanda ticari, siyasi bir meseledir de. Firmaların para vererek yaptırdıkları haberler bir ölçüde ‘gizli reklam’ da sayılmaz mı?

- Habercilerin kendi mesleklerini gizli reklamcılık olarak icra etmesi, gazeteciliğin bitişi, dolayısıyla halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelmez mi?

- AA’nın etkinliklerini haberleştirmeyi vaat ettiği firmalar hangileridir ve bu firmaların AA’ya verdiği para toplamda ne kadardır? AA söz konusu uygulamayı ne zamandan beridir sürdürmektedir?

- AA kendisine abone olan’ firmaların hangi etkinliklerini haberleştirmiştir? Aynı alanda çalışan fakat AA’ya abone olmayan başka firmaların etkinlikleri de haberleştirilmiş midir?”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları