loading
close
SON DAKİKALAR

AB ülkelerine 'sosyal patlama' uyarısı

AB ülkelerine 'sosyal patlama' uyarısı
Tarih: 10.04.2013 - 18:28
Kategori: Dünya

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), AB ülkelerindeki istihdam durumunu ele alan raporunda işsizliğin arttığı ülkelerde sosyal patlama riskinin de büyüdüğünü bildirdi...

Birleşmiş Milletler'e bağlı kuruluş, Avrupa Birliği ülkelerinde istihdam piyasasına ilişkin Cenevre'de raporunu açıkladı. Ayrıntıları Alman yayın kuruluşu DW’de yer alan raporda, Avrupa'nın özellikle krizden derinden etkilenen ülkelerinde sosyal huzursuzlukların görülebileceği uyarısı yapıldı. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, halen 26 milyon 300 bin Avrupalı işsiz bulunuyor. Bu rakamın, krizin görüldüğü 2008'deki işsizlik rakamlarından 10 milyon daha fazla olduğuna dikkat çekildi. 27 AB üyesi ülkeden 22'sinde işsizlik rakamlarının kriz öncesine göre daha yüksek olduğu, sadece Almanya, Avusturya, Macaristan, Lüksemburg ve Malta’da işsizliğin azaldığı göze çarptı.

Uluslararası kuruluş, AB genelinde işsizlik oranının yüzde 10,9 dolayında olduğunu, bir başka ifade ile kriz öncesi döneme göre yüzde 4,1 daha yüksek olduğunu vurguladı. Euro Bölgesi'nde ise işsizlik oranı 2013 yılında rekor seviye olan yüzde 12'ye ulaştı.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün son raporunu kaleme alan uzmanlardan İspanyol iktisat profesörü Miguel A. Malo, borç krizinden etkilenen ülkelerin karşı karşıya bulunduğu tehlikeye ilişkin işsizliği bugünkü kadar yüksek düzeyde kalmaya devam etmesi, yoksulluğun artması ve sosyal güvenliğin azalması halinde sosyal huzursuzluk çıkması tehlikesinin büyüyeceğini söyledi. Gençler arasındaki işsizliğin yüzde 56 dolayında olduğu İspanya'da görevli Malo, Avrupa'nın bazı bölgelerinde sosyal huzursuzluklar çıkması olasılığının arttığını, Avrupa ülkelerinin de giderek birbirinden koptuğunu savundu.

Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa genelinde her 4 gençten 1’inin işsiz olduğunu, Yunanistan ve İspanya'da gençlerin yarısından fazlasının iş bulamadığını, Almanya dışındaki tüm AB üyesi ülkelerde gençler arasındaki işsizlik oranının artığını bildirdi. Gençlerin yanı sıra uzun süreden bu yana işsiz olanlar önemli rakama yani 11 milyona yükseldi. İstihdam piyasasındaki olumsuz gelişmeler, vasıfsız elemanları veya üniversite mezunu olmayanları da etkiledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü uzmanları, siyasi ve ekonomik durumun kötüleşme oranının, sosyal huzursuzlukların çıkması olasılığı ile doğru orantılı arttığını vurguladı. Raporda Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, İtalya, Portekiz, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti'nde sosyal huzursuzluk çıkması olasılığının arttığı, Almanya, Finlandiya, Belçika, Slovakya ve İsveç'te ise azaldığı ifade edildi. Kuruluş çalışanların tüketime teşvik edilmesi için ücretlerin istikrarlı hale getirilmesini, mümkünse yükseltilmesini, küçük ve orta ölçekli şirketler için kredi olanaklarının artırılmasını, gençler için istihdam olanaklarının artırılmasını önerdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları