loading
close
SON DAKİKALAR

ABD Başkanı Biden 1915 olaylarına 'soykırım' dedi

ABD Başkanı Biden 1915 olaylarına 'soykırım' dedi
Tarih: 24.04.2021 - 19:12
Kategori: Dünya

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, 1915 olaylarına 'soykırım' dedi. Joe Biden açıklamasında, "Suçlamak için değil, tekrarlanmasın diye bu ifadeyi kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'SOYKIRIM' DİYEN İLK ABD BAŞKANI OLDU

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına 'soykırım' diyen ilk ABD Başkanı oldu. 

ABD Başkanı Joe Biden, 46'ncı başkanlık seçimi sürecinde, 1915 olaylarına sözde 'soykırım' diyeceğini belirtmişti.

ABD'deki 50 eyaletin 49'u 1915 olaylarını sözde 'soykırım' olarak tanırken, sadece Mississippi olayları tarihçilerin değerlendirmesi gerektiğini söylemişti.

Joe Biden, Ermeni soykırımı ifadesini kullanan ilk ABD Başkanı oldu.

Bloomberg dün gece yapılan görüşmede: Biden, Erdoğan'a Ermeni Soykırımı'nı tanımaya niyetli olduğunu söylediğini iddia etmişti

Bloomberg, ABD Başkanı Biden'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıma niyetinde olduğunu ifade ettiğini aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'a yarın 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak nitelendirmeye niyetli olduğunu söylediği iddia edildi.

Bloomberg'e konuşan konu hakkında bilgili kaynaklar, Biden'ın Erdoğan ile yaptığı konuşmada  uzmanlar tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nda 1.5 milyon Ermeni'nin ölümüyle sonuçlandığı belirtilen 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmeyi planladığını söylediğini aktardı.

Konuşmanın gerçekleştiği iddia edilen bu bölümü Beyaz Saray'ın da Beştepe'nin de telefon görüşmesiyle ilgili yaptığı resmi açıklamada yer almadı.

ABD'de birçok farklı kaynak, Biden'ın cumartesi günü olaylara "soykırım" tanımlaması yapacağını belirtmişti.

1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren son ABD Başkanı Ronald Reagan'dı. 1981 yılında bu yönde açıklama yapan Reagan, Türkiye'nin baskıları sonucunda geri adım atmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 'Ermeni Soykırımı' ifadesini kullanarak duyurdu: Yarın bir açıklama bekleyebilirsiniz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter da "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullanarak konuyla ilgili bir açıklamanın yarın yapılabileceğini bildirdi.

Muhabirlere açıklamada bulunan Porter detaylara girmeden, "Yarın Ermeni Soykırımı ile ilgili bir açıklama yapılmasını bekleyebilirsiniz" dedi.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: HERHANGİ HUKUKİ TEMELİ YOKTUR

Ankara ise, konuyla ilgili bugün 2021'de neyin değiştiğini merak ettiklerini belirtti.

Soykırım nitelemesi için hukuki hiçbir şart olmadığını bildiren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "ABD'nin 2021'de alacağı siyasi tutum, değişikliğin özde değil yalnızca yeni yönetimin tavrında olduğunu ortaya koyacak" dedi.

ABD Başkanı Biden'ın 1915 olayları için soykırım ifadesini kullanacağı iddiasına ilişkin Şentop, "Olduğu takdirde siyasi açıklama olarak kalacaktır. Herhangi bir hukuki temeli yoktur" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HAKİKATLERİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün sözde "Ermeni soykırımı" yalanına ve siyasi hesaplarla bu iftiraya arka çıkanlara karşı hakikatleri savunmaya devam edeceklerini bildirmişti.

Dünya ve özellikle ABD basınında bugün yer alan haberlerde ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını resmen sözde "soykırım" olarak tanımaya hazırlandığı belirtilmişti.

Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post gazetelerine konuşan yetkililere göre Biden, 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan'da yapacağı açıklamada, sözde "soykırım" ifadesini kullanabileceği bildirilmişti.

Kaynak : istanbulgercegi.com - ntv

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları