loading
close
SON DAKİKALAR

ABD Elçisi'ne brifing veren polis açıklandı

ABD Elçisi'ne brifing veren polis açıklandı
Tarih: 11.02.2012 - 18:11
Kategori: Dünya

ABD Elçisi'ne birifing veren polisin ses kayıtlarını dinlediğini belirten Baydar, bu polisin araştırılmasını istedi

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Daniel O’Grady tarafından Washington’a yazılan kriptoda, “29 Mayıs’ta Büyükelçilik Ergenekon soruşturması hakkında Türk polisinin kontrterörizm ve istihbarat birimlerinden Uluslararası İlişkiler ve Analiz Bölümü direktörü Ufuk Ersoy Yavuz tarafından yönetilen bir brifing dinlediler” denildiğini belirterek, “Böyle bir kişi EGM’de çalışmakta mıdır? Bu kişi kaç kez brifing vermiştir” diye sordu.

TBMM’de CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan ile basın toplantısı düzenleyen Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, 2 Haziran 2009'da ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Daniel O’Grady tarafından Washington’a yazılan kriptoda, “29 Mayıs’ta Büyükelçilik Ergenekon soruşturması hakkında Türk polisinin kontrterörizm ve istihbarat birimlerinden Uluslararası İlişkiler ve Analiz Bölümü direktörü Ufuk Ersoy Yavuz tarafından yönetilen bir brifing dinlediler” denildiğini belirterek, şu soruları yöneltti:

“Ufuk Ersoy Yavuz kimdir? Böyle bir kişi EGM’de çalışmakta mıdır? Bu kişi kaç kez brifing vermiştir? Bu brifing hangi amaçla verilmiştir? Böyle bir brifing bu kişi tarafından yapılmış ise bu brifing verme emrini kim vermiştir? Emri kimse vermemiş ve bu kişi kendi başına brifingi vermişse bu kişi hakkında EGM ya da İçişleri Bakanlığı müfettişleri herhangi bir idari ya da cezai soruşturma başlatmışlar mıdır?” 

“Bu Kuruluşu Kim Yönlendiriyor?”

WikiLeaks belgelerine göre bu brifingin EGM yetkililerinden talep edildiğinin belirtildiğini ifade eden Baydar, “ABD Büyükelçiliği Müsteşarı Daniel O’Grady 24 Kasım 2008’te Washington’a yazdığı kriptoda; ‘Bir yasal ateşe isteğine cevap veren Türk polisi 21 Kasım 2008’te Büyükelçiliğe Ergenekon adlı AKP hükümetini devirmek isteyen karanlık şebeke hakkında görsellerinde katkısıyla detaylı bir brifing vermişlerdir’ denilmiştir” dedi.

“EGM, ABD Büyükelçiliğinden gelen istek üzerine eğer böyle bir brifing vermemiş ise bu brifingi kim vermiştir” diyen Baydar, şu soruları sordu:

“EGM, İçişleri Bakanlığının haberi yok ise Türkiye’de de bu makamlardan bağımsız birileri adına bu işleri yürüten delil üreten komplo yaratan bir kuruluş mu vardır? Bu kuruluşu kim yönlendirmektedir?" 

Savcılara Çağrıda Bulundu 

Basın toplantısında Baydar, kendi çevirdiği dört tane WikiLeaks kriptosunu da basın mensuplarına dağıttı.

Savcılara da çağrıda bulunan Baydar, “Bu konuların aydınlatılmaya ihtiyacı vardır? Kamuoyuna ve Türk adaletinin onurlu savcılarına saygı ile duyurulur” dedi.

Bir basın mensubunun, “Suç duyurusunda bulunacak mısınız” sorusuna Baydar, “Bunu bir suç duyurusu olarak nitelendiriyoruz. Ama özellikle hakkındaki iddialarla ilgili olarak bir önceki CHP’nin Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal da 3 gün süre vermişti. O da bir suç duyurusunda bulunacak. Birleştirebiliriz” dedi.

Bir soru üzerine Baydar, “Kriptoya göre konuşuyorum, bir kişiden fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Bir de yasal ateşeye eşlik eden bir RA’dan söz ediliyor. RA Mısır’da bir tanrı değil ise acaba nedir? Ona da sizler gazeteci olarak detaylı bakarsınız” dedi.

“ABD Elçiliği ile temasınız oldu mu” sorusuna Baydar, “Hayır, hayır” demekle yetindi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları