loading
close
SON DAKİKALAR

ABD halkı 'devam' dedi!

ABD halkı 'devam' dedi!
Tarih: 07.11.2012 - 10:16
Kategori: Dünya

ABD, nefes kesen bir yarışın ardından seçimini yaptı...

ABD seçimleri Barack Obama'nın zaferiyle sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Romney'nin 203, Obama'nın 280 delegesi var. Kilit eyaletler Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, New Hampshire, Ohio'yı Obama kazandı.

ABD'nin 45. başkanını seçecek seçimler sonuçlandı. Obama, 4 yıl daha ABD'yi yönetecek. Resmi olmayan sonuçlara göre, Obama'nın 280, Romney'nin ise 203 delegesi var. Başkan seçilmek için 270 delege gerekiyordu.

Kadınlar yine Obama dedi

Obama'nın seçimi kazanmasında yine kadınlar başrölü oynadı. Ayrıca seçim öncesi ABD'nin doğu kıyılarını vuran Sandy Kasırgası da Obama'nın lehine yazılan olumlu bir puan oldu.

Kritik eyaletler Obama'nın

ABD seçimlerinde kilit eyaletler olarak gösterilen Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, New Hampshire ve Ohio'yı Demokrat aday Barack Obama kazandı. Diğer bir kilit eyalet olan Florida'da henüz sonuçlar açıklanmadı. Pennsylvania, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Delaware, New Jersey, Illinois, Maine, Washington DC, Vermont, Michigan, Wisconsin, New Hampshire, Minnesota, New Mexico, Iowa, Ohio ve Rhode Island eyaletlerini kazanan Barack Obama, ikinci defa seçilerek ABD'nin 45. başkanı oldu.

Romney şimdiye kadar 20 eyaleti kazandı. Kentucky, Indiana, West Virginia, Oklahoma, Arkansas, Tennesse, Alabama, Georgia, Utah, Missouri, Arizona, North Carolina ve South Carolina eyaletlerini alan Romney 203 delegede kaldı.

Sonuçları takip ettiler

Barack Obama ise eşi ile birlikte seçimi takip etmek üzere seçim bölgesi Chicago'ya gitti.

Obama, Chicago'da ailesi ile birlikte akşam yemeği yedi. Başkan'ın kızları Malia ve Sasha, okuldan sonra büyükanneleri ile birlikte Chicago'ya uçtu.

Obama'nın kız kardeşi Maya Soetoro-Ng ve ailesi de, akşam yemeğinde başkana katıldı.

Barack Obama, sandıklar kapanmadan son şanslarını deneyerek seçmenlere telefon ve sosyal medya yoluyla ulaşmaya çalışan gönüllere destek verdi.

Bunun yanında Obama, geleneğine uyarak, seçim sonuçları açıklanmadan önce arkadaşları ve danışmanlarıyla basketbol oynayıp, stres atmaya çalıştı. Kentte değişik noktalardaki geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Obama, oyunu 25 Ekim'de kullanarak, erken oy verme sistemini kullanan ilk ABD Başkanı olmuştu.

Zafer konuşması cebinde kaldı

ABD Başkanı Barack Obama seçim sonuçlarını izlemek için Chicago'da Cumhuriyetçi aday Mitt Romney ise Boston'daydı.

Romney "zafer konuşma"sını hazırlamıştı. Romney'nin yapamadığı zafer konuşması bin 118 sözcükten oluşuyordu

Obama teşekkür konuşması yerine Twitter mesajı yayınladı

İkinci kez başkan seçilen Barack Obama, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan kendisine destek verenlere teşekkür etti.

22 eyaletin yanı sıra Washington DC'de 274 delege kazanarak seçilen Obama, Chicago'daki evinden Twitter'daki hesabına " Bu sizin sayenizde oldu. Teşekkür ediyorum " diye yazdı.

ABD'liler ne diyor?

New York'ta oyunu Başkan Obama'dan yana kullandığını söyleyen öğretmen Dug Lawrence, bu yılki seçimlerde özellikle kadınların yoğun katılımının dikkatini çektiğini söyledi.

Lawrence, "Kadınlar bu seçimleri ölüm kalım meselesi olarak görüyor bence. Bu, kızlarımızın, kadınlarımızın, torunlarımızın bedenlerinin kontrolünün, hükümette değil kendilerinde olması gerektiği için büyük önem taşıyor. Romney, 'kürtaj yasak olmalı' diyor, 'hükümet sizin bedeninize ne olduğunu belirlemeli' diyor. 'İstenmeyen bir hamilelik varsa, o çocuğu doğurmak zorundasınız' diyor" şeklinde konuştu.

New Yorklu seçmen Lawrence, Obama'nın iktidara geldiği 2008 yılından bu yana çok iyi işler yaptığını, ABD'nin dünyadaki kötü imajını iyileştirdiğini savunarak, " Romney, cinsel ayrım gözetmeksizin eşit ücreti desteklemiyor. Herkese sağlık sigortası politikasını desteklemiyor. Bütün bunlar bence çok ürkütücü, özellikle, kadınlar, anneler ve aileler için. Ben eminim ki New York mavi renge bürünecek" diye konuştu.

Seçmenlerin yüzde 60'ı ekonominin ülkenin en önemli sorunu olduğunu düşünüyor.

Sandık başı anketlerine göre Amerikalı seçmenlerin yüzde 59'u kürtajın yasallaşması gerektiğini savunuyor.

Seçmenlerin yüzde 50'si Başkan Barack Obama'nın sağlık reformu yasasının iptal edilmesini isterken, yüzde 43'ü yasanın yürürlükte kalmasından yana.

ABD seçim sistemi

ABD'de uygulanan başkanlık seçiminde halk, doğrudan başkanı seçmiyor, başkanı belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturacak delegeler için oy kullanıyor.

ABD'de başkanlık seçimi, 50 eyalette ve özel statü taşıyan başkent Washington'da yapılıyor. ABD toprağı sayılan, ancak eyalet niteliği taşımayan Puerto Rico gibi bölgeler ise başkanlık seçiminde oy kullanamıyor.

Her eyalete, nüfusunun büyüklüğüne göre delege sayısı ayrılmış durumda. Örneğin en büyük eyalet California'nın 55, ondan sonra gelen Texas'ın 34 delegesi bulunuyor. Nüfus açısından en küçük sekiz eyaletin ise 3'er delegesi var.

Eyaletlerin delegelerinin toplamından oluşan ve başkanı seçen seçiciler kurulunun toplam 538 üyesi bulunuyor. Seçim günü sonunda belirlenecek bu 538 delegeden 270'inin oyunu garantileyen aday, başkan seçiliyor.

Eyaletlerin tamamına yakınında, en çok oy alan aday, delegelerin tamamını kazanıyor. Sadece Maine ve Nebraska eyaletlerinde, alınan oya göre delege dağılımı öngörülüyor.

ABD'de uygulanan seçim sisteminde, ülke çapında kullanılan oyların çoğunluğunun elde edilmesi, başkan seçilmeye yetmiyor. Örneğin 2000 seçimlerinde dönemin Demokrat adayı Al Gore, ülke çapında daha fazla oy almasına karşın, delege yarışında

Cumhuriyetçi George Bush'un gerisinde kalarak başkan seçilememişti.

Bazı çevreler, bu yüzden mevcut başkanlık seçimi sistemini eleştiriyor. Sistemi savunanlar ise federal bir mekanizmada bu yöntemin eyaletlerin haklarını koruduğunu ifade ediyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları