loading
close
SON DAKİKALAR

ABD Pakistan'daki üssünü boşalttı

ABD Pakistan'daki üssünü boşalttı
Tarih: 11.02.2012 - 22:32
Kategori: Dünya

Pakistan ordusunun talebi üzerine, ABD'nin, ülkenin güneybatısındaki Şemsi askeri üssünü boşalttığı açıklandı

Pakistan, geçen ay NATO’nun Afganistan sınırında düzenlediği ve 24 askerinin ölümüne neden olan operasyonun ardından ABD’nin askeri personel ve donanımını üsten çıkarmasını istemişti.
 
ABD, Şemsi üssünü, Pakistan’ın Afganistan sınırındaki aşiret bölgelerinde barınan Taliban militanlarına, insansız hava aracı operasyonu yapmak için kullanıyordu.

Pakistan, 26 Kasım’da düzenlenen operasyonun ardından, Afganistan’daki NATO birliklerine malzeme taşıyan tüm tedarik yollarını kapatmıştı. ABD’ye Şemsi üssünü terk etmesi içinse 15 gün süre tanımıştı.
 
Pentagon ve Obama yönetimi, Şemsi hava üssünün boşaltılması hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Adını açıklamak istemeyen ABD’li bir terörle mücadele yetkilisiyse, Şemsi üssündeki insansız hava aracı operasyonlarının gizli olduğunu belirtti ve “üssün boşaltılmasının Pakistan’daki operasyonları sona erdirmeyeceğini” söyledi.
 
Pakistan’ın İç İstihbarat Servisi (ISI), Ketta kentinin 320 km güneybatısındaki üsten ABD’ye ait personel ve donanım taşıyan son helikopterin de dün ayrıldığını açıkladı.
 
Pakistan, Mayıs ayında kendi toprakları içinde düzenlenen ve El Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonun ardından, Şemsi üssündeki operasyonların sona erdirilmesini istemiş, ardından operasyonların azaltılmasını kabul etmişti.

ABD, işbirliğinin devam edeceğini belirtse de, Pakistan geçen hafta Almanya’da düzenlenen Afganistan konferansına katılmayarak tepkisi iyice belli etti.

Başbakan Yusuf Riza Gilani ise dün BBC’ye verdiği röportajda, NATO kamyonlarının Afganistan’a girişini engellemeyi birkaç hafta daha sürdürebileceklerini ifade etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları