loading
close
SON DAKİKALAR

ABD silah teknolojisini kardeşpayı verecekti

ABD silah teknolojisini kardeşpayı verecekti
Tarih: 12.02.2012 - 20:21
Kategori: Dünya

Amerikan haber dergisi Newsweek, Barack Obama yönetiminin Türkiye’yi füze savunma sistemini İsrail ile ortak kullanmaya ikna etmeye çalıştığını, ancak Ankara’nın radarı bile paylaşmayı reddettiğini yazdı

Newsweek’in haberine göre Beyaz Saray, Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye’de Amerikan üretimi füze kalkanı sistemlerinin kurulmasını istiyor. Ancak, bu ülkelerden biri ile ilişkilerinin bozulması durumunda kendi sağladığı silahın aleyhinde kullanılmasından endişe eden Obama yönetimi, bu füze sistemlerini birbirine bağlı hale getirmeyi planlıyor. Washington, özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan’ı İsrail ile ortak füze sistemine dahil etmeyi istiyor ve bunun için diplomatik baskı uyguluyor.  Newsweek’e konuşan ABD Genel Kurmay Başkanı’nın eski yardımcısı James Cartwright, ortak füze kalkanı sisteminin amacını şöyle anlattı; “Bu ülkelere gücü sağlayağız. Ancak gücü kullanmak için birden fazla ülke birbirine bağlı olacak. Böylece biri çekilse bile, asla tüm gruptan daha güçlü olamayacak.” Ancak, Newsweek Türkiye’nin bu planları bozduğunu yazdı. NATO çatısı altında kurulacak olan füze kalkanı sistemine Malatya’da ev sahipliği yapmayı kabul eden Türkiye’ye bu yılın sonunda füzelerin atılış anını tespit eden X-band radarı getirilecek.
‘Türkiye planı bozdu’
Dergi “Türkiye, değil füze kalkanını İsrail’le bağlı hale getirmeyi, radarın topladığı istihbaratı bile İsrail ile paylaşmayı reddediyor” yorumunu yaptı. ABD ise “Kendi sistemimizin elde ettiği bilgileri tüm müttefiklerimiz ile paylaşırız” diyor. Newsweek, Beyaz Saray’ın Ankara’yı ikna etmek için baskı uygulamaya devam ettiğini belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları