loading
close
SON DAKİKALAR

ABD, Taliban'la anlaştı: Amerikan askerleri 14 ay içinde çekilecek

ABD, Taliban'la anlaştı: Amerikan askerleri 14 ay içinde çekilecek
Tarih: 29.02.2020 - 18:27
Kategori: Dünya

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) en uzun savaşını sona erdirme yolunda önemli bir kilometre taşı olan barış anlaşmasını Taliban'la Katar'ın başkenti Doha'da imzaladı.

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" adı verilen anlaşmaya Amerikan yönetimi adına ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına ise Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza attı.

Heyetler imza töreninde bir araya gelirken yapılan ortak açıklamada "ABD ve müttefikleri, Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek," ifadeleri kullanıldı

ABD bir yılı aşkın bir süredir Taliban'ın güvenlik garantisi ve Kabil hükümeti ile barış görüşmelerine başlama sözü karşılığında askerlerini ülkeden çekeceği bir anlaşma üzerine müzakereler yürütüyordu.

11 Eylül 2001 yılında New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırılar sonrası ABD saldırıdan sorumlu tuttuğu El-Kaide'yi barındırdığı için Afganistan'ı işgal etti. O tarihten bu yana süren ABD 2 bin 400 askerini kaybederken işgalin maliyeti 1 trilyon doların üzerine çıktı.

Taliban ile ABD arasında tutsak değişimi

Anlaşma çerçevesinde ABD ile Taliban arasında tutsak değişimi gerçekleşecek. Bu esirlerin sayısı binlerle ifade ediliyor.

 

Kaynak : euronews

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları