loading
close
SON DAKİKALAR

ABD ve İngiltere’den geri adım

ABD ve İngiltere’den geri adım
Tarih: 29.08.2013 - 12:21
Kategori: Dünya

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye karşı yapılması muhtemel bir operasyon konusunda henüz kararını vermediğini açıkladı...

Suriye’de geçtiğimiz hafta yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu bildirilen kimyasal silah saldırısıyla ilgili Başkan Obama dün gece açık açık müdahaleden bahsetti ama istihbarat raporları konusunda ABD’li yetkililerden yapılan açıklamalarda geri adım atma sinyalleri geldi. Washington’ın en önemli müttefiki İngiltere’de de muhalefetin fren koymasıyla operasyonun ertelenmesi beklentisi ortaya çıktı.

Suriye’den 21 Ağustos’tan bu yana çok sayıda video, fotoğraf ve görgü tanığı ifadesi geldi. Ancak Beyaz Saray Şubat 2003′te dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell BM Güvenlik Konseyi kürsüsüne çıkıp Irak’taki kitle imha silahlarıyla ilgili sonradan yalanlanan kanıtları sunduğu günden bu yana en büyük istihbarat sınavına hazırlanıyor.

O günün üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti. Ama Irak konusundaki baştan savma istihbarat raporlarının gölgesinin ABD’nin Ortadoğu’daki savaşının üzerindeki gölgesi hala çekilmedi. Dolayısıyla Beyaz Saray hem Suriye’deki çatışmanın içine çekilmeye muhalif bir kamuoyuyla hem de bir başkanın daha Kongre’nin istişaresi ve onayı olmadan savaşa girebilme ihtimali nedeniyle öfkeli milletvekilleriyle karşı karşıya.

OBAMA: SURİYE KONUSUNDA HENÜZ KARAR VERMEDİM

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye karşı yapılması muhtemel bir operasyon konusunda henüz kararını vermediğini açıkladı.

Suriye’nin sivil halka karşı kimyasal silah kullandığı konusunda anlaşmazsızlık olmadığını belirten Obama, kimyasal silah kullanarak uluslarası normların ihlal edilmesinin sonuçlarının olması gerektiğini ifade etti.PBS televizyonuna konuşan Obama, baktıkları bütün delillerden sonra kimyasal silahların muhalifler tarafından değil, Suriye devleti tarafından kullanıldığı kararına vardıklarını söyledi. Güvenlik danışmaları ile istişare yapmaya devam ettiğini kaydeden Obama, “Suriye’de ucu açık bir çatışmaya karşı ilgim yok ama bizi tehdit edebilecek kimyasal silahlar konusunda uluslarası normların ihlal edilip edilmediği konusundan emin olmamız lazım” dedi.

Müttefik ülkeler ve uluslarası toplum ile görüşmelere devam ettiğini de hatırlatan Obama, Suriye’ye yanıt konusunda karara varmadıklarını, fakat kimyasal silah kullanımına karşı bir tepki olacaksa bunun Esad rejimi için tekrar kimyasal silah kullanmaması noktasında ciddi uyarı olacağını ifade etti.Obama, “Bu durum, tüm sorunları çözmeyecek. Ne yazık ki masum ölümlere son vermeyecek. Ancak ülkedeki siyasi çözümün olması için Rusya gibi ülkelerle çalışmaya hazırız” şeklinde konuştu.

Uzun zamandır Suriye’de trajik olayların yaşandığını ve Esad’ı iktidardan ayrılmaya çağırdığını aktaran ABD Başkanı, “Rejimin kimyasal silah kullanması halinde bazı hesapların değişeceğini söylemiştim. Bu hem uluslarası normlar hem de ABD’nin çıkarlarına yöneliktir. Suriye dünyanın en büyük kimyasal silah depolarından birine sahip bir ülkedir. Kırılgan bir bölgede yer alıyor. Suriye bölgede NATO üyesi Türkiye, müttefik ülke Ürdün ve İsrail gibi ülkerle komşu durumdadır. Suriye’nin elindeki kimyasal silahların başka grupların eline geçmesini istemeyiz” diye konuştu.

İNGİLTERE MUHALEFETİ FREN KOYDU

ABD’nin operasyon hazırlığı sırasındaki en önemli müttefiki Londra’da da geri adımlar atılıyor. Bugün Avam Kamarası’nda yapılacak kritik oylama öncesi İşçi Partisi’nin yoğun muhalefetiyle karşılaşılınca Suriye’ye askeri müdahaleye katılımının önüne sert bir fren koyuldu.Önceki gün İşçi Partisi Başkanı Ed Miliband muhalefetin Cameron’ı destekleyeceğine işaret etmişti. Ancak dün gece yeniden devreye giren muhalefet, destek karşılığında altı talepte bulundu. Bu talepler arasında denetçilerin raporuyla ilgili bir BM Güvenlik Konseyi oylaması yapılması, Avam Kamarası’na detaylı raporlar verilmesi, İngiltere eyleme geçmeden önce ikinci bir oylama yapılması, Esad rejiminin kimyasal saldırısından sorumlu olduğuna dair “ikna edici kanıtlar” bulunması ve müdahale için “uluslararası hukukta açık bir temel” olması.Gölge kabinenin dışişleri bakanı Douglas Alexander bu talepler karşılanmadıkça ‘evet’ oyu vermeyeceklerini belirtirken “Başbakan’a açık çek vermeye hazır değiliz” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları