loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'de kasırga alarmı

ABD'de kasırga alarmı
Tarih: 29.10.2012 - 20:09
Kategori: Dünya

North Carolina'yı etkisi altına alan Sandy kasırgasının saatte 1280 kilometre hıza ulaşabileceği bildiriliyor...

ABD Kasırga Merkezi (NHC) yetkilileri, doğu kıyısında 50 milyon insanı etkilemesi beklenen 1600 kilometre genişliğindeki Sandy kasırgasının Pazartesi sabahı itibarıyla güç kazandığını, yaklaşık 3,5 metre yüksekliğinde dalgalara yol açtığını belirtti.

ABD tarihindeki en şiddetli kasırgalardan biri olarak tanımlanan Sandy kasırgasının bölgede etkili olan diğer hava sistemiyle birleşerek "süper fırtına"ya dönüşebileceği uyarısında bulunan yetkililer, bu durumda kasırganın doğu kıyısından Büyük Göller Bölgesi'ne kadar 1280 kilometrelik bir alanda tahribata yol açabileceği ve Batı Virginia'daki dağlık bölgelere yaklaşık 1 metre kalınlığında kar düşebileceğini ifade etti.


20 milyon kişiye 'kıyı bölgelerinden uzak durun' çağrısı

Kasırganın merkezinin, bu gece New Jersey, New York ve Long Island'a ulaşması bekleniyor. Şiddetli yağışların başladığı bölgede yaşayan yaklaşık 20 milyon kişiye kıyı bölgelerinden uzak durmaları uyarısı yapıldı.

Yetkililer, kasırganın yol açtığı dalgaların Manhattan'ın aşağı kesimlerinde sele yol açabileceği, metro tünellerini su basabileceği ve enerji ile iletişim hatlarına zarar verebileceği uyarısında bulundu.



9 eyalette acil durum

Başkan Barack Obama, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey ve Pennsylvania dahil olmak üzere 9 eyalette acil durum ilan etti.

Washington'da kalmak için bugün Florida'da katılması planlanan seçim kampanyasını iptal eden Obama, hükümetin her tür önlemi aldığını söyledi.


Ulaşım felç

Havaalanları ve tüm resmi ve özel kurumların kapatıldığı, ulaşımın felç olduğu doğu kıyısında yüzbinlerce kişiye idari izin verildi.

Yetkililer, deniz kıyısındaki yerleşim birimlerinde yaşayanları kurtarma ekipleri ve acil durum çalışanlarının hayatlarını tehlikeye atmamak için bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Manhattan'ın aşağı kesimlerinde yaşayan 375 bin kişinin tahliye edilmesi talimatını verdi.

New Jersey Valisi Chris Christie ise, düzenlediği basın toplantısında, "Bu sıradan bir fırtına değil. O yüzden aptallık yapmayın, derhal evlerinizi terk edip daha yüksek ve güvenli bölgelere gidin" dedi.


New York Borsası kapatıldı

New York Borsası ve Nasdaq dahil borsalar, 27 yıl aradan sonra ilk kez hava durumu nedeniyle kapatıldı.



Birleşmiş Milletler Genel Merkezi kapalı

Öte yandan BM'nin New York'taki Genel Merkezi'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, pazartesi günü Genel Merkez'in kapalı olacağı söylendi. Açıklamanın devamında, Sandy Kasırgası'nın etki durumuna göre BM Genel Merkezi'nin Salı günü de kapalı olabileceği ifade edilirken, Genel Merkez'deki bütün toplantıların iptal edildiği duyuruldu.


Washington'da kriz ''Kriz Çağrı Merkezi ''

Öte yandan ABD'nin başkenti Washington'da da bugün beklenen Sandy kasırgası nedeniyle, federal kurumlar ve okullar kapatıldı, uçak, tren, metro ve otobüs seferleri durduruldu.

Kasırganın etkisinin Philadelphia, başkent Washington DC, Baltimore ve Boston'a kadar uzanacağı öngörülüyor. Kasırganın, kuzey ve batıdan gelen soğuk hava dalgalarıyla birleşecek olması nedeniyle, tarihi bir kasırga olabileceği uyarıları yapılıyor. Ayın da dolunay halinde bulunmasının sel baskınlarını artırabileceği belirtiliyor.

Kasırganın olası etkileri nedeniyle başkent Washington'da da ''acil durum'' ilan edildi.
Bugün federal kurumlar ve okullar kapatıldı. Metro ve otobüs seferleri durduruldu. Başkentteki binlerce uçak seferi iptal edildi, şehirler arası tren seferleri de askıya alındı.


Amerikalılar marketlere koştu

Yetkililer, başkentlileri özellikle sel baskınları, yollara ağaç düşmesi ve elektrik kesintileri yönünde uyarıyor.

Başkentliler de kasırgaya yönelik önlem almak için marketlere hücum etti. Özellikle, birkaç gün dışarıda bozulmadan durabilen konserve ve bisküvi türü yiyecekler ile su rafları daha günün ortasında boşalmaya başladı.

ABD Başkanı Barack Obama da doğu kıyılarında yaşayan Amerikalıları, ''Bu ciddi ve büyük bir kasırga. Bu kasırgayı çok ciddiye alın'' yönünde mesaj vermişti.



Türk Büyükelçiliğinden ''Kriz Çağrı Merkezi''

Öte yandan, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de Sandy kasırgasından etkilenebilecek Türk vatandaşlarının acil durumlarda temasa geçebilmeleri için, Kriz Çağrı Merkezi oluşturdu.

Büyükelçilikten yapılan duyuruda, ''kasırga süresince vatandaşlarımızın yerel makamlar tarafından yapılan uyarıları göz önünde bulundurmaları ve gerekli tedbirleri almaları önem taşımaktadır'' denildi.

ABD'deki Türk vatandaşlarının ulaşabileceği Kriz Çağrı Merkezi'nin numaraları şöyle:
''-Normal mesai saatlerinde konsolosluk : 1-202-612-6740
-24 saat kriz hattı: 1-202-612-6747 ve 1-202-812-8636''.


Uçuşlar iptal

Bu arada Türk Hava Yolları (THY), ABD'nin doğu kıyılarını vurması beklenen Sandy Kasırgası nedeniyle, New York ve Washington seferlerini iptal etti.

THY'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bugün özellikle New York ve New Jersey bölgesinden başlayarak ABD'nin doğu kıyılarını vurması beklenen kasırga nedeniyle, 29 ve 30 Ekim tarihlerindeki New York ve Washington seferleri iptal edildi.

İptal edilen seferler, şu şekilde:

29 Ekim-TK 0003-İstanbul-New York
29 Ekim-TK 0004-New York-İstanbul
29 Ekim-TK 0001-İstanbul-New York
29 Ekim-TK 0007-İstanbul-Washington
30 Ekim-TK 0012-New York-İstanbul
30 Ekim-TK 0008-Washington-İstanbul



Kanada da alarmda

Bu arada Karayipler'de başlayan ve şu ana kadar 60 kişinin ölümüne neden olan Sandy Kasırgası için Kanada'da da alarm verildi.

Kanada Çevre Bakanlığı, hızı saatte 90 kilometreyi bulacak kasırganın Ontario ve Quebec eyaletlerinin güneyinde etkili olacağını ve bu bölgelerin 72 saat elektriksiz kalabileceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, kasırganın geçeceği bölgelerde 20 ile 50 milimetre yağış beklendiği belirtilerek, halktan önlem alması istendi.

Kanada Kasırga Merkezi de Sandy kasırgasının Nova Scotia eyaletinin güneyinde etkili olacağı uyarısında bulundu. Merkez kasırganın, Ontario Gölü, Huron Gölü ve Niagara bölgesini etkileyeceğini öngörüyor.

Kanada Kızılhaçı'ndan yapılan açıklamada da, "72 saat boyunca elektriksiz kalma ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Şimdiden ailenizin gıda ve diğer önemli ihtiyaçlarını tedarik edin" uyarısı yapıldı.

Toronto Pearson Uluslararası Havaalanında şu ana dek yüzün üzerinde iç ve dış hat uçuşu iptal edildi. Sandy kasırgasının haftasonuna doğru etkisini kaybetmesi bekleniyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları