loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'deki Halkbank davasında yeni gelişme

ABD'deki Halkbank davasında yeni gelişme
Tarih: 06.12.2019 - 09:09
Kategori: Dünya

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde açılan davada İran yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank'ın avukatlarının reddi hakim talebi reddedildi.

ABD'de devam eden davada mahkemden yapılan açıklamada, Halkbank davasıyla ilgili Türk hükümetinin ABD’de çeşitli lobi güçlerini de kullanarak Amerikan yargı sistemine baskı yaptığı ifade edildi.

Gazeteci Razi Canikligil'in "Halkbank davası Hakimi Berman, dünkü kararında “sıradışı temaslar” başlığı altında davanın engellenmesi için çaba gösteren Türk ve ABD’li bakanların isimlerini sıraladı" dedi.

Canikligil, "New York başsavcılığı, Zarrab ve Zafer Çağlayan ve Atilla’nın olduğu eski ve yeni Halkbank iddianamesini birleştirecek, ayrıca yeni isimler ekleyecektir. Ankara’nın korktuğu da tam bu" ifadelerini kullandı.

Canikligil'in paylaştığı açıklamaya göre hakim Berman, çok sayıda ismin Reza Zarrab, Hakan Atilla ve Halkbank davasıyla ilgili devreye sokulduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in bu davalarla ilgili ABD’de kampanyalar yürüttüğünü vurguladı.

Canikligil'in açıklamaları şöyle:

"Halkbank davasında beklenen oldu. Hakim avukatların mahkemede “hem varız, hem yokuz” argumanını reddetti. Savcılar Halkbank’ın İran petrolünün dolar gelirli işlemlerinden ambargoyu delerek önemli gelir ettiğini ileri sürdüler. Halkbank’ın artık tebilgatı kabul etmekten başka çaresi kalmadı. Ancak, ilerideki duruşmalarda yine aynı savunmaları gündeme getirecektir. Bu duruşma daha çok uzun sürer. Bu aşamada Türkiye’nin işine yarayan da bu. Ancak savcılardan yeni bir iddianame bekliyorum. New York başsavcılığı, Zarrab ve Zafer Çağlayan ve Atilla’nın olduğu eski ve yeni Halkbank iddianamesini birleştirecek, ayrıca yeni isimler ekleyecektir. Ankara’nın korktuğu da tam bu. 

Halkbank’ın reddi hakim talebi de reddedildi. Hakim Berman, Zarrab yargılanırken geçmişte İstanbul’a yaptığı ziyaret ve katıldığı panelden ve açıklamalarından en küçük endişe duymadıkları yönündeki Zarrab’ın eski avukatı Brafman’ın duruşmadaki ifadelerini hatırlattı. Halkbank davası Hakimi Berman, dünkü kararında “sıradışı temaslar” başlığı altında davanın engellenmesi için çaba gösteren Türk ve ABD’li bakanların isimlerini sıraladı. Adaleti engellemeye yönelik girişimler olarak duruşmalarda çok tartışılacak."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları