loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar: 10 Rus diplomat sınır dışı ediliyor

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar: 10 Rus diplomat sınır dışı ediliyor
Tarih: 15.04.2021 - 16:59
Kategori: Dünya

ABD yönetimi, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Moskova'ya yeni yaptırımlar açıkladı. Buna göre 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesinin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşlar yaptırım listesine eklendi. Moskova’daki ABD Büyükelçisi, yeni yaptırımlarla ilgili olarak Ru...

Son günlerde ABD basınında geniş biçimde yer alan Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanacağına dair haberlerin Beyaz Saray'dan yaptırımlarla ilgili resmi açıklama geldi.

"(Joe) Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD'nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı önlemler alıyor" denen açıklamada 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği vurgulandı.

Beyaz Saray, 16 tüzel ve 16 özel kişiye Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulundukları iddiasıyla yaptırım uygulandığını belirtti.

6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini bildiren Beyaz Saray, 14 Haziran 2021 tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD'li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirdi.

'SolarWinds siber saldırılarının faili Rusya Dış İstihbarat Servisi'
"ABD, Rusya Dış İstihbarat Servisi'ni (SVR) SolarWinds Orion platformunun ve diğer bilgi teknolojisi altyapılarının kullanıldığı geniş kapsamlı siber casusluk kampanyasının resmen faili ilan ediyor" diye devam eden Beyaz Saray, ABD İstihbarat Topluluğu'nun suçun SVR'ye isnat edilmesine ilişkin değerlendirmelerinden son derece emin olduğunu savundu.

Kırımlı yetkililer ve Kerç Köprüsü'nün yapımına katılan şirketler de listede
Bu arada ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre Kırım yarımadasını fiziksel olarak Rusya'ya bağlayan Kerç Köprüsü'nün yapımında yer alan şirketler ve bazı Kırımlı yetkililer yaptırım listesine dahil edildi.

Listede Kırım İçişeri Bakanı Pavel Karanda, Kırım Mülk ve Toprak İşleri Bakanı Larisa Kuliniç, FSB Kırım ve Sivastopol Şefi Leonid Mihayluk, Rusya Soruşturma Komitesi Kırım Cumhuriyeti Ana Soruşturma Dairesi Başkanı Vladimir Terentyev'in yanı sıra 3 Rus şirketinin 'Kırım'ın devam eden ilhakı' iddiasıyla yer aldığı kaydedildi.

Prigojin'le bağlantılı 3 şirkete yaptırım
Bakanlık, Rus iş insanı Yevgeniy Prigojin'le bağlantılı oldukları gerekçesiyle 3 Rus şirketine de yaptırım uygulandığını belirtti. ABD daha önce seçimlere müdahale ettikleri gerekçesiyle Prigojin ile 12 kişiyi yaptırım listesine eklemişti.

Kremlin yetkilisi Gromov da listede
Bakanlık, 2020 başkanlık seçimi sürecini itibarsızlaştırarak ABD'de iç siyasi gerilim yaratılması için 'Kremlin yanlısı' medya kuruluşlarını koordine ettiğini öne sürdüğü Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Aleksey Gromov'un yaptırım listesine alındığını belirtti.

Rusya Dışişleri: ABD’nin yaptırımlarına kaçınılmaz olarak yanıt vereceğiz, defalarca uyarmıştık
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD yönetiminin yeni yaptırım kararı karşısında buna bir yanıt vermelerinin kaçınılmaz olduğunu belirtti: “Söz konusu adımın sonuçları hususunda ABD’yi defalarca uyarmıştık.”

“Yeni yaptırımlar Rusya-Amerika ilişkilerindeki çatışma hâlini artırıyor” diye devam eden Zaharova, “Moskova’daki ABD Büyükelçisi, yeni yaptırımlarla ilgili olarak Rusya Dışişleri’ne çağrıldı, kendisiyle yapılacak konuşma sert olacak” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun gibi agresif bir davranışın, hiç şüphesiz, kesin bir karşılığı olacaktır. Yaptırımlara cevap vermemiz kaçınılmaz. Washington’ın, ikili ilişkilerimize zarar vermenin bir bedelinin olacağını anlaması gerekir.”
“Bu tip bir politika çizgisi defalarca söylemiş olduğumuz gibi, dünyanın geleceği karşısında tarihi sorumlulukları olan iki büyük gücün halklarının çıkarlarına hizmet etmemektedir” vurgusunu yapan Zaharova, şunları da söyledi: “Rusya Devlet Başkanı (Vladimir Putin) ile telefon görüşmesinde, (ABD Başkanı) Joe Biden, Rusya-Amerika ilişkilerinin normalleşmesini istediğini söylemişti. Fakat Biden yönetiminin eylemleri bunun tam tersini gösteriyor.”

Rusya Dışişleri Sözcüsü şu ifadeleri de kullandı: “Belli ki Washington, Amerikan hegemonyasını dışarıda bırakan çok kutuplu dünya gerçeği ile barışmaya hazır değil. Zira yaptırımlara ve Rusya’nın iç işlerine müdahaleye bel bağlamış durumda. Yaşanacaklardan tamamıyla ABD sorumludur.”

Kaynak : Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları