loading
close
SON DAKİKALAR

AB’den askerle ilişkilere övgü İsrail ve Rum ilişkilerine tepki

AB’den askerle ilişkilere övgü İsrail ve Rum ilişkilerine tepki
Tarih: 11.02.2012 - 23:12
Kategori: Dünya

İlerleme Raporu’nda askerle ilişkilere övgü var. Fakat raporda dış politika ve basın özgürlüğü konusunda ağır eleştirilerin yer bulması bekleniyor

Avrupa Birliği Komisyonu’nun her yıl yayımladığı İlerleme Raporu’nda Ankara’yı sıkıntıya sokan en önemli unsurlardan biri olan asker-sivil ilişkileri 12 Ekim’de açıklanması öngörülen bu yılki belgede “kurtarıcı” rolü oynayacak başlıkların başını çekecek. Reformlar konusunda beklenen performansın gösterilememesi nedeniyle “İlerleme yok” ibaresinin yine oldukça yoğun olarak yer alacağı belgede, övgüler “kronik sorunların” gölgesinde kalacak. Dün Brüksel’de Türk heyetiyle AB Komisyonu yetkilileri arasında son istişaresi yapılan belgede, asker-sivil ilişkisi, azınlık vakıflarıyla ilgili düzenleme ve ekonominin genel performansı Ankara’nın yıllık karnesinin olumlu yanlarını oluşturacak. Ancak Türkiye’deki asker-sivil ilişkisinin henüz Avrupa standartları düzeyinde olmadığı mesajı bu raporda da yer alacak.
AB’nin üzerinde ısrarla durduğu bir başka konu olan azınlık vakıflarıyla ilgili olarak Türkiye’nin aldığı iade kararı da Ankara’nın notunu yükselten önemli unsurlardan birini oluşturuyor. Bu karardan duyulan memnuniyetin altının çizileceği belgede azınlıkların karşı karşıya olduğu diğer sorunlar konusundaki eleştirel tutum sürecek. AB ekonomilerinin zorda olduğu bir dönemde Türk ekonomisinin sergilediği performans da genel hatlarıyla övülecek başlıklar arasında yer alacak.
Son birkaç raporda övülen unsurlar arasında yer bulan Türk dış politikası ise bu raporda “parçalı bulutlu” başlıklardan birini oluşturacak. Türkiye’nin Suriye konusunda izlediği politika artı hanesine, İsrail’le yaşanan gerginlik ve Rum Kesimi’yle Akdeniz’de yaşanan sorun, raporda Ankara aleyhine bir söylemle yer bulacak. Özellikle Kıbrıs’la ilgili paragrafın mümkün olduğu kadar sert olması için Rum Yönetimi’nin son dakikaya kadar bastırması öngörülüyor. Türkiye’nin İran politikası da “eksi hanesinde” yer alacak.
İfade ve basın özgürlüğü, tutukluluk sürelerinin uzunluğu, internet yasakları, kadına yönelik şiddet gibi konular ise Ankara’nın “kırık not” almasının kesin olduğu başlıkları oluşturuyor. Raporda, Kürt sorunu konusundaki açılımın yetersizliğine dikkat çekilirken PKK ve terör eylemleri konusunda güçlü bir vurguya da yer verilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları