loading
close
SON DAKİKALAR

AB'den Türkiye açıklaması: Ankara bize sığınmacı anlaşmasında değişiklik olmadığını söyledi

AB'den Türkiye açıklaması: Ankara bize sığınmacı anlaşmasında değişiklik olmadığını söyledi
Tarih: 28.02.2020 - 15:50
Kategori: Dünya

Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano Avrupa Birliği-Türkiye anlaşması konusunda herhangi bir değişiklik öngörülmediğini, Ankara ile bu konuyu resmi olarak görüştüklerini söyledi.

Sığınmacıların Avrupa'ya doğru yola çıktığına dair videoların internette yayımlandığını ancak bu spekülasyonların doğru olup olmadığını incelemek gerektiğini, bu yüzden üye ülke ve gerekli kurumlar ile görüşeceklerini ifade etti.

Stano, AB-Türkiye sığınmacı anlaşmasına uyulmaması halinde neler olacağı sorusunu ise cevapsız bıraktı.

Mülteci akını yaşanırsan Bulgaristan ve Yunanistan'a yardım edilecek mi sorusuna ise Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano, özellikle Bulgaristan ve Yunanistan'ın bunun için yardım talebinde bulunması gerektiğini ifade etti.

'Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmeli'
Stano, "Türkiye'nin 2016 yılında imzalanan sığınmacı anlaşmasına bağlı yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz aksi taktirde gereken önlemler alınacaktır" ifadelerini kullandı.

İdlib'de 33 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası bir üst düzey yetkilinin Türkiye'nın bundan böyle sınırdan geçmeye çalışan göçmenleri durdurmaya çalışmayacağını söylediği belirtilmişti. Avrupa Komisyonu Türk yetkililer ile resmi olarak görüştüklerini AB-Türkiye anlaşmasında herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti.

'İdlib uluslararası çatışmaya dönüşebilir'
Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği tüm taraflara tansiyonun düşülmesi çağrısında bulunuyor. Bölgede ölen insanlar var. Avrupa Birliği çıkarlarını ve güvenliğini korumak amacıyla gereken önlemleri alacaktır. Bölgedeki bütün aktörler ile iletişim halindeyiz. Tansiyon acilen düşürülmesi aksi taktirde uluslararası askeri çatışmaya dönüşebilir. Bunun yanı sıra birçok sivil tehlike altında." dedi.

Avrupa Birliği'ni derinden sarsan 2015 yılında yaşanan göç akının ardından Brüksel, Türkiye ile 18 Mart 2016 tarihinde sığınmacı anlaşması imzalamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AB'nin sözlerini yerine getirmediğini belirterek, Brüksel'i gerektiği kadar yardım etmemekle eleştiriyor. AB ise şu ana kadar taahhüt ettiği 6 milyar eurodan 3.2 milyar eurosunu serbest bıraktı. Avrupa Birliği taahhüt ettiği 6 milyar euronun tamamının serbest bırakılmamasını hayata geçirilmesi gereken projelere bağlıyor.

Kaynak : euronews.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları