loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'li savcı, Halkbank’ın davaya katılmayacağı duruşmalar için milyonlarca dolar ceza talep etti

ABD'li savcı, Halkbank’ın davaya katılmayacağı duruşmalar için milyonlarca dolar ceza talep etti
Tarih: 22.01.2020 - 08:47
Kategori: Dünya

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, Halkbank’ın hakkında açılan davaya dahil olmadığı her bir gün için bir milyon dolar para cezasına çarptırılmasını, katılmama konusunda ısrarcı olması halinde para cezasının her hafta katlanarak arttırılmasını talep etti.

Savcılık, Halkbank’ın New York’taki davayı reddetmesi halinde, ilk haftanın sonunda 7 milyon dolar, ikinci haftanın sonunda 21 milyon dolar, sekizinci haftanın sonunda 1 milyar 800 milyon dolar tutarında para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini iddia etti.

Başsavcı Geoffrey Berman imzasıyla mahkemeye yapılan başvuruda, Halkbank’ın katılımı reddetmesi halinde önerilen bir milyon dolarlık cezanın katlamalı olarak uygulanması talep ediliyor.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, mahkemeye bugün yaptığı ekleriyle birlikte yaklaşık 1100 sayfalık başvuruda, Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi konusunda şimdiye kadar sergilediği tutumla yaptırımların delinmesinde odak noktası haline geldiğini belirtti.

Savcılığın mahkemeye sunduğu başvuru dilekçesinde Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın suçlu bulunarak hüküm giydiği hatırlatıldı.

Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi konusunda öncü bir rol üstlendiğini belirten savcılık, bankanın Amerika Maliye Bakanlığı’na da yalan söylediğini kaydetti.

Savcılık, Halkbank’ın İran'ın ABD'nin ekonomik yaptırımlarından kurtulmasına yardımcı olduğunu ve bu ülkeye yaklaşık 20 milyar dolarlık bir girdinin sağlanmasına aracılık ettiğini belirtti.

Halkbank’ın 15 Ekim tarihinde itibaren aleyhlerine açılan davayı kasten görmediğini belirten savcılık, bankanın hakkındaki davayı kabul etmeyip adaletten kaçtığı her gün için katlamalı olarak cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Savcılık, mahkemeye sunduğu Halkbank’a katlamalı para cezası verilmesi talep dilekçesine, yaklaşık bin sayfalık delilleri de ekledi.

Ek delillerde, Halkbank’a iletilen tebligatlar, Halkbank’ın 2013 ve 2018 yılları genel bilançoları, Halkbank’ın ABD’de danışmanlığını yapan hukuk firmasıyla yapılan yazışmalar, Halkbank’ın New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde süren dava ile ilgili açıklamaları gibi belgeler sunuldu.

Bir sonraki duruşma 25 Şubat’ta

Halkbank, New York Güney Bölgesi mahkemesinde görülen davaya ancak özel ve sınırlı yargılanması halinde dolaylı olarak iştirak edeceğini, aksi halde hiç bir duruşmaya katılmayacağını açıklamıştı.

Banka, daha önce mahkemeye sınırlı ve özel katılımla yargılanma talebini iletmiş ancak mahkeme bu talebi reddetmişti.

Halkbank’ın avukatları, 19 Aralık 2019 tarihinde bir üst mahkemeye başvurup alt mahkemede devam eden davanın sonlandırılmasını talep etmiş, New York Güney Bölgesi mahkemesinden de bir üst mahkemeden gelecek karara kadar dava seyrinin durdurulmasını istemişti.

Hakim Richard Berman, Halkbank’ın talebini reddetmişti. Hakim Berman, Halkbank davasıyla ilgili yeni ön duruşmanın 10 Şubat tarihinde yapılmasına karar vermiş, ancak daha sonra duruşmayı 25 Şubat tarihine ertelemişti.

Kaynak : Amerika'nın Sesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları