loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'nin Askeri Üs Bilmecesi

ABD'nin Askeri Üs Bilmecesi
Tarih: 11.02.2012 - 19:31
Kategori: Dünya

ABD'den Ortadoğu'da oluşturmak istediği özel operasyon üsleri hakkında birbiri ardına yalanlama geldi.

 Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan iddiaya yönelik bir yalanlama da Pentagon Sözcüsü John Kirby’den geldi. Kirby, "Türkiye’de ilave Amerikan askerlerinin konuşlandırılacağına dair haberler gerçeği yansıtmıyor. Türk hükümetiyle bu yönde bir görüşmemiz olmadı" dedi.

Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurgulayan Kirby, "ABD ordusu, en yakın müttefiklerimizden biri ve NATO ortağımız Türkiye’nin silahlı kuvvetleriyle yakın ilişkilerimize çok değer veriyor" diye konuştu.

Pentagon’dan bir yetkili de WSJ gazetesinde çıkan haberle ilgili herhangi bir bilginin kendilerine ulaşmadığını belirterek, iddiayı yalanlamıştı. Yetkili, böyle bir üssün inşası için Türk hükümetinin izninin gerekli olduğunu kaydetmişti.

ABD’nin Taşkent Büyükelçisi George Krol de ülkesinin Özbekistan’da askeri üs kurma gibi bir planının olmadığını kaydetti. Krol, ABD’nin Özbekistan’ı askeri olmayan yüklerin Afganistan’a ulaştırılması konusunda önemli bir partner olarak gördüğünü kaydederek, buna rağmen, ülkesinin Özbekistan’da askeri üs kurma planının bulunmadığını belirtti.
Afganistan’daki askeri teknik malzemelerin Amerikan askeri birliklerinin çekilmesinin ardından Özbekistan’a verilip verilmeyeceği konusuna da değinen Krol, iki ülke arasında bu konuda herhangi bir anlaşma olmamasına rağmen, bu konunun iki ülke hükümetleri arasındaki müzakerelerin gündeminde yer aldığını dile getirdi.

ABD yönetiminin, Mayıs 2005’te Andican’da meydana gelen olaylarla ilgili olarak uluslararası inceleme yapılmasını talep etmesi üzerine, iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmuştu. Bu olayın ardından ülkedeki bir çok Amerikan kuruluşunun faaliyetine son verilirken, Afganistan’daki operasyonları desteklemek üzere Özbekistan’a bağlı Hanabad’da kurulan Amerikan askeri üssü Kasım 2005’te, Özbek Senatosunun aldığı karar çerçevesinde kapatılmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları