loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'nin, İran nükleer anlaşmasından çekilmesine Çin'den tepki

ABD'nin, İran nükleer anlaşmasından çekilmesine Çin'den tepki
Tarih: 13.11.2019 - 12:10
Kategori: Dünya

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, ABD'nin tek taraflı olarak İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin ve İran'a aşırı baskı uygulamasının mevcut İran nükleer krizine yol açan temel nedenler olduğunu belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) dün, İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili 3 aylık denetim raporu yayımlayarak, İran'ın Fordo tesislerinde yeniden uranyum zenginleştirmeye başladığını doğruladı. Ayrıca, Japonya, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de ortak bir bildiri yayımlayarak, İran'ın bu kararından kaygı duyduklarını belirtti.

Geng Shuang, günlük basın toplantısında konuyla ilgili bir değerlendirmede bulundu.

Geng, "ABD, söz konusu yanlış hareketlerine derhal son vererek, gerginliğin yumuşatılması amacıyla olumlu koşullar yaratmak için diplomatik adımlar atmalı. Başta AB ve İran olmak üzere, anlaşmanın tarafları soruna temkinli yaklaşarak, anlaşmanın tam ve etkili şekilde uygulanmasını sağlamalı. Taraflar, anlaşmazlıkların İran nükleer anlaşması çerçevesinde çözülmesini sağlamalı" şeklinde konuştu.

Çin'in, UAEA'nın sorumluluklarını objektif bir şekilde yerine getirmesini desteklediğini vurgulayan Sözcü, İran nükleer sorununun siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi için bütün taraflarla birlikte ortak çaba harcamaya devam edeceklerini ifade etti.

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları