loading
close
SON DAKİKALAR

Abdullah Öcalan'a 'Yeniden Yargılanma' Yolu Mu Açılıyor?

Abdullah Öcalan'a 'Yeniden Yargılanma' Yolu Mu Açılıyor?
Tarih: 16.02.2013 - 13:41
Kategori: Gündem

4. yargı paketinde, Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önünü kesmek için daha önce CMK'ye konulan başvurulardaki tarih sınırlaması kaldırılıyor...

Cumhuriyet Gazetesi'nden İlhan Taşçının haberine göre, 4. yargı paketinde, Öcalan'ın yeniden yargılanmasının önünü kesmek için daha önce CMK'ye konulan başvurulardaki tarih sınırlaması kaldırılıyor. Öcalan daha önce de yeniden yargılanmak için başvurmuş ancak reddedilmişti.

Gelecek hafta Meclis’e sevk edilmesi beklenen 4. yargı paketinde Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanması tartışmasını gündeme getirecek bir düzenlemenin de yer aldığı ortaya çıktı. Ceza Muhakemesi Yasası yenilenirken AİHM kararları uyarınca yeniden yargılama düzenlemesi yapılmış, Öcalan’ın kapsam dışında bırakılabilmesi için “4 Şubat 2003’ten sonraki başvurular”istisnası konulmuştu. Pakette bu tarih sınırlandırılmasının kaldırılması öngörüldü.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e göre, 4. yargı paketinin temel hedefi Türkiye’yi AİHM kararlarını en çok ihlal eden ülke olmaktan çıkarmak ve yargı sistemini de AİHM kararlarıyla uyumlu hale getirmek. Bu hedef doğrultusunda Ceza Muhakemesi Yasası’nın “Yargılamanın Yenilenmesi” hükmünü içeren 311. maddesinde de değişiklik öngörüldü.

2003 yılında AB’ye uyum kapsamında, CMY’nin 311. maddesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının yeniden yargılama nedeni sayılacağına ilişkin düzenlemeyi eklemişti.

Ancak Öcalan’ın yeniden yargılanmasının önüne geçebilmek için de maddenin son fıkrasına“AİHM’nin 4 Şubat 2003’ten önce kesin karara bağladığı davalarla, bu tarihten sonra yapılan başvurulara ilişkin vereceği kararların yeniden yargılama nedeni sayılacağı” istisnası getirilmişti. Böylece 4 Şubat 2003’ten önce başvuru yapan, ancak davası AİHM tarafından kesin karara bağlanmayan Abdullah Öcalan, yeniden yargılama kapsamının dışına çıkarılmıştı.

Ancak 4. yargı paketinde CMK’nin 311. maddesindeki 4 Şubat 2003 tarih sınırlamasının kaldırılması öngörüldü. Tarih sınırının kalkmasıyla birlikte Öcalan’ın yeniden yargılanıp yargılanmayacağı tartışmaları alevlenecek.

Öcalan’ın avukatlarından Cengiz Yürekli, öngörülen değişikliğe ilişkin,“Düzenlemenin içeriğini görmek gerek. Hukuk arkadan dolanılarak kişiye özgü pek çok düzenleme yapılıyor, hak kaybına yol açan. Yasanın çıkması, bizim incelememiz gerekiyor. Eğer yararlanabileceğimiz bir durum olacaksa elbette başvuruları gerçekleştireceğiz” değerlendirmesini yaptı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları