loading
close
SON DAKİKALAR

'Acil cellat bulun'

'Acil cellat bulun'
Tarih: 02.11.2012 - 10:57
Kategori: Sağlık, Yaşam

Üç gencin 30 yıl önceki idamından belgelerde yazılanlar dikkat çekiyor...

Genelkurmay Başkanlığı’nın, 12 Eylül döneminde idam edilen üç gencin ailesine verdiği dava dosyasında çarpıcı belgeler yer aldı. İnfaz kararı Adalet Bakanlığı tarafından özel bir kuryeyle savcılığa ulaştırıldı. Savcılık da ‘zaman geçirmeksizin yerine getirilmesi’ için Emniyet’ten acilen bir cellat bulunmasını istedi. 

Genelkurmay Başkanlığı tarafından 30 yıl aradan sonra ailelere verilen idam dosyalarına göre, Necati Vardar, İbrahim Ethem Coşkun ve Seyit Konuk hakkında verilen idam cezaları 12 Mart 1982 günü Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Kararın yayımlanmasıyla üç gencin kaldığı İzmir Buca Cezaevi’nde olağanüstü saatler başladı. Belgelere göre, idamlar sabaha karşı yapılacağı için acele şekilde hazırlıklara başlandı. Savcı alt birimlere saat 21.00’de gönderdiği talimatta, saat 01.00’den itibaren infaza başlanacağını belirterek, “İnfazın aksaksız ve süratle ifası bakımından cezaevi yetkilileri ile temasa geçilerek gerekli malzemenin hemen hazırlanması gerekmektedir” dedi.

Ailelerinden habersiz

Aynı anda ‘gizli, önemli ve acele’ koduyla belediye başkanlığına yazılan yazıda ise üç tabutluk ile bir cenaze aracı talep edildi. 

Savcılığın Emniyet’e yazdığı yazıda ise üç devrimcinin infazını gerçekleştirecek celladın hazır edilmesi istenerek şöyle denildi: “İnfaz 12 Mart 1982 gününü 13 Mart 1982 gününe bağlayan gece saat 01.00’de yapılacağından bu işi icra etmek üzere bu işlerden anlayan ve Emniyet’çe bilinen bir kişinin zaman geçirmeksizin cezaevinde hazır bulundurulması...” 

İdamın ardından İzmir Belediye Başkanlığı’na yazılan talimatta ise “Adı geçenlerin mirasçıları halen bulunmadığından kanun ve tüzük hükümleri gereğince gömülmeleri ve merasimsiz olarak gereğinin yapılması” istendi. İzmir Jandarma Alay Komutanlığı’na gönderilen bir yazıda ise üç gencin ailelerinin infazdan habersiz olduğu yer alıyordu. 

İnfaz işleminin hemen ardından Savcı Cahit Karakoç imzasıyla Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazıda ise üç gencin infazının üç saatte tamamlandığı belirtildi: 

“İlgili yazınızın memuriyetimize 12 Mart 1982 günü saat 21.45’te özel kuryeyle ulaştırılması üzerine her üç hükümlünün cezaları saat 01.00’de başlayıp 04.00’te hitam bulan ameliyeler ile asılmak suretiyle infaz edilmiştir.”

Mesut Hasan Benli-Radikal 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları