loading
close
SON DAKİKALAR

Açılım İran'a fazla geldi

Açılım İran'a fazla geldi
Tarih: 12.02.2012 - 01:54
Kategori: Dünya

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ülkedeki tesettür curcunasına son vermek için başlattığı girişim mollaları kızdırdı.

Ancak ülkenin genç nüfusunu tesettür altında tutmak giderek güçleşiyor.

İRAN’da şeriat yasaları gereği kadınlar başlarını ve vücutlarını örtmek zorunda. Bu yüzden Tahran sokaklarında kadınlar binbir türlü tesettürle dolaşıyor. 

Çarşaf genelde kadınların en çok itibar ettiği örtünme yöntemi. Ancak daha modern İran kadınları, saçlarının ön kısımlarını açıkta bırakan başörtülerini takıyor, vücut hatlarını belli eden dar kesimli mantolar ve elbiseler giyiyor. Bunların yanı sıra son dönemde çok sayıda kadının saçlarını sarıya boyatıp ağır makyajla sokağa çıktığı gözlerden kaçmıyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad kadınlarla ülkenin kötü şöhretli ahlak polisini sık sık karşıya getiren tesettür giyimdeki bu çok çeşitliliğe son vermek için harekete geçti, ancak daha büyük tartışma yarattı. Ahmedinejad hükümeti, tesettüre örnek emsal üretmek için ülkenin önde gelen moda tasarımcılarına yönelik bir yarışma açtı. 

110 tasarımcı, hükümetin isteği doğrultusunda İranlı kadınlara hem tesettüre uygun, hem de güzelliklerini sergileyebilecekleri bir dizi kıyafet tasarladı. Kasım ayında Tahran’da mankenler üzerinde sergilenen değişik renk ve modeldeki yazlık ve kışlık kıyafetler, ziyaretçi kadınların genelde beğenisini topladı.

Tek yol çarşaf

Washington Post gazetesine göre, bütün kadınların çarşaf giymesinden yana olan ülkenin aşırı muhafazakar kesimi bu yeni giysilerden hoşlanmadı.

Muhafazakarların Maşregh isimli internet sitesi, “Kadınlara kısa pardesü yerine, İslami yetkililer, çarşafları göstermeliydi. Çarşaf, tek İslami kıyafettir” diye yazdı.

Ahmedinejad Yönetimi ise polisiye yöntemlerle kadınların tesettüre zorlanamayacağının farkında. Nitekim Ahlak Polisi’nin geçen yıl 70 modacıyı sorgulamasına, 400 mağazayı uygunsuz kıyafetler sattığı gerekçesiyle kapatmasına rağmen İranlı kadınlar bildiğini okumayı sürdürüyor.

Gençler zorlamaya karşı

Gençlerin yüzde 70’ine yakını 35 yaşın altında ve kentli. Yasaklara rağmen Batılı film ve müzikleri takip eden, tatillerini Türkiye sahilleri veya Dubai’de geçiren bu yeni nesil, kıyafet konusunda yasakların kalkması veya gevşetilmesi gerektiğine inanıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları