loading
close
SON DAKİKALAR

Ağız sağlığında doğru bilinen yanlışlar

Ağız sağlığında doğru bilinen yanlışlar
Tarih: 12.02.2012 - 04:01
Kategori: Sağlık, Yaşam

Ağız, genel sağlığın aynasıdır. Dişler ne kadar sağlam olursa olsun, onları destekleyen dişeti ve kemikler de aynı oranda sağlıklı olmalı

Ağız, genel sağlığın aynasıdır. Dişler ne kadar sağlam olursa olsun, onları destekleyen dişeti ve kemikler de aynı oranda sağlıklı olmalı. Ancak, ağız bakımı ve sağlığında ‘doğru’ sanılan öyle çok ‘yanlış’ var ki! Ağız sağlığınıza önem veriyorsanız “yanlış” inanışlar ve yöntemlerle vakit kaybetmeyin. Diş Hekimi Göknur Gözen Halfon’un önerilerini uygulayın...

 İdeal bakım için düzenli fırçalamak yeterli. 

Yetmez. Dişler ağız yüzeyinin sadece yüzde 25’ini kaplar. Kalan yüzde 75’lik yüzey, fırça ve diş ipi ile yeterince temizlenmez; ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalıp tüm ağıza yayılır. Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası, fırça ve diş ipi gerekir. 

Dişler, yatay (ileri-geri) fırçalandığında daha temiz olur.

Etten dişe doğru, her dişi 8 kez süpürecek şekilde fırçalamak tavsiye edilir. Dişlerin her yüzeyi, dil, damak ve yanaklar dahil. Diş araları ise diş ipi ile temizlenmeli. Günde 2 kez 3 dakika fırçalamak şart: Sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce. 

Ağız kokusu herkeste olur ve geçmez. 

Kötü kokunun başlıca nedenleri; sindirim sistemi rahatsızları ve ağız-diş rahatsızlıkları. Sindirim sistemi rahatsızlıkları için doktora gidilmeli. Ağız ve diş rahatsızlıklarının nedeni çürük diş ve diş eti enfeksiyonu olduğu için diş hekimine görünmeli. Bu arada diş fırçası, diş ipi ve gargara ile etkin bir bakım da sağlanmalı. 

Diş eti kanıyorsa fırçalamayı kesmek gerek. 

Aksine, diş hekimine gidene kadar, fırçalama süresini uzatmalı, diş ipi kullanmalı, gargarayı ihmal etmemelisiniz. 

Tüm dişeti sorunlarının kesin çözümü cerrahi tedavidir. 

Cerrahi tedavi değil, iyi ve etkin bir ağız hijyenidir. En gelişmiş tedavi yöntemleri bile kullanılsa, birey ağız hijyenine gereken önemi göstermezse sonuç alınamayabilir. 

Diş taşı (tartar) uzun süre fırçalanmazsa olur.

Bunlar; bakteriler ve yemek artıkları düzenli temizlenmediği zaman oluşan plak tabakalarıdır. Bunların diş üzerinde tutunması 24 saat alır. Bir başka deyişle plaklar 24 saat temizlenmeyince diş taşına (tartar) dönüşür. Sadece diş fırçalamak bakterilerden kurtulmaya yetmez, çünkü plak oluşumu fırçaladıktan hemen sonra başlar. Plak oluşumuna karşı etkili bir ağız gargarasını günde iki kez kullanmak, dişleri korur. 

Taş temizliği, dişlere zarar verir. 

Diştaşı temizliği zararlı değildir. Doğru uygulandığında mineyi zedelemez. Çünkü işlem sırasında diş dokusu değil, diş yüzeyine ait olmayan oluşumlar (plak, taş) uzaklaştırılır. Sağlıklı bireylerin bile 6 ayda bir yaptırması önerilir. 

Protezi temizleyip takmak, bakım için yeterlidir. 

Hayır, ağzın tamamı etkin şekilde temizlenmeli. Varsa dişleri fırçalamalı, sonrasında ağız boşluğunun hijyeni için bakteri plağını yok eden gargara kullanılmalı. 

Dişeti yarıklarının olduğu bölgelere fırça değdirilmez. 

Dişetinde yarık olması, dişeti hastalığının göstergesidir. Tedavi için en kısa zamanda bir hekime başvurmak gerek. Ama bu arada, o bölgede hiçbir besin artığının kalmadığından da emin olmalısınız. Bunu fırça, diş ipi ve gargarayla sağlayabilirsiniz. 

Beyazlatma (bleaching) dişleri daha da sarartır. 

Beyazlatma; normal diş rengini açmak için yapılan bir işlemdir. Beyazlatmanın ilk yapıldığı dönemde kahve, çay ve sigara gibi dişleri renklendirecek etkenlerden uzak durmazsanız sararma olur. Doktorun tavsiyelerine uyarsanız herhangi bir yan etkiden şikayet etmezsiniz. 

Her hamilelikte bir diş kaybedilir. 

Her hamilelikte diş kaybedilmez, bebek dişten kalsiyum almaz. Diş kaybedilmesinin sebebi, hamilelerin yüzde 70’inde görülen kusmalardır. Uzun süreli kusmalarla midedeki asit ağız boşluğuna gelir, annenin dişlerinde çürükler ve dişeti enfeksiyonları başlar. Bu yüzden hamilelik süresince diş doktorunun kontrolü şarttır.

Bakımın ipuçları

İyi besinler tüketin: Bazı yiyecekler, özellikle dişlerimize faydalı. Elma, armut, kereviz, havuç, karnabahar, çilek gibi meyve ve sebzeler, içerdikleri doğal liflerin tükürükle birleşmesi sonucunda dişleri temizler ve bakterileri yok ederler. Bazı besinler ise aksine etki göstererek dişleri lekeler: Kahve, çay, yaban mersini, frenküzümü, turunçgil suyu, gazlı içecekler, kırmızı şarap... Kısacası; tişörtünüzü lekeleyen bir gıda maddesi, dişlerinizi de lekeler. 

En az 2 dakika fırçayın: Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalı. Ayrıca; kısa ve nazik hareketlerle fırçalayın, dişeti çizgisine, zor erişilen arka dişlere, dolguların temizlenmesine ayrıca önem gösterin. 

Doğru fırçayı seçin: Düz küçük başlı ve yumuşak diş fırçaları, plakları daha iyi temizler. Pilli diş fırçaları ise daha etkindir. Ayrıca 3 ayda bir ya da fırça yıprandığında mutlaka yenisi alınmalı. 

Diş ipini ihmal etmeyin: Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, fırçanın ulaşamadığı yerler olacaktır. İşte o zaman diş ipi imdadınıza koşar.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları