loading
close
SON DAKİKALAR

Ahmet Akın: '6 yıllık garanti yüküyle köprünün maliyeti aynı'

Ahmet Akın: '6 yıllık garanti yüküyle köprünün maliyeti aynı'
Tarih: 26.08.2022 - 18:27
Kategori: Siyaset

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; açıklanan bu veriden hareketle Osmangazi Köprüsü’nün açıldığı günden bu yana kamuya oluşturduğu garanti yükünü açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının yıllardır “ticari sır” gerekçesiyle kamuoyundan gizlediği garanti verilen köprülerden geçen araç sayısına ilişkin verilerin Osmangazi Köprüsü için açıklanmasıyla kamu bütçesindeki garanti yükünün çok daha görünür hale geldiğine dikkat çekti. CHP’li Akın, “Açıldığı 1 Temmuz 2016 yılından bu yana Osmangazi Köprüsü’nden 55 milyon 500 bin aracın geçtiği açıklandı. Günde 40 bin araç geçiş garantisi verilen köprüden buna göre açıldığı günden 10 Ağustos’a kadar 89 milyon 240 bin aracın geçmesi gerekiyordu. Yani 33 milyon 740 bin araç için garanti tutmamış. Garanti ücreti hiç artmasa ve vatandaşın ödediği geçiş ücreti ile garanti ücreti arasındaki fark yok sayılsa bile Osmangazi’nin bugüne kadar kamuya oluşturduğu yük 1 milyar 275 milyon doları geçiyor. Bu da hemen hemen köprünün maliyetine denk geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Köprü ve otoyollara döviz üzerinden verilen garantilerin kamu bütçesinde adeta karadeliği dönüşmesine karşın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar sözcüleri devletin kasasından tek kuruş çıkmadığını savunuyordu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Osmangazi Köprüsü’nden geçen araçlara ilişkin açıkladığı sayının kamu bütçesindeki yükü ortaya koyduğuna işaret etti.

‘GARANTİ İÇİN TOPLAM 89 MİLYON 240 BİN ARAÇ GEÇMELİYDİ’

İktidar tarafından yıllardır ticari sır olduğu gerekçesiyle açıklanmayan verilerin Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu tarafından kısmen açıklandığını kaydeden CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz 2016 yılında açıldı. Bakan bu açıklamayı 10 Ağustos 2022 yılında yaptı. Yani köprünün açılışından bu açıklamaya kadar tam 2 bin 231 gün geçmiş durumda. Köprünün günlük 40 bin araç garantisi bulunuyor. Yani verilen garantinin sağlanması için Osmangazi Köprüsü’nden (2231 gün x 40000 araç garantisi) toplam 89 milyon 240 bin aracın geçmesi gerekiyordu. Ancak bu sayının 55 milyon 500 bin olduğu açıklandı. Buna göre bu tarihler arasında köprüden geçmeyen 33 milyon 740 bin araç için garanti kapsamında işlem yapılması gerekiyor.”

‘OSMANGAZİ’NİN GARANTİ YÜKÜ 1 MİLYAR 275 MİLYON DOLAR!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; açıklanan bu veriden hareketle Osmangazi Köprüsü’nün açıldığı günden bu yana kamuya oluşturduğu garanti yüküyle ilgili şunları ifade etti:

Osmangazi Köprüsü’ne verilen garanti tutarı araç başına 35 dolar artı yüzde 8 KDV. Bu tutarın ABD enflasyonuna göre arttığı da kamuoyuna yansıdı. Üstelik Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle vatandaşın ödediği köprü ücreti ile garanti tutarı arasında da çok büyük fark var son yıllarda. Geçiş sayılarının yıllara göre dağılımı açıklanmadığı toplam 6 yıl üzerinden yaptığımız değerlendirmede bu iki etmeni yok saysak bile garantinin yükünün ne kadar büyük olduğunu görüyoruz. Geçmeyen ancak garanti edilen 33 milyon 740 bin aracın garanti tutarı 1 milyar 275 milyon 372 bin dolar. Güncel karşılığı (1 dolar 18,11 lira) 23 milyar 98 milyon 986 bin lira olarak hesaplanıyor!

6 YILDAKİ GARANTİ YÜKÜ KÖPRÜNÜN MALİYETİ KADAR

CHP’li Akın, iktidarın kamunun sırtında büyük bir yüke dönüşen ve bir avuç yandaş şirkete büyük paraların aktarılmasını sağlayan garanti sistemiyle ilgili iktidarın oluşturmak istediği algının tam bir aldatmaca olduğunu kaydetti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“İktidar sözcüleri ya matematik bilmiyor ya da bile bile kamuoyunu yanıltmayı tercih ediyorlar. Biz yatırımlara değil, işte bu mantık dışı dövizle verilen garantilere karşıyız. İktidar 55 milyon 500 bin sayısını büyük bir başarıymış gibi duyarak açıklıyor ancak gerçekler ortada. Köprünün maliyetinin 1 milyar 418 milyon dolar olduğu dikkate alındığında, güncellenen garanti tutarı ve ücret farkı hesaba da katıldığında verilen garantinin 6 yılda bir köprü maliyeti oluşturduğunu görüyoruz. Üstelik Osmangazi Köprüsü 2035 yılına kadar daha 13 yıl boyunca garanti kapsamında işletilecek. İktidara çağrımız döviz garantileri derhal Türk Lirası’na çevrilmeli ve garantili bütün otoyol ve köprülere ilişkin veriler kamuoyuna açıklanmalı”

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları